Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette er ren svindel

Stortingspolitikere vil endre lovverket slik at pyramideselskaper som T5PC forbys.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Konkursen i The 5% Community har ført til at så mange som 80 000 nordmenn har tapt pengene sine. I fjor opplyste selskapet til finansmagasinet Kapital at 55 000 nordmenn var medlemmer i T5PC.

For noen år siden gikk pyramideselskapet Alpha Club over ende. Flere tapte penger, blant dem mange kjendiser.

Økokrim og Lotterimyndighetene ville straffeforfølge selskapets bakmenn for brudd på lotterilovens bestemmelser om pyramidevirksomhet, men en avgjørelse i Lotterinemda frikjente Alpha Club for ulovlig pyramidevirksomhet.

Selskapets virksomhet kunne tolkes som nettverkssalg, noe som ikke er ulovlig.

- Nå er det fritt fram for de som vil drive med pyramidespill, sa leder i Lotteritilsynet Atle Hamar til Dagbladet dengang.

Reagerer

Nå har det skjedd igjen. Mange har investert penger og sitter igjen med verdiløse aksjer i et oppblåst fantasiselskap kalt T5PC.

- Tida er moden for at vi tar en diskusjon på Stortinget om hva vi skal gjøre med disse pyramidelignene selskapene, sier Ulf Erik Knudsen fra Fremskrittspartiet.

Han er skeptisk til virksomheten disse selskapene driver med.

- Når ting er for godt til å være sant, så er det gjerne det og, sier Knudsen og advarer folk mot å spekulere penger i pyramideselskap.

Trond Giske (Ap), er nestleder i komiteen som har ansvar for pyramidespill-lovgivningen.

- Det er en veldig stor risiko for å bli lurt og jeg vil advare folk mot å putte pengene sine inn i prosjektene til disse selskapene.

- Om noen tjener penger, så er det også alltid noen som taper penger. Det er som regel de som står bak selskapene som tjener penger, sier Giske.

Han er åpen for å se på lovverket på nytt, og ber regjeringen foreta en gjennomgang og vurdering av lovverket.

Svindlere

Magnar Bergo fra SV går hardest ut mot aktørene bak pyramideselskapene og departementet.

- Byråkratene i departementet har vært puslete. Dette handler om juss, og det ligger ekstremt mange ofre igjen. Dette er ren svindel mener jeg, og det er organisert på en slik måte at det er vanskelig å angripe.

Han mener konkursen i T5PC var ventet.

- Det måtte ende slik. Det var ikke vanskelig å forutse. Det handler om kynisk utnyttelse av folk og myndighetene må være villig til å gå hardere til verks. Det er ikke første gang dette skjer, og det kommer til å skje igjen, sier Bergo.

Leder i kulturkomiteen, Sonja Sjøli, vil ta opp konkursen i T5PC med regjeringen.

- Om det er noe med lovverket som kan tydeliggjøres og skjerpes må vi få til det, sier Sjøli.

Spiller ballen til politikerne

Lotteritilsynet, sammen med Økokrim og forbrukermyndighetene har flere ganger gitt innspill til departementet om hvordan lovverket kan tydeliggjøres og skille mellom lovlig nettverkssalg og ulovlige pyramidesalg.

- Vi har tatt de initiativ vi kan. Skal det skje noe mer nå, er det loven det må gjøres noe med. Det flott at politikerne viser engasjement i denne saken, men det opp til regjeringen og stortingspolitikerne å gjøre noe med problemet, sier direktør Atle Hamar i Lotteritilsynet.

Han sier at hans tilsyn vil stille opp å gi de innspill som trengs til politkerne.

REAGERER:</B> Sonja Sjøli fra Høyre og Trond Giske i Ap vil gjøre det vanskeligere for pyramidespillaktører å lure folk.
BESTEMMER:</B> Familie- kultur-, og administrasjonskomiteen på Stortinget kan endre lovverket slik at selskaper som T5PC kan omfattes av forbudet mot pyramidevirksomhet. Fremst på bildet er Ulf Erik Knudsen fra FrP.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media