«Dette er rein manipulasjon og en grov oppkonstruksjon»

Denne annonsen, som skal skremme deg til å stumpe røyken, forteller ikke sannheten, ifølge professor Jan Helge Solbakk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Bildet gir inntrykk av å være en realistisk gjengivelse av hovedpulsåra til en avdød røyker. Men dette er rein manipulasjon og en grov oppkonstruksjon. Det tyter ikke fett ut dersom man klemmer på livpulsåra til en avdød røyker, sier professor i medisinsk etikk, Jan Helge Solbakk, til Dagbladet. Solbakk, som er utdannet lege og teolog og har doktorgrad i filosofi, hilser velkommen en kampanje som har til hensikt å skremme folk fra å røyke, så lenge den holder seg til sannheten.

- Jeg har ingen ting imot at det brukes sterke virkemidler, men blir meget betenkt når det brukes konstruerte virkemidler som ikke samsvarer med virkeligheten. Dette er etisk uforsvarlig, sier Solbakk.

- Vil slå tilbake

Hjertekirurg Mons Lie er senterdirektør for hjerte- og lungesenteret på Ullevål sykehus. Han sier at bildet fra antirøykekampanjen ikke har rot i virkeligheten.

- Røykere får forkalkninger i åreveggene, både på store og små blodårer. Men det er ikke slik at det tyter ut fett fra hovedpulsåra til en røyker. Slik er det bare ikke, sier Lie. Hjertekirurgen er i utgangspunktet positiv til den aggressive antirøykekampanjen, men også han har lite til overs for manipulerte virkemidler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer