- Dette er ren utpressing

Kirkeasylantene dytter barna foran seg, hevder leder Per Sandberg (Frp) i Stortingets justiskomite.

PROTEST: Domprost Olav Dag Hauge (t.h.) står foran Bizualem Beza Anagaw (sittende t.v.) og et sekstititalls andre etiopere som oppholder seg i Oslo domkirke i protest mot myndighetenes behandling av asylsøkere med etiopisk bakgrunn. Med dem var det fem små barn. To av disse er så langt brakt til legevakt, men tre befinner seg fortsatt i kirken. 
Foto: Erlend Aas / Scanpix
Foto: Erlend Aas / Scanpix
PROTEST: Domprost Olav Dag Hauge (t.h.) står foran Bizualem Beza Anagaw (sittende t.v.) og et sekstititalls andre etiopere som oppholder seg i Oslo domkirke i protest mot myndighetenes behandling av asylsøkere med etiopisk bakgrunn. Med dem var det fem små barn. To av disse er så langt brakt til legevakt, men tre befinner seg fortsatt i kirken. Foto: Erlend Aas / Scanpix Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 62 voksne personer fra Etiopia gikk i går kveld i kirkeasyl ved Oslo domkirke. Med seg hadde de papirløse asylsøkerne fem små barn.

To av disse er senere kjørt til legevakt.

- Dette er ren utpressing, noe som ikke tjener deres sak i det hele tatt. Det er også et overgrep mot barna, sier Per Sandberg i Stortingets justiskomité.

- Ingen hjelper Han dukket ved 11-tida opp for å besøke de etiopiske asylsøkerne.

- Han kom ikke akkurat for å hjelpe oss, sier talsmann Fekadu Abetew Bezuayehu til Dagbladet.

Ifølge domsprost Olav Dag Hauge visste kirken ingenting om aksjonen, før de 62 papirløse tok tilhold i kirken.

- Så lenge det er helsemessig tilrådelig, får de være her, sier han.

Allerede er to av barna kjørt til legevakta for en helsesjekk. Ved 12-tida var det derfor bare tre barn i gjen i kirken.

Sultesttreik Det er foreløpig uklart hvor mange av kirkeasylantene som har påbegynt en sultestreik. Selv hevder de at ingen vil forlate kirken før de er garantert opphold i Norge. Blant dem er papirløse personer som har bodd 15 år i Norge. Alle er såkalt ureturnerbare.

- Jeg har sympati med den usikkerhet de føler. Det er klart de trenger en avklaring på sin situasjon, etter så mange år i Norge, sier Hauge.

- Bør interneres Den oppfatningen deler ikke Sandberg:

- I Norge har vi demokratiske prinsipper som må følges. Det må de respektere. Dette er folk vi burde ha internert - i påvente av at de kan sendes ut av landet, sier Sandberg.

Etioperne krever at deres sak får en individuell behandling av utlendingsmyndighetene.

- Jeg har full tillit til at de som er delegert myndighet til å behandle deres sak, gjør det på en skikkelig måte. At de nå går i kirkeasyl, og dytter barna foran seg, er å gjøre seg selv en bjørnetjeneste, sier Sandberg.

Mangler det meste Selv om domspresten ikke har noen intensjon om å kaste noen ut av kirken, presiserer han at Oslo domkirke for tiden ikke er noe godt sted å være for små barn.

- Kirken er under oppussing har for tiden ikke sanitære forhold som gjør den egnet til dette. Derfor har vi også lav terskel i forhold til barnas helse, sier Hauge.

- Vi får ikke en gang bruke toalettene, sier Fekadu.

Kirken har kun ett toalett som fungerer. Det er ikke kjøkken og ikke varmtvann.

- De betrakter kirken som et sikkert sted, og den tryggheten skal vi gi dem. Jeg jobber nå for å få til en løsning med relevante offentlige myndigheter, sier Hauge.

Mange får avslag Kirkeasylantene hevder selv de kan holde protesten gående i flere måneder.

Ifølge UDI oppgir flertallet av asylsøkere fra Etiopia at de risikerer forfølgelse av etiopiske myndigheter som følge av egen eller familiemedlemmers politiske tilknytning, eller som følge av at de selv eller nære familiemedlemmer anklages av myndighetene for å være politisk opposisjonelle, melder NTB.

Ifølge tall fra UDI søkte 566 etiopiere om asyl i Norge. Av disse fikk 314 avslag. 150 personer fikk innvilget asyl som konvensjonsflyktninger.

Pressen har ikke adgang til kirken, med unntak av byråene NTB og Scanpix.