- UNDERGRAVER ERNA: SV-leder Audun Lysbakken mener Siv Jensens utspill viser at Frp bruker flyktningekatastrofen i et politisk spill. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
- UNDERGRAVER ERNA: SV-leder Audun Lysbakken mener Siv Jensens utspill viser at Frp bruker flyktningekatastrofen i et politisk spill. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

- Dette er rein sabotasje av deres egen statsminister

Siv Jensen ber kommunene sabotere Syria-avtalen. Støre ber Erna svare for hvordan Høyre vil håndtere dette i regjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL/OSLO (Dagbladet): Under Frp's valgkampåpning i Ålesund i dag ba finansminister Siv Jensen norske kommuner om å sabotere Syria-avtalen som ble vedtatt på Stortinget i vår.

Der gikk Høyre, Ap, Sp, KrF, Venstre og MDG inn for å ta imot 8000 Syria-flyktninger over tre år. Men det er kommunene som må bosette dem. Det vil finansministeren stoppe.

- Jo flere kommuner som sier nei til å ta imot flyktninger, jo større sannsynlighet er det for at avtalen ikke gjennomføres, sa Siv Jensen i Ålesund i dag.

Dette utspillet får SV-leder Audun Lysbakken og Ap-leder Jonas Gahr Støre til å reagere:

- Dette er rein sabotasje av deres egen statsminister. Høyre har stilt seg bak avtalen, og har lovet at regjeringen skal gjennomføre den. Her undergraver Jensen autoriteten til Erna Solberg, sier Audun Lysbakken til Dagbladet.

- Kommunene er positive Ap-leder Jonas Gahr Støre sier statsminister Erna Solberg må svare på hvordan Høyre vil håndtere dette i regjering.

- At Frp er mot denne avtalen visste vi allerede. Vi visste også at de dobbeltkommuniserer, og følger avtalen i regjering, men motarbeider den alle andre steder. Det som er litt mer spesielt nå, er at de oppfordrer kommunene til å hindre gjennomføringen, sier Støre til Dagbladet.

BER ERNA SVARE:  Ap-leder Jonas Gahr Støre sier at norske kommuner jo er positive til å ta imot flyktninger. En gjennomgang Dagbladet har gjort viser at tre av fem Frp-kommuner sier ja til Syria-flyktninger. Foto:Thomas Rasmus Skaug
BER ERNA SVARE: Ap-leder Jonas Gahr Støre sier at norske kommuner jo er positive til å ta imot flyktninger. En gjennomgang Dagbladet har gjort viser at tre av fem Frp-kommuner sier ja til Syria-flyktninger. Foto:Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Han spørs seg hvordan Høyre-kommuner vil forholde seg til å samarbeide med Frp, når Frp skal motvirke den politikken som Høyre har vedtatt.

- Jeg mener Sivs oppfordring står i motsetning til en veldig bred og positiv respons fra norske kommuner, som er på denne dugnaden for å hjelpe noen av verdens mest katastroferammede mennesker, sier Støre til Dagbladet.

En gjennomgang Dagbladet gjorde tidligere i år, viser at tre av fem Frp-kommuner sier «ja» til Syria-flyktninger.

- Brukes i et spill Lysbakken mener dette utspillet også viser at Frp bruker flyktningkatastrofen i et politisk spill.

- Frp har en skammelig holdning til den flyktningkatastrofen som utspiller seg langs Europas grenser. Grunnen til at Frp gjør dette, er basert på en rein kynisk vurdering på at de ligger dårlig an på vei inn i valgkampen. De vil gjøre dette til en flyktningvalgkamp.

- Men SV trakk seg jo faktisk fra Syria-forhandlingene, så dere bidro heller ikke konstruktivt på slutten?

- Vi trakk oss fordi vi mener dramaet som nå utspiller seg tilsier at Norge bør ta et større ansvar, og vi mener at de andre partiene lot seg presse for langt av Frp og Høyre. Vi var også bekymret for om vi kunne stole på regjeringen, og dette utspillet viser seg at vi hadde god grunn til bekymring.

Bred enighet I juni ble alle partiene på Stortinget - bortsett fra SV og Frp - enige om å ta imot 8000 Syria-flyktninger over tre år.

Frp trakk seg fra forhandlingene bare dager før avtalen var i havn. Dagen etter holdt partiet krisemøte, hvor de kom fram til at de ville fremme forslag om en folkeavstemning om Syria-avtalen. Et forslag betegnet som skamløs populisme, blant annet av Dagbladet på lederplass. Forslaget ble også raskt skutt ned av alle de andre politiske partiene.

Nå vil Siv prøve å bruke kommunene for å stoppe avtalen.

- Jeg tror velgerne forstår at vi nå gjør to ting: Vi dobler støtten til flyktninger i nærområde og Norge tar også et medansvar, ved at hver kommune tar imot noen få familier i året. Det er en oppgave jeg tror vi kan klare. Så ligger det også i avtalen at vi skal se på hvordan kommunene skal få støtte til integrering og bosetting. Det er et helt klart mål at disse flyktningene skal lære norsk raskt og komme raskt i jobb, sier Støre til Dagbladet.