- Dette er prisen for mediedekningen

Les hva rettspsykiater Randi Rosenqvist svarte i nettmøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Jeg har fryktet at noe slikt ville skje. Det er prisen for den voldsomme dekningen av slike hendelser, sier rettspsykiater Randi Rosenqvist til VG.

Hun er leder av Justisdepartementets rettsmedisinske kommisjon, og har vært sakkyndig i et 30-talls drapssaker her i landet der drapsmannen har blitt vurdert av psykiatrisk sakkyndige.

Fra klokka 15.00 svarer Randi Rosenqvist i nettmøte her på Dagbladet.no. Du kan allerede nå stille spørsmål om alt du lurer på rundt slike hendelser.

Rosenqvist peker på at gjerningsmennene som står bak massakrer ofte har psykiske problemer, men at de ikke er psykiatriske pasienter som er inne til behandling.

En typisk gjerningsmann framstår snarere rolig enn som psykotisk i dagene og timene  før de dreper, også under massakren.

- Som oftest er slike gjerningsmenn avvikende problemer som ikke var klar over at de hadde alvorlige problemer, sier Rosenqvist.

Colmbine og Virginia Tech

Både Rosenqvist og voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen mener det er skremmende likheter mellom tragedien i Finland og de amerikanske  skolemassaskrene ved Columbine 20. april 1999 og Virginia Tech 16. april i år.

 MENNESKEHETEN ER OVERVURDERT:  «Humanity is overrated» er påskriften på den sorte t-skjorte til drapsmannen Pecca-Eric Auvinen i varslingsvideoen på YouTube. Der demonstrerte han pistolen som han hadde hatt lisens for siden 19. oktober i år. Foto: AFP/Scanpix
MENNESKEHETEN ER OVERVURDERT: «Humanity is overrated» er påskriften på den sorte t-skjorte til drapsmannen Pecca-Eric Auvinen i varslingsvideoen på YouTube. Der demonstrerte han pistolen som han hadde hatt lisens for siden 19. oktober i år. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

Det er denne likheten som leder opp til Rosenqvists resonnement om at mediedekningen kan ha utløst en hendelse som i går.

I YouTube-videoen der den 18 år gamle Pecca-Eric Auvinen varsler om sine drapsplaner, bruker han musikk fra det samme metallbandet (tyske KMFDM) som de to elevene på Columbine brukte i sin video før tragedien for over åtte år siden. 

Den finske 18-åringen hadde valgt sitt «kunstnernavn» Sturmgeist89 fra det norske metallbandet Sturmgeist.  

Flere i 18-åringens omgangskrets forteller at 18-pringen var svært opptatt av krigsspill på nettet.

Han kommer fra en helt vanlig musikerfamilie med mor, far og en 11 år gammel lillebror.

En lærer på skolen i Jokela forteller at han hadde karakterer over gjennomsnittet, og at han var spesielt opptatt av historie.

Valgte jubileumsdag?

Flere kilder peker i etterkant på at drapsmannen var opptatt av ekstreme, politiske voldshandlinger både på venstre og høyresiden.

Flere finske medier spekulerer på om 18-åringen valgte dagen i går fordi 7. november var 90 års-dagen for oktober-revolusjonen i Russland, i fohold til vår kalender.

-

SMITTEFFEKT: Leder av Justisdepartementets rettsmedisinke kommisjon, Randi Rosenqvist, peker på mange likheter mellom Colombine, Virgia Tech og gårsdagens massaskre i Tuusula. Hun peker på at den voldsomme mediedekningen kan ha medvirket til å utløse tragedien i Finland.