«Dette er rein manipulasjon og en grov oppkonstruksjon»

Denne annonsen, som skal skremme deg til å stumpe røyken, forteller ikke sannheten, ifølge professor Jan Helge Solbakk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Bildet gir inntrykk av å være en realistisk gjengivelse av hovedpulsåra til en avdød røyker. Men dette er rein manipulasjon og en grov oppkonstruksjon. Det tyter ikke fett ut dersom man klemmer på livpulsåra til en avdød røyker, sier professor i medisinsk etikk, Jan Helge Solbakk, til Dagbladet. Solbakk, som er utdannet lege og teolog og har doktorgrad i filosofi, hilser velkommen en kampanje som har til hensikt å skremme folk fra å røyke, så lenge den holder seg til sannheten.

- Jeg har ingen ting imot at det brukes sterke virkemidler, men blir meget betenkt når det brukes konstruerte virkemidler som ikke samsvarer med virkeligheten. Dette er etisk uforsvarlig, sier Solbakk.

- Vil slå tilbake

Hjertekirurg Mons Lie er senterdirektør for hjerte- og lungesenteret på Ullevål sykehus. Han sier at bildet fra antirøykekampanjen ikke har rot i virkeligheten.

- Røykere får forkalkninger i åreveggene, både på store og små blodårer. Men det er ikke slik at det tyter ut fett fra hovedpulsåra til en røyker. Slik er det bare ikke, sier Lie. Hjertekirurgen er i utgangspunktet positiv til den aggressive antirøykekampanjen, men også han har lite til overs for manipulerte virkemidler.

- Opplysningene må være sanne, ellers vil det slå tilbake, sier hjertekirurgen.

Professor Solbakk deler Lies syn.

- Hvis folk mister tilliten til at det som presenteres er sant, vil kampanjen kunne virke mot sin hensikt. Man vil ikke nå fram dersom folk begynner å tvile, sier Jan Helge Solbakk.

Etisk forpliktelse

Professoren i medisinsk etikk mener helsemyndighetene har en etisk forpliktelse til å formidle sannheten.

- Selv om målet er godt nok og hellig nok, er man forpliktet til å legge fram fakta på en sannferdig måte. Det er ingen tvil om at røyking på alle måter er skadelig. Men kan man bruke alle midler? Har man ikke et ansvar for å opptre redelig? spør Solbakk.

I Dagbladet i går besvarte direktør Bjørn Inge Larsen i Sosial- og helsedirektoratet professor Per Fugellis angrep på antirøykekampanjen på følgende måte:

- Bildene viser den faktiske helseeffekten av tobakk. Jeg har ingen tro på å skjule sannheten og berøve røykerne for en viktig del av beslutningsgrunnlaget, sa Larsen.

Sosial- og helsedirektoratet engasjerte i går Den norske lægeforening for å finne en kardiolog som kunne fortelle Dagbladet at bildet av hovedpulsåra ikke lyver. Etter et par timer ringte kardiolog og overlege Lars Aaberge ved Rikshospitalet:

- Jeg har ikke noen problemer med å være enig i at dette er et litt spesielt bilde av en tobakksskadet hovedpulsåre. Det går an å kritisere dette bildet, men jeg har vanskelig for å føle at det skal være etisk uforsvarlig å bruke det. Konklusjonen er riktig. Blodårer blir fortettet av røyking, og det gir drastiske følger, sier Aaberge.

Står på sitt

Sosial- og helsedirektoratet står fast ved at kampanjebildet gir et sannferdig inntrykk av hvordan en tobakksskadet hovedpulsåre kan se ut.

- Filmene er laget i samråd med hjertemedisinsk og patologisk ekspertise. De viser eksempler på hvordan tobakksskader kan framstå, men skadevirkningene vil selvfølgelig variere, forklarer divisjonsdirektør Bjørn Guldvog.

  • Se alle bildene: < ahref=http://www.dagbladet.no/dinside/2003/01/02/357534.html>Dette gjør røyken med deg
- ETISK UFORSVARLIG: - Jeg har ingen ting imot at det brukes sterke virkemidler, men blir meget betenkt det brukes konstruerte virkemidler, sier Jan Helge Solbakk.
Faksimile av antirøykeannonsen.