Dette er rådene for fullvaksinerte

Regjeringen letter på noen av rådene for deg som har fått to vaksinedoser. Samtidig skjerpes innreisereglene inn.

LETTELSER: Helse- og omsorgsminister Bent Høie kunngjorde lettelser for fullvaksinerte under dagens pressekonferanse 28. april 2021. VIDEO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen letter onsdag på rådene for fullvaksinerte, etter anbefaling fra Folkehelseinstituttet.

Over 1,2 millioner nordmenn har fått første dose av coronavaksinen i Norge. Nærmere 310.000 er fullvaksinert.

Rådene for fullvaksinerte er følgende:

  • I private hjem og i bilen kan fullvaksinerte ha nær sosial kontakt (under 1 meter) med andre vaksinerte selv om de er i risikogruppen.
  • Fullvaksinerte kan ha nær sosial kontakt med uvaksinerte som ikke er i risikogruppen.
  • Fullvaksinerte bør fortsatt holde god avstand (minst 1 meter) til uvaksinerte i risikogruppen som de ikke bor med.

I det offentlige rom forblir råd og regler for både vaksinerte og uvaksinerte de samme.

- Ute blant folk i det offentlige rom må vaksinerte følge råd og regler som avstand, antall, hygiene og munnbind, sier helseminister Bent Høie (H).

- Etter hvert som en stadig større andel av befolkningen blir vaksinert, vil antall begrensninger og tiltak i samfunnet kunne lettes for alle.

Skjerper innreiseregler

Regjeringen skjerper også innreise- og karantenereglene fra og med midnatt natt til torsdag. Dette gjelder for reisende fra Bangladesh, India, Irak, Nepal og Pakistan, som følge av smittesituasjonen i India.

- Smittesituasjonen i blant annet India er svært alvorlig. For å begrense risikoen for importsmitte av nye virusvarianter, innfører vi nå skjerpede innreiseregler, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).

Regjeringen opplyser at det innføres pålegg om karantenehotell for alle reisende fra de aktuelle landene, med noen svært få unntak. Det betyr at også personer som har gjennomført nødvendige reiser, må på karantenehotell etter reiser fra disse landene.

- Smittesituasjonen globalt tilsier at det raskt kan komme nye endringer i innreisereglene. Reglene kan på kort varsel bli endret slik at flere skal på karantenehotell, sier Mæland.

Innskjerpingene gjelder i første omgang fram til 15. mai.

Testreglene endres også, slik at alle som har vært utenfor EØS- og Schengen-området i løpet av ti siste døgn og har positiv test ved ankomst også må ta en PCR-test på grensa.

Alle personer som kommer til landet, og som kan holde seg hjemme i karanteneperioden, blir pålagt en ny test etter sju dager.

Coronasertifikat kan gi lettelser

Som kjent jobber regjeringen med å utvikle et coronasertifikat, som kan gi lettelser for dem som er fullvaksinerte eller som regnes som immune etter gjennomgått covid-19-infeksjon.

Det er foreløpig ikke bestemt i hvilke situasjoner sertifikatet skal kunne benyttes, men det vil kunne føre til lettelser for vaksinerte, forsikrer Høie.

Sertifikatet skal være klart «til sommeren».

Helsedirektoratet har informert om at de kan levere første versjon 4. mai. De forventer at det vil kunne være mulig å framvise test- og vaksinestatus på dette tidspunktet.

Deretter forventer direktoratet å kunne levere oppdaterte versjoner 12. mai og 1. juni, før de 22. juni forventer å kunne levere første versjon av coronasertifikatet som er i tråd med alle EU-krav.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer