-  Dette er rasisme

Cathrine Lykke Jørgensen (29) elsker å gå ut på byen, men kommer seg sjelden inn noe sted. En ny kartlegging viser at hele 8 av 10 publikumsbygg i Norge er utilgjengelige for rullestolbrukere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi rusler rundt i en av Oslos hippeste bydeler, Grünerløkka, sammen med Cathrine Lykke Jørgensen (29). Det er tett mellom kafeene, men dessverre langt imellom de stedene Cathrine kommer seg inn.

-  De fleste butikkene og utestedene har to trapper opp, enten før du kommer inn eller rett innenfor døra. Da er det umulig for meg å komme inn. Og så jeg som er supersosial de luxe, sier 29-åringen, som har medfødt beinskjørhet.

Rasisme

Norges Handikapforbund (NHF) har i sommer/høst kartlagt 1054 spise- og utesteder, kulturhus, butikker og andre publikumsbygg rundt om i landet . Kartleggingen viser at 820 av dem er utilgjengelige for rullestolbrukere. Det betyr at 330 000 norske bevegelseshemmede er utestengt fra 8 av 10 publikumsbygg. Trondheim er best, Oslo er verst.

-  De beviser det jeg har visst lenge. Fordi jeg sitter i rullestol, kan jeg ikke velge hvor jeg vil ta meg en øl. Enten kommer jeg meg ikke inn, eller så mangler de handikaptoalett. Det er en form for rasisme, mener 29-åringen.

Isolasjon

Hennes personlige assistent Kristine Eriksen (29) er også lut lei mangelen på tilrettelegging.

-  Når vi skal ut på byen, har vi bare noen få steder å velge mellom. Hvis vi skal på diskotek, må vi dra med danskebåten. Det er ille, når jeg vet at Cathrines måte å være på tilsier at hun ville vært mye mer ute dersom hun hadde gått på to bein, sier Kristine.

NHF ruller i dag i gang «Aksjon publikumsbygg» for å få oppmerksomhet rundt problemet. Forbundsleder i NHF Gunnar Buvik lover demonstrasjoner landet rundt.

-  At så mange sosiale møteplasser er utilgjengelige, fører til mye isolasjon blant funksjonshemmede. Vi har ikke mulighet til deltakelse i samfunnet på lik linje med andre, sier Buvik. NHF krever at myndighetene sørger for bedre kontroll og sanksjonsmuligheter overfor de utestedene som ikke etterkommer reglene.

UTESTENGT: Butikken på Grünerløkka frister «Kom inn, kom inn», men rullestolbruker Cathrine Lykke Jørgensen kan bare glemme det. Hennes personlige assistent Kristine Eriksen har heller ikke sjanse til å hjelpe henne opp trappa.