- Dette er ren terrorisme

Angrepet på en sivil boligblokk i Dnipro i Ukraina lørdag «viser nok en gang russernes totale mangel på respekt for menneskeliv», mener ekspert. Dødstallet stiger for hver time, ifølge Zelenskyj.

I BRANN: Ei boligblokk i Dnipro ble truffet av et russisk rakettangrep lørdag 14. januar. Video: Telegram. Vis mer
Publisert

Russiske raketter har lørdag truffet en boligblokk i Dnipro i Ukraina, og Dnipropetrovsk-regionens guvernør, Valentyn Reznitsjenko, opplyste lørdag ettermiddag at fem personer var drept i angrepet mot blokka.

Tallet på sårede har lørdag kveld steget til 39, ifølge guvernøren, som legger til at det er sju barn blant dem, den yngste tre år gammel. Det skal også være mennesker fanget i ruinene av bygningen.

Den pensjonerte generalløytnanten Arne Bård Dalhaug påpeker at den ni etasjer høye blokka på ingen måte er et militært mål.

- Dette er ren terrorisme, som bare rammer sivile. Angrepet viser nok en gang russernes totale mangel på respekt for menneskeliv, sier Dalhaug, som også er tidligere sjef for Forsvarsstaben.

- Dødstallet stiger

Også Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj bruker ordet «terror» når han omtaler angrepet:

- Arbeidet i ruinene i Dnipro fortsetter, vi kjemper for hver og en, hvert eneste liv. Vi vil finne alle som er involvert i denne terroren. Alle må ta ansvar, skriver presidenten på Telegram.

Bilder fra stedet viser en bygning i ruiner.

- Minnet om dem som er drept av russisk terror lever evig! Verden må stanse denne ondskapen, skriver Zelenskyj.

Han skriver lørdag kveld at det fortsatt er ukjent hvor mange som er fanget i ruinene av bygningen.

- Dessverre stiger dødstallet for hver time som går, skriver presidenten.

FANGET I RUINENE: Innbyggere i Dnipro rydder vrakgods for å hjelpe folk som er fanget i ruinene av en boligblokk i Dnipro. En russisk rakett traff blokka lørdag og minst fem personer er drept. Foto: Roman Chop / AP / NTB
FANGET I RUINENE: Innbyggere i Dnipro rydder vrakgods for å hjelpe folk som er fanget i ruinene av en boligblokk i Dnipro. En russisk rakett traff blokka lørdag og minst fem personer er drept. Foto: Roman Chop / AP / NTB Vis mer

Ny angrepsbølge

Russland rettet lørdag en ny angrepsbølge med krysserraketter mot Ukraina.

Angrepene mot hovedstaden var de første siden nyttårsaften, skriver NTB. Lokale myndigheter melder også at infrastruktur er truffet i Kharkiv og Lviv.

I fylkene Mykolajiv, Odesa og Lviv melder lokale myndigheter lørdag at russiske raketter er blitt skutt ned, ifølge avisen Kyiv Independent. De skriver at det er rapportert om eksplosjoner i ti ukrainske regioner, og at alarmen gikk over hele landet.

Kyivs ordfører Vitalij Klitsjko ba lørdag morgen alle innbyggerne holde seg i tilfluktsrommene og oppga samtidig at Dniprovskij-området var rammet av eksplosjoner. Men det er uklart hva som ble truffet, ifølge NTB.

Strømforsyningen i flere områder har blitt rammet, og Ukrainas energiminister German Galusjenko uttalte lørdag at de kommende dagene vil bli vanskelige på grunn av nye ødeleggelser i elnettet.

TRUFFET: Boligblokka i byen Dnipro i Ukraina ble truffet av en russisk rakett og raste sammen lørdag. Foto: Ukrainas presidentkontor via AP / NTB
TRUFFET: Boligblokka i byen Dnipro i Ukraina ble truffet av en russisk rakett og raste sammen lørdag. Foto: Ukrainas presidentkontor via AP / NTB Vis mer

Luftforsvar

Dalhaug sier at han tror dagens angrep er et forsøk fra russisk side på å vise at de kan angripe mål hvor som helst i Ukraina.

- Ser man nå en endring der russere går tilbake til å angripe sivile mål framfor infrastruktur?

- Det har hele tiden vært en blanding, svarer Dalhaug.

- Det vi kan registrere, er at luftforsvaret til Ukraina stadig blir bedre, særlig når det gjelder angrep på kritisk infrastruktur, fortsetter han.

Ifølge Ukrainas militære forsvarssjef, Valerij Zaluzjnyj, ble 21 av 33 russiske raketter skutt ned lørdag.

Ifølge generalen skjøt Russland 28 krysserraketter mot mål i Ukraina, i tillegg til fem luft-til-bakke-raketter avfyrt fra fly, skriver NTB.

Zaluzjnyj sier at 18 av krysserrakettene ble skutt ned. Det samme ble tre av luft-til-bakke-rakettene.

- Tynnere lagre

Dalhaug tror russernes angrep på sivile mål vil fortsette, men legger til at antallet angrep som det i Dnipro lørdag har vært synkende den siste måneden.

- Det er en positiv utvikling, som støtter etterretningen om at de russiske lagrene av raketter og missiler begynner å bli tynne, sier Dalhaug.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer