-  Dette er rasisme

Cathrine Lykke Jørgensen (29) elsker å gå ut på byen, men kommer seg sjelden inn noe sted. En ny kartlegging viser at hele 8 av 10 publikumsbygg i Norge er utilgjengelige for rullestolbrukere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vi rusler rundt i en av Oslos hippeste bydeler, Grünerløkka, sammen med Cathrine Lykke Jørgensen (29). Det er tett mellom kafeene, men dessverre langt imellom de stedene Cathrine kommer seg inn.

-  De fleste butikkene og utestedene har to trapper opp, enten før du kommer inn eller rett innenfor døra. Da er det umulig for meg å komme inn. Og så jeg som er supersosial de luxe, sier 29-åringen, som har medfødt beinskjørhet.

Rasisme

Norges Handikapforbund (NHF) har i sommer/høst kartlagt 1054 spise- og utesteder, kulturhus, butikker og andre publikumsbygg rundt om i landet . Kartleggingen viser at 820 av dem er utilgjengelige for rullestolbrukere. Det betyr at 330 000 norske bevegelseshemmede er utestengt fra 8 av 10 publikumsbygg. Trondheim er best, Oslo er verst.

-  De beviser det jeg har visst lenge. Fordi jeg sitter i rullestol, kan jeg ikke velge hvor jeg vil ta meg en øl. Enten kommer jeg meg ikke inn, eller så mangler de handikaptoalett. Det er en form for rasisme, mener 29-åringen.

Isolasjon

Hennes personlige assistent Kristine Eriksen (29) er også lut lei mangelen på tilrettelegging.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer