- Dette er rein kommunisme

Slik gikk det da Torbjørn Røe Isaksen (H) testet ut Dagbladets valgomat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stortingspolitikeren har satt seg godt til rette i stolen i sminkerommet i NRK. Han er klar for å svare på de 30 spørsmålene i valgomaten - samtidig som han blir sminket før valgsending i statskanalen.

- Jeg har prøvd noen sånne valgtester før, og det pleier å gå bra. Det som ofte er litt spennende, er hva man får på andre- og tredjeplass. Men jeg havner alltid trygt på borgerlig side. Jeg har fått både Venstre og Frp på andreplass tidligere, sier Røe Isaksen.

- Det kommer jo an på om jeg føler at jeg skal svare mest mulig nært Høyres program eller om jeg skal svare mest mulig nært det jeg mener i alle saker.

- Er det stor forskjell på det?

- Tja, det er jo en viss forskjell. La meg ta et enkelt eksempel. Jeg stemte imot datalagringsdirektivet i Stortinget, selv om Høyre gikk inn for det. På noen valgtester er det jo spørsmål om det, og da kan det jo hende jeg er mer restriktiv enn Høyres politikk er, sier han.

Eget parti Røe Isaksen har vært innvalgt på Stortinget fra Telemark siden 2009. Han er medlem av Stortingets arbeids- og sosialkomité og er Høyres talsmann for fleksibelt arbeidsliv, pensjon, sosialstøtte og trygd.

- Hvis målet er å finne et parti du er enig med i alt, må du starte opp ditt eget parti, sier han.

Første spørsmålet dukker opp på skjermen: «Jeg vil ha en ny regjering».

- Det var et enkelt spørsmål, da trykker jeg selvsagt både på «ja» og at det er veldig viktig for meg. Allerede her har jeg sannsynligvis gitt et klart signal om hvor jeg vil, sier Høyre-politikeren.

Karakterer Sminkør Ann-Helen Johnsen i NRK tar noen kjappe strøk med pudderkosten  på Røe Isaksens panne og nese. Hun vil ikke røpe hvilket parti hun skal stemme på i valget.

- Pleier du å snakke politikk med dem du sminker?

- Nei, ikke så ofte, sier hun.

På spørsmål om han vil fjerne karakterer i sidemål, blir Røe Isaksen mer i tvil om hva han skal svare.

- Jeg stemte for et mer moderat forslag på Høyres landsmøte om at man skulle fjerne karakteren på videregående, men ikke på grunnskolen. Men her står det jo mer generelt, så da kunne jeg jo kanskje svart «nokså enig» eller «litt uenig», kanskje. Men jeg velger å svare «helt enig».

På spørsmål om skolen bør servere elevene mat i løpet av skoledagen, svarer han «helt uenig».

- Det viktigste er å bruke penger på læreren, sier han. Makspris på barnehage er han «litt uenig» i.

- Jeg syns det er urimelig at de som har lite skal betale like mye som dem som har mye. Før gjorde maksprisen på barnehager at de som hadde dårlig råd, måtte betale mye mer. Det er urettferdig. Vi burde nok ha et tak, men ikke makspris, sier han.

Vin i butikk På de neste spørsmålene er han heller ikke i tvil: ja til å tvinge fram sammenslåing av kommuner, ja til å legge ned fylkeskommunen. Eldreomsorgen bør konkurranseutsettes og vi bør fortsatt være medlem av EØS.

På spørsmål om salg av vin i butikker, svarer han «litt uenig», ettersom Høyre heller vil opprette små vinmonopol i butikk på steder uten vanlig vinmonopol. Han synes heller ikke at fagbevegelsen har for mye makt - «selv om kanskje LO har for mye makt sammenliknet med de andre fagorganisasjonene.»

VIN I BUTIKK...? Stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksen i Høyre tok politiske spørsmål på strak arm under sminking før politisk debatt i NRK. Men vinsalg i butikk var ikke så enkelt å bestemme seg om. Foto: Jørgen Kvalsvik/Dagbladet
VIN I BUTIKK...? Stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksen i Høyre tok politiske spørsmål på strak arm under sminking før politisk debatt i NRK. Men vinsalg i butikk var ikke så enkelt å bestemme seg om. Foto: Jørgen Kvalsvik/Dagbladet Vis mer

- Det er bra at vi har et organisert arbeidsliv, mener Røe Isaksen.

Skeptisk Kontantstøtten er et annet spørsmål alle Høyre-politikere ikke nødvendigvis er enige i.

- Dette var det diskusjon om under landsmøtet. En del av spørsmålene som dukker opp på valgomatene er ting vi har votert om, så det betyr ikke at alle som stemmer Høyre er enige, sier Røe Isaksen, som selv svarer nei til å avvikle kontantstøtten. Han vil også åpne opp for petroleumsvirksomhet i nord.

- Jeg har tidligere vært litt skeptisk til oljeutvinning i nord, men Høyre er veldig klar på dette.

Andre saker som er viktige for Røe Isaksen: han vil ha ned skattenivået på lavere middelsinntekter, bomfinansiering «har vi ikke råd til å avskaffe» -og pelsdyrnæringen bør bestå - «men de må søren meg skjerpe seg». 

Frp og KrF Og så kommer det Høyre-politikeren fastslår er et typisk Rødt-spørsmål: «Toppsjefer bør ikke ha lov til å tjene mer enn tre ganger lønna til sine ansatte».

- Rein kommunisme, staten kan ikke bestemme hvor mye man skal tjene, mener han.

På spørsmål om handlingsregelen er han også klar:

- Den er jeg veldig for. Vi burde kanskje til og med bruke litt mindre - der er det kanskje Arbeiderpartiet som fyker i været på valgomaten, sier han og ler.

Men nå er resultatet klart og Torbjørn Røe Isaksen kan puste lettet ut. Valgomaten råder ham til å stemme på Høyre. På de neste plassene: Frp og KrF.

- Da blir det Høyre i år også, da - rett og slett, sier han.

Om ny jobb venter ham dersom de borgerlige vinner valget 9.september, vil han ikke spekulere i.

- Det vet jeg jo heller ikke, sier Røe Isaksen.

- Hva er drømmejobben din?

- Å bli statsminister, så klart.