Dette er psykiaternes konklusjoner

Her er de motstridende konklusjonene i de to rapportene om Anders Behring Breiviks psyke.

FANT INGEN FUNKSJONSSVIKT: Psykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
FANT INGEN FUNKSJONSSVIKT: Psykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I den første rapporten om terrortiltalte Anders Behring Breiviks konkluderte Torgeir Husby og Synne Sørheim slik: «Det er de sakkyndiges vurdering at observanden i perioden 2002 til 2006 hadde en tiltakende isolasjonstendens med gradvis sviktende funksjonsevne.»

Etter et titalls samtaler, tre uker med observasjon og gjennomgang av et enormt etterforskningsmateriale finner de nye sakkyndige Terje Tørrissen og Agnar Aspaas ingen slike holdepunkter, får Dagbladet opplyst.

«Symptomene vurderes av de sakkyndige å være omfattende funksjonssvikt, både praktisk, sosialt, økonomisk og med hensyn til arbeidsevne», skrev Husby og Sørheim.

Denne funksjonssvikten er tidligere avvist av politiet overfor Dagbladet. De sakkyndige Tørrissen og Aspaas finner ingen slik omfattende funksjonssvikt.

Forklart spillverdenen De nye psykiaterne vurderer perioden hvor Breivik har oppgitt at han forberedte terrorhandlingene og utarbeidet manifest helt annerledes enn de første.

Tørrissen og Aspaas har i langt større grad trodd på Breiviks forklaringer, får Dagbladet opplyst. Breivik har også brukt mye tid på å forklare spillverdenen han var en del av og hvorfor i praksis tok et år fri for å spille World of Warcraft. Breivik har blant annet forklart at han følte seg som del av et sosialt fellesskap og psykiaterne har langt på vei trodd på Breiviks forklaring om at spillperioden var noe han belønnet seg selv med, fordi han forstod at han ikke ville ha muligheten til å gjøre det etter at han hadde utført terrorhandlingene.

De to konkluderer med at Breivik på flere områder har arbeidet målrettet og på en gjennomtenkt måte, og at det krever en viss funksjonsevne.

Ikke vrangforestillinger Fordi politiet har kommet mye lenger i etterforskningen enn da Husby og Sørheim konkluderte, har Tørrissen og Aspaas kunne ta inn et større faktagrunnlag i sin rapport.

Flere av Breiviks utsagn, som av de første sakkyndige ble brukt som eksempler på vrangforestillinger, er siden blitt helt eller delvis bekreftet av politiet.

For eksempel kan psykiaterne nå konstatere at Breivik faktisk tjente millioner som han unndro beskatning ved å lage falske diplomer, og at det ikke var en grandios vrangforestilling, får Dagbladet opplyst.

Politiet har konkludert med at Breivik tjente minst 3,6 millioner kroner. I den første rapporten heter det blant annet i begrunnelsen for hvorfor Breivik ifølge dem er utilregnelig: «En betydelig og vedvarende kvalitetsendring av enkelte sider ved personlig adferd, beskrevet ved markant funksjonsfall med sosial, praktisk og økonomisk kollaps.»

En rekke nye politiavhør, hvor Breivik er blitt konfrontert med detaljer fra etterforskningen og som er gjennomført de siste månedene, er også tatt inn i rapporten.
Ideologi Psykiaterne drøfter også hva Breivik har sagt om ideologi. Andre sentrale temaer er hvordan har oppført seg i samtalene med psykiaterne og under observasjonen.

Dagbladet vet at Breivik i stor trekk har forklart seg likt overfor Aspaas og Tørrissen, som de gjorde overfor Sørheim og Husby. Store deler av faktagrunnlaget er likt i begge rapportene, men tolkningene er forskjellige og de nye sakkyndige konkluderer altså motsatt av de første.

Etter det Dagbladet kjenner til mener de to at det ikke er noen tvil om konklusjonen. I motsetning til Husby og Sørheim finner de ingen tegn på psykose eller alvorlig psykisk sykdom. De finner ingen symptomer på paranoid schizofreni, og konkluderer med det stikk motsatt av de første sakkyndige.

Selvironi Et av momentene som trekkes frem er at Breivik viser evne til å vise selvironi og selvinnsikt og til å spøke med seg selv og andre.
Aspaas og Tørrissen konkluderer med at Breivik har en dyssosial og narsissistisk personlighetsforstyrrelse.

De mener Breivik er ekstremt selvopptatt og viser da blant annet til hans uniformsbruk og oppblåste selvbildet. Det vil si at Breivik ikke bare er opptatt av seg selv, men også nyter seg selv, sine egenskaper, evner, suksess og ytelse. De legger også vekt på at han har vist manglende medfølelse og at det i seg selv er avvikende å utføre handlinger som han har gjort. Men det har ikke avgjørende betydning for tilregnelighetsspørsmålet. Vrangforestillinger og personlighetsforstyrrelser er i seg selv ikke tegn på psykose eller andre forhold som alene tilsier en utilregnelighet.

Tørrissen og Aspaas konkluderer også med at det er stor fare for at Breivik vil kunne begå framtidige voldelige handlinger.

KAN BLI DØMT SOM TILREGNELIG: Anders Behring Breivik, her med hans forsvarere Odd Ivar Grøn, Tord Jordet og Vibeke Hein Bæra. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
KAN BLI DØMT SOM TILREGNELIG: Anders Behring Breivik, her med hans forsvarere Odd Ivar Grøn, Tord Jordet og Vibeke Hein Bæra. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer