Dette er psykiaternes konklusjoner

Her er de motstridende konklusjonene i de to rapportene om Anders Behring Breiviks psyke.

FANT INGEN FUNKSJONSSVIKT: Psykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
FANT INGEN FUNKSJONSSVIKT: Psykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I den første rapporten om terrortiltalte Anders Behring Breiviks konkluderte Torgeir Husby og Synne Sørheim slik: «Det er de sakkyndiges vurdering at observanden i perioden 2002 til 2006 hadde en tiltakende isolasjonstendens med gradvis sviktende funksjonsevne.»

Etter et titalls samtaler, tre uker med observasjon og gjennomgang av et enormt etterforskningsmateriale finner de nye sakkyndige Terje Tørrissen og Agnar Aspaas ingen slike holdepunkter, får Dagbladet opplyst.

«Symptomene vurderes av de sakkyndige å være omfattende funksjonssvikt, både praktisk, sosialt, økonomisk og med hensyn til arbeidsevne», skrev Husby og Sørheim.

Denne funksjonssvikten er tidligere avvist av politiet overfor Dagbladet. De sakkyndige Tørrissen og Aspaas finner ingen slik omfattende funksjonssvikt.

Forklart spillverdenen De nye psykiaterne vurderer perioden hvor Breivik har oppgitt at han forberedte terrorhandlingene og utarbeidet manifest helt annerledes enn de første.

Tørrissen og Aspaas har i langt større grad trodd på Breiviks forklaringer, får Dagbladet opplyst. Breivik har også brukt mye tid på å forklare spillverdenen han var en del av og hvorfor i praksis tok et år fri for å spille World of Warcraft. Breivik har blant annet forklart at han følte seg som del av et sosialt fellesskap og psykiaterne har langt på vei trodd på Breiviks forklaring om at spillperioden var noe han belønnet seg selv med, fordi han forstod at han ikke ville ha muligheten til å gjøre det etter at han hadde utført terrorhandlingene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer