Dette er Putins nye «dommedagsvåpen»

- Fra 1. mars 2018 ble verden et farligere sted, sier Russland-kjenner.

TOPPHEMMELIG: Under nasjonens årlige møte med Putin ble det presentert et av våpnene som foreløpig har blitt forsøkt holdt topphemmelig, undervannsdronen Status-6. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): På to store skjermer bak Vladimir Putin, ble Russlands atomvåpentyper presentert foran en fullsatt sal under hans årlige tale til nasjonen.

I tillegg til å snakke om at han vil halvere fattigdommen og gi russerne bedre pensjonsordninger, ble det viet mye tid til landets våpenarsenal.

I salen satt den russiske politiske eliten, som møtte Putins presentasjon av de nye våpnene med stor applaus.

Et av våpnene som foreløpig har blitt forsøkt holdt topphemmelig, er undervannsdronen Status-6.

Status-6 er en fortsatt ikke ferdig utviklet, men ifølge Putin skal den kunne ramme både hangarskip og marinebaser.

IKKE SETT MAKEN: - Måten Putin flagger atomvåpnene, er noe vi ikke har sett maken til noengang. Han snakker om atomraketter mens de flyr på en storskjerm bak ham. Surrealistisk, men det er faktisk sant. Etter 1. mars 2018 har verden blitt et farligere sted, sier Russland-kjenner Thomas Nilsen. Foto: NTB scanpix
IKKE SETT MAKEN: - Måten Putin flagger atomvåpnene, er noe vi ikke har sett maken til noengang. Han snakker om atomraketter mens de flyr på en storskjerm bak ham. Surrealistisk, men det er faktisk sant. Etter 1. mars 2018 har verden blitt et farligere sted, sier Russland-kjenner Thomas Nilsen. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Dommedagsvåpen

Thomas Nilsen, redaktør for Barents Observer Independent, kaller Putins undervannsdrone for et dommedagsvåpen.

- Undervannstorpedoen er en ny form for atomvåpen. Det er en gigantisk drone som driftes av en atomreaktor, som kan gå på veldig dypt vann og på egen hånd gå helt over til østkysten av USA, sier Nilsen, som tidligere jobbet med kjernefysiske våpen da han for en tid tilbake var ansatt i Bellona. Han fortsetter:

- Dette er et dommedagsvåpen. Et skrekkelig våpen. Fra 1. mars 2018 ble verden et farligere sted.

Barents Observer Independent har tidligere skrevet om Status-6 da nettstedet The Washington Free Beacon angivelig skal ha fått lekkede dokumenter fra Pentagon om at den blir laget for å gjøre enorm skade. Amerikanerne kaller undervannsdronen for «Kanyon».

- Sovjetiske vitenskapspersoner kom med ideen om en undervannsdrone på 1960-tallet. Tanken til Putin er at undervannsdronen skal være et gjengjeldesvåpen, noe som betyr at uansett hva USA gjør, vil de ikke være i stand til å forsvare seg i en eventuell krig, sier Nilsen til Dagbladet.

Immun mot våpenskjold

Et annet våpen som Putin presenterte, var landets kjernefysiske krysserraketter. Ifølge Putin skal den være immun mot ethvert rakettforsvar. Rakettene skal ha blitt testet i høst. Raketten er det samme president Donald Trump holder på å utvikle.

Putin sa i sin tale at Russland er nødt til å satse på nye og kraftigere atomvåpen som et svar på USAs rakettskjold og det han mener er USAs brudd på nedrustningsavtalen START.

LES OGSÅ: USAs atomplaner har tidligere også fått andre stormakter til å reagere.

- Russland har forsikret verden om at de ikke har utplassert noen av deres taktiske våpen. Denne typen taktiske våpen er et svar på Trumps planer, sier Nilsen.

NYTT VÅPEN: Status-6 er Russland nye atomvåpen. Det er en undervannsdrone som skal kunne gjøre massive ødeleggelser. Den er fortsatt under utvikling. Foto: NTB scanpix
NYTT VÅPEN: Status-6 er Russland nye atomvåpen. Det er en undervannsdrone som skal kunne gjøre massive ødeleggelser. Den er fortsatt under utvikling. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det tredje våpenet Putin presenterte i dag, var landets interkontinentale ballistiske missil kalt «Sarmat», som ifølge Putin er bedre enn sine forgjengere både når det gjelder rekkevidde og antall stridshoder. «Sarmat» blir av Nato kalt «Satan». Også dette våpenet, kan gjøre enorme ødeleggelser.

- Russland har jobbet lenge med å få det nye missilet til å virke. De har tidligere hatt liknende missiler, men denne kan skifte retning etter at han har blitt skutt opp, sier Nilsen.

Nilsen sier at Russland utvikling av atomvåpen er skremmende, og at fortida gjentar seg.

- Det som er i ferd med å skje, er en slags opprustningsspiral mellom USA og Russland som Ronald Reagan og Mikhail Gorbatsjov avsluttet da de var i Reykjavik i 1986. De fant ut at våpenkappløpet var ødeleggende. Nå er det i gang igjen, sier Nilsen.

OMSTRIDT, ELSKET OG HATET: Vladimir Putin er Russlands president. I dag fyller den mektige mannen 65 år. Dette er noen av øyeblikkene han er kjent for. Video/Foto: NTB / Scanpix. Redigering: Herman Borgstrøm Vis mer

Sterke våpen, ellers svakt

Russland har nok atomvåpen til å utslette verden opptil flere ganger. Likevel er president Vladimir Putin glad i å bruse med fjærene og vise overfor verden at Russland er en stormakt å regne.

Forskere tror Putins tale til nasjonen torsdag var nok et eksempel på at han vil vise seg fram.

- Talen har to adressater: Se hvor stor og sterk han er, og få verden til å skjelve i buksene, sier Iver B. Neumann, direktør ved NOVA (Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring), til Dagbladet og fortsetter:

- Dette er et forsøk på å plassere Russland på kartet igjen. Russland er svakt på nesten alle måter, men sterke på grunn av sitt kjernefysiske arsenal. Putin sier til verden: Se på oss!

Neumann trekker linjer fra Putins tale torsdag til det såkalte «sputniksjokket» i 1957: Da skjøt Russland, til USAs store overraskelse, ut Sputnik 1 i verdensrommet for å vise at landet hadde raketter som kunne nå USA.

- Putin forsøker nå å gjøre det samme. Han spiller på Russlands evne til å kunne lage faen med rakettene, som om det ikke har noen konsekvenser, sier han.

Slår i løse lufta

Tor Bukkvoll, forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, sier at talen er nok en bekreftelse på hvor dårlig forhold Russland har til Vesten, og mener talen handler mer om det politiske enn det militære.

- Vestlige lands rakettskjold er ikke ment for å stoppe russiske atomvåpen. Dermed slår Putin i løse lufta når han mener at rakettskjoldene er rettet mot Russland. Rakettskjoldene er, i hvert fall pr. i dag, bygget for å stoppe mindre raketter fra land som Iran og Nord-Korea, sier Bukkvoll til Dagbladet.

Det at også Putin snakket om å heve velferden i landet, kan ha noe med at presidenten har innsett at ikke alle pengene kan gå til forsvar.

- De to siste årene har forsvarsbevillingene flatet ut. Putin har innsett at han må balansere pengebruken mellom forsvar og velferd. Talen er en bekreftelse på at Putin har tenkt å fortsette som før i sin neste presidentperiode, sier Bukkvoll.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer