Klimakrangel mellom Trine, Erna og Siv

Dette er regnestykket som gjør Trine personlig skuffet over Erna

Utslippene kuttes med kun 2,1 prosent innen 2030: - Et statsbudsjett uten klimaambisjoner.

IKKE FORNØYD: Venstre-leder Trine Skei Grande er ikke fornøyd med klimaprofilen på årets statsbudsjett. Foto: Endre Vellene / Dagbladet
IKKE FORNØYD: Venstre-leder Trine Skei Grande er ikke fornøyd med klimaprofilen på årets statsbudsjett. Foto: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det var Erna Solberg som personlig som ga oss et løfte om «betydelige reduksjoner». Hvis hun ikke har noe mer å gå på, så må hun si det fra Stortingets talerstol, sa Trine Skei Grande til pressen etter finanstalen til Siv Jensen.

Venstre-lederen gjør det klart at dette er et budsjett hun ikke kan støtte med mindre de får betydelige seiere i forhandlingene, og at hun fortsatt er villig til å trekke sin støtte til regjeringen

- Regjeringens forslag kan neppe sies å være et bidrag til å innfri hverken Paris-avtalen eller Stortingets egne mål på klimaområdet, sier Venstreleder Trine Skei Grande til Dagbladet.

STATSMINISTEREN: Erna Solberg (H) kaller årets statsbudsjett som det grønneste statsbudsjettet noensinne. Video: Dagbladet Vis mer

Også Venstres finanspolitiske talsperson Terje Breivik feller en knusende dom over klimaprofilen i statsbudsjettet.

- Dette er et klimabudsjett uten ambisjoner. Det er selvsagt ikke godt nok at statsbudsjettet ikke oppfyller de løftene Erna Solberg har gitt både Stortinget og FN, sier Breivik.

Torsdag la finansminister Siv Jensen fram regjeringens forslag til statsbudsjett.

I framskrivingen i budsjettet fra 2014, da også basert på den rødgrønne politikken, framgår det at med dette budsjettet så legges det opp til en reduksjon av utlipp i ikke-kvotepliktig sektor fra 2014 til 2030 på bare 0,3 millioner tonn reduksjon CO2-ekvivalenter.

Regjeringen anslår at de nasjonale klimagassutslippene fram mot 2030 vil kuttes med 2,1 prosent.

Fra 2005-2016 har Norge klart å kutte 0,3 tonn. Med dette budsjettet må Norge kutte 850 000 tonn årlig fram til 2030 for å nå målet, påpeker Venstre.

FINANSMINISTERENS SØSTER: Nina Jensen kommer med en bønn til Trine Skei Grande før statsbudsjettet legges frem. Hun er skeptisk til det regjeringen har varslet av endringer på det grønne skiftet. Hun mener de nå signerer en avskjedssøknad med Venstre, som krever tidenes mest grønne statsbudsjett. Video: Dagbladet Vis mer

- Avskjedssøknad

Zero er også knallharde i sin vurdering.

- Dette er en avskjeddsøknad fra regjeringen, og de avlyser her det grønne skiftet, sier fagsjef i Zero, Kåre Gunnar Fløystad til Dagbladet, gør han utdyper:

- Budsjettet innebærer et kutt på 2 prosent innen 2030, mens vi har forpliktet oss til å kutte utslippene med 40% innenfor ikke-kvotepliktig sektor innen samme tidspunkt. Vi må ha en helt annet takt dersom vi skal nå forpliktelsene i Parisavtalen.

Gratulerer Frp

MDG reagerer på det samme som Zero:

- Dette er et svik mot kommende generasjoner. Vi bruker fremtidens oljepenger for å holde nachspiel for oljeepoken. Det er bare å gratulere Frp med gjennomslaget, sier Rasmus Hansson, nasjonal talsperson i Miljøpartiet De Grønne.

Hansson viser til at regjeringen selv oppgir at dette budsjettet vil kutte 2,1 prosent av utslippene i Norge innen 2030, selv om målet er å kutte dem med 40 prosent. Utslippene både fra veitrafikk og olje vil gå opp. Forurensingen fra veitransport vil øke med 7,4 prosent de neste 13 årene.

GRØNT SKIFTE: De som forurenser mye må betale litt mer, og i større grad betale for de kostnadene de påfører samfunnet, sier finansminister Siv Jensen under pressekonferansen etter at statsbudsjettet har blitt lagt fram. Video: Dagbladet Vis mer

SV mener på sin side at regjeringen lurer Venstre.

- Regjeringen holder miljøet og Venstre for narr med disse små justeringene. Resultatet av det såkalte grønne skatteskiftet er at utslippene for bilparken trolig øker, sier SVs finanspolitiske talsperson Snorre Valen.

Økte avgifter på 1,6 mrd

Det var knyttet stor spenning til regjeringens klimatiltak, etter at de for en uke siden presenterte sitt forslag til et grønt skatteskifte.

Venstre svarte da at «regjeringen er ikke i nærheten av å oppfylle avtalen» som de har forpliktet seg til, og Dagbladet kunne i etterkant avsløre regnestykket som lå til grunn for at Erna Solberg uttalte at avgiftspakka ville føre til 200 000 tonn CO2 i reduserte klimagassutslipp. Transportøkonomisk institutt mente var regnestykket var urealistisk, og sa at effekten ville være langt lavere.

Regjeringen understreket da at man måtte avvente øvrige tiltak i statsbudsjettet før man kan felle en dom, men nå er altså alle detaljene kjent og Venstre er langt fra imponerte. De reagerer også på at utslippskuttene som beregnes hentes fra avfallsdeponigasser og fluorgasser:

«Det er først og fremst utslippene av avfallsdeponigasser og fluorgasser som står for nedgangen i utslippene etter 2014 og fram mot 2030», står det i nasjonalbudsjettet.

Ikke gitt opp

Regjeringen foreslår å øke avgiftene på utslipp av klimagasser og på bruk av drivstoff med til sammen 1,6 milliarder kroner.

Grønt skatteskift

Regjeringen la fredag fram sitt forslag til et grønt skatteskifte i statsbudsjettet for 2017.

Forslaget innebærer at bensinavgiften økes med 15 øre, dieselavgiften med 35 øre og mineraloljeavgiften med 20 øre per liter.

Årsavgiften reduseres med 12 prosent, satsene i pendlerfradraget økes og avskrivningssatsene for lastebiler, varebiler og drosjer blir høyere.

Det innføres en tilskuddsordning for å redusere bompengetakster utenfor de store byene. Regjeringen vil bruke 500 millioner på dette formålet, noe som vil gi en reduksjon på rundt 10 prosent i bompengesatsene på riks- og fylkesveiprosjekter.

Totalt gir de to punktene netto skatte- og avgiftsreduksjoner for bilister på i overkant av 900 millioner.

Kilder: Finansdepartementet, NTB

Regjeringen vil blant annet øke veibruksavgiften på diesel og bensin. For å veie opp for disse avgiftsøkningene, gis det samtidig lettelser og kompensasjoner på i alt 900 millioner kroner gjennom redusert årsavgift, reduserte bompenger, økt reisefradrag og økte avskrivingssatser.

Siv Jensen mener på sin side at dette budsjettet oppfyller budsjettavtalen med samarbeidspartiene fra 2016.

- Samlet bidrar den grønne skatteomleggingen til å forsterke klimaforliket og redusere klimagassutslippene, sa Siv Jensen under sin finanstale.

Til tross for frustrasjonen har ikke Skei Grande gitt opp kampen ennå:

- Venstres viktigste oppgave i forhandlingene blir å sørge for at vi får et budsjett som gir lavere klimagassutslipp og flere varige, grønne arbeidsplasser, sier Skei Grande.

Saken oppdateres.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer