Dette er reglene Stordalens kjendisrestaurant har brutt

Sjekket ikke lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag skriver Dagbladet om Extra Rent-ansatte Zaida Erazo Menezes (38), som vasket svart i to år i kjendisrestauranten Annen Etage.
 
Restauranten, som eies av milliardæren Petter Stordalen og kjendiskokken Ole Johnny Eikefjord, brukte Extra Rent Limited som underleverandør i flere år for å få vasket restauranten, men overfor Dagbladet innrømmer de at de aldri sjekket lønns- og arbeidsvilkårene til kvinnen som vasket restauranten.
 
- Vi erkjenner at vi er lovpålagt å sjekke lønns- og arbeidsvilkår. Det gjorde vi ikke. Det er flaut, sier daglig leder ved restauranten, Ole Johnny Eikefjord, til Dagbladet.

Lovpålagt Arbeidstilsynet sier til Dagbladet at alle bedrifter som bestiller renholdstjenester er lovpålagt å sjekke lønns- og arbeidsvilkårene til de som vasker for bedriften, den såkalte «påseplikten».

Dette gjelder i de bransjene som er allmenngjorte, som betyr at de har lovpålagt minstelønn. For eksempel er renholdsbransjen allmenngjort, noe som betyr at bransjen har en lovpålagt minstelønn på 169 kroner i timen.
 
- Dette kan oppfylles ved at for eksempel bestiller har en kontraktsklausul hvor det står at arbeidstakere minst skal ha de lovpålagte lønns- og arbeidsvilkårene, sier regiondirektør for Arbeidstilsynet i Oslo, Ørnulf Halmrast, til Dagbladet. I tillegg har bedriften ansvar for å sjekke arbeidsforholdene ved å hente inn dokumentasjon, som lønnsslipper og arbeidskontrakt, forteller Halmrast.
 
Zaida hadde verken arbeidskontrakt eller lønnsslipp, og hun fikk langt lavere enn lovpålagt minstelønn - helt ned til 78 kroner i timen.

Kan straffes med fengsel I dag kan man få tvangsmulkt hvis man ikke følger påseplikten, men i framtida vil det kunne bli enda mer risikabelt å bryte allmenngjøringsloven. Fra og med 1. juli har strafferammen for brudd på loven blitt økt til fengsel i ett år, og til tre år for «grove overtredelser ved brudd på allmengjøringsloven».

- Det betyr at for eksempel en bestiller av renholdstjenester kan bli dømt for medvirkning til brudd på allmengjøringsforskriften dersom medvirkning bevises, forteller Halmrast.

<strong>LOVPÅLAGT:</strong> Regiondirektør for Arbeidstilsynet i Oslo, Ørnulf Halmrast, sier til Dagbladet at alle bedrifter som bestiller renholdstjenester er lovpålagt å sjekke lønns- og arbeidsvilkårene til de som vasker for bedriften. Her ved. Foto: GEIR BARSTEIN/DAGBLADET
LOVPÅLAGT: Regiondirektør for Arbeidstilsynet i Oslo, Ørnulf Halmrast, sier til Dagbladet at alle bedrifter som bestiller renholdstjenester er lovpålagt å sjekke lønns- og arbeidsvilkårene til de som vasker for bedriften. Her ved. Foto: GEIR BARSTEIN/DAGBLADET Vis mer

- Hva vil medvirkning her bety?

- Medvirkning kan for eksempel være aktivt å bidra til at falsk dokumentasjon blir produsert, godtatt og ikke blir fulgt opp eller avdekket, sier Halmrast.

Påseplikt Den samme strafferammen innføres for overtredelser av bestemmelsene om informasjons- og påseplikt, altså de som ikke har undersøkt lønns- og arbeidsvilkårene hos underleverandøren.
 
- Betyr dette at man kan få fengsel for å ikke sjekke lønns- og arbeidsvilkår hos renholdsleverandøren?
 
- Endringene har nettopp har trådt i kraft. Hvor straffenivået for ulike brudd på allmengjøringsloven og forskriften om informasjons- og påseplikt vil ligge er det domstolene som etter hvert vil avgjøre. På generelt grunnlag er det grunn til å anta at forhold som bare er brudd på krav om rutiner og system for å oppfylle informasjonsplikt og påseplikt ikke vil bli straffet. Det må ligge til grunn at det er alvorlige brudd på allmenngjøringsbestemmelser for at det skal bli straffeforfulgt. Det holder ikke med rutinesvikt - det må være grove brudd, sier Halmrast.
 
- Gjelder ikke privatpersoner Påseplikten gjelder ikke for privatpersoner, men Halmrast vil likevel oppfordre privatpersoner til å sjekke lønns- og arbeidsvilkårene.
 
- Det alle bør tenke på er at dette regelverket er etablert for å bidra til at arbeidstakere ikke blir utnyttet ved at de utsettes for sosial dumping. Dersom man som kjøper av tjenester ikke følger informasjons- og påseplikten risikerer man at arbeidstakere utnyttes samt at man bidrar til at useriøse virksomheter konkurrerer ut seriøse virksomheter. På sikt vil en slik utvikling få veldig uheldige konsekvenser, sier Halmrast.
 
De siste tre åra har Arbeidstilsynet gjennomført over 2000 tilsyn hvor informasjons- og påseplikten har blitt kontrollert. Tre av fire bedrifter hadde så store mangler, at de fikk pålegg om  å forbedre rutinene.
 

<strong>FLAUT:</strong> - Vi erkjenner at vi er lovpålagt å sjekke lønns- og arbeidsvilkår. Det gjorde vi ikke. Det er flaut, sier daglig leder ved restauranten, Ole Johnny Eikefjord. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET
FLAUT: - Vi erkjenner at vi er lovpålagt å sjekke lønns- og arbeidsvilkår. Det gjorde vi ikke. Det er flaut, sier daglig leder ved restauranten, Ole Johnny Eikefjord. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET Vis mer
<strong>- SVIKT:</strong> - Dette er veldig enkelt. Dette strider med alt vi står for og bidrar til å ødelegge bransjen. Alle som jobber på Annen Etage eller noe annet selskap som jeg har eierinteresser i, skal få betalt det de har krav på. Alt annet er uakseptabel. Dessverre har det her skjedd en grunnleggende svikt i oppfølgingen av firmaet som leverte renholdstjenester til Annen Etage, sier Petter Stordalen til Dagbladet. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET
- SVIKT: - Dette er veldig enkelt. Dette strider med alt vi står for og bidrar til å ødelegge bransjen. Alle som jobber på Annen Etage eller noe annet selskap som jeg har eierinteresser i, skal få betalt det de har krav på. Alt annet er uakseptabel. Dessverre har det her skjedd en grunnleggende svikt i oppfølgingen av firmaet som leverte renholdstjenester til Annen Etage, sier Petter Stordalen til Dagbladet. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer