TYDELIG PREGET: Jens Stoltenberg var tidligere i kveld på befaring i Regjeringskvartalet, én dag etter bomben rammet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TYDELIG PREGET: Jens Stoltenberg var tidligere i kveld på befaring i Regjeringskvartalet, én dag etter bomben rammet. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Dette er ren ondskap

Stoltenberg og Storberget så på skadene etter gårsdagens bombeangrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Knut Storberget var i kveld inne på befaring i Regjeringskvartalet.

De to ankom like etter klokka 20 sammen med politiet for å se på skadene gårsdagens bombeeksplosjon har påført bygget.

Tre kvarter senere var det en tydelig preget statsminister som kom ut igjen for å møte pressen.

- Flere kunne omkommet - Det vi har sett her er den voldsomheten og den kraften som har vært i denne bomben.

Statsministeren ville i kveld ikke spekulere noe i om det var han som var målet for bomben som fredag tok livet av sju personer og skadet langt flere.

- Motivene til gjerningsmannen vil det være veldig feil av meg å kommentere. Dette må vi vente med til vi har alle fakta på bordet.

- Men det er veldig åpenbart at hadde dette på et annet tidspunkt og ikke midt i fellesferien, så ville langt flere ha omkommet, sa han videre.

- Vanskelig å forstå Stoltenberg og partifelle Storberget var begge klare på at de var i Regjeringskvartalet for å vise sin respekt til ofrene, de savnede og deres pårørende, samt for å anerkjenne det krevende arbeidet til politiet.

- Det er vanskelig å forstå hvor omfattende det er å sikre et bygg, med så store ødeleggelser. Selv om fasaden på byggene ser forholdvis hele ut, så er de mer eller mindre totalt ødelagt innvendig, sa statsministeren.

Stoltenberg sa også at det var hardt å se sin arbeidsplass i denne tilstanden.

- Dette har vært arbeidsplassen til Knut og meg i mange år, hvor vi daglig har ferdes, hvor vi har arbeidskollegaer og venner. Det er klart det gjør inntrykk.

ARBEIDSPLASSEN: Høyblokka, hvor statsministeren har sitt kontor, ble hardt rammet av bomben fredag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ARBEIDSPLASSEN: Høyblokka, hvor statsministeren har sitt kontor, ble hardt rammet av bomben fredag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Verken Stoltenberg, Storberget eller politiet ville i kveld si noe om hvor mange det er som fortsatt er savnet etter bombeangrepet. De ville heller ikke gå ut med hvor mange som var i bygningen da bomben eksploderte. 

- Ren ondskap Stoltenberg hadde derimot en klar beskjed til den siktede Anders Behring Breivik (32), som i tillegg til bombingen også skjøt og drepte 85 på Utøya.

- Det er ren ondskap. Jeg har ikke sett noe lignende tidligere. I så fall må det være bilder fra krigssituasjoner. Det er viktig å stå opp mot det, å ikke la oss kue av det. Vi er et land som skal bekjempe ondskap.

Statsministeren var likevel ikke forberedt på den ondskapen som rammet AUFs ungdomsleir like over fem fredag.

- Det er kombinasjonen av bomben og Utøya som gjør det så ubegripelig.

På spørsmål om hva som har vært det verste disse dagene, var det en preget Stoltenberg som svarte pressen:

- Det har vært å møte de etterlatte. Foreldre og søsken som vet at de aldri vil få se sine kjære igjen. Det vil jeg huske for hele livet. 

FARLIG: Det singlet fortsatt i glass da Jens Stoltenberg og Knut Storberget var på befaring i Regjeringskvartalet lørdag. Bildetekst:
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FARLIG: Det singlet fortsatt i glass da Jens Stoltenberg og Knut Storberget var på befaring i Regjeringskvartalet lørdag. Bildetekst: Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer