- Dette er ressursen verden ikke har råd til å utvinne

Klokka 17 vil Greenpeace og seks aksjonærer forsøke å stoppe StatoilHydros tjæresand-planer i Canada.

 OLJESAND: Oljesanden i Alberta-provinsen i Canada utvinnes enten i åpent dagbrudd, som på bildet eller ved hjelp av damp og rør i bakken, som er StatoilHydros metode. Foto: AP/ SCANPIX.
OLJESAND: Oljesanden i Alberta-provinsen i Canada utvinnes enten i åpent dagbrudd, som på bildet eller ved hjelp av damp og rør i bakken, som er StatoilHydros metode. Foto: AP/ SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Klokka 17 i dag skal generalforsamlingen i StatoilHydro stemme over et forslag fra Greenpeace om å trekke selskapet ut av tjæresandprosjektet i Canada.

StatoilHydro kjøpte seg inn i kanadisk tjæresand i 2007 for 12 milliarder kroner. Miljøbevegelsen, med Greenpeace i spissen, har vært svært kritiske.


- Verdens skitneste
- Det er verdens skitneste form for oljeutvinning. Det er dyrt, miljøskadelig og gir potensielt store erstatningskrav i framtiden. Olje fra tjæresand er den ressursen verden ikke har råd til å utvinne, sier Truls Gulowsen i Greenpeace.

Da StatoilHydro overrasket med å kjøpe seg inn i Canada-prosjektet i 2007, gikk Greenpeace inn som aksjonær i det statlige selskapet med hensikt om å sette en stopper for planene.

Sju støtter Greenpeace
Flere aksjonærer, deriblant Storebrand, den norske og den svenske kirken, svenske SPP, svenske 7:e AP fonden, Folksam og KPA har sagt at de vil støtte forslaget i ettermiddag.

Leder for ansvarlig eierskap i Folksam, Carina Lundberg Markov, sier til Dagbladet.no at StatoilHydro ikke har fulgt opp sine egne løfter.

- Vi har ikke sett noe konkret resultat av vår dialog med StatoilHydro om å gjøre utvinningen på en miljømessig god måte. I stedet har de planlagt et prosjekt som er veldig energikrevende og en stor belastning for miljøet. Når Greenpeace kom med denne resolusjonen, mente vi det var en god måte for oss å legge press på StatoilHydro, sier Carina Lundberg Markov.

Det er uklart hva DnB Nor og Nordea og amerikanske fond som JP Morgan vil stemme, men slaget er tapt for Greenpeace. For embedsmennene fra Olje- og energidepartementet og den norske stat — som eier 67 prosent av StatoilHydro — vil stemme nei til forslaget, opplyser departementet til Dagbladet.no.

Splitter regjeringen
Regjeringen er splittet i saken. Miljøvernminister Erik Solheim har tidligere uttalt seg kritisk til oljeutvinning fra tjæresand. Men i går stoppet de rødgrønne regjeringspartiene et forslag fra Kristelig Folkeparti om å få til en hastedebatt i Stortinget om saken. Statssekretær Robin Kåss i Olje- og energidepartementet ser det ikke som statens ansvar å gripe inn overfor StatoilHydro.

Statssekretær Kåss ønsker ikke å snakke med Dagbladet.no om saken i dag. Til Dagsnytt 18 i går sa Kåss at staten ikke vil gripe inn og detaljstyre i selskapers enkeltprosjekter og at Norge bare skal legge press på andre demokratiske land via internasjonale klimaavtaler. Til Dagsavisen i dag sier Kåss at klimagassutslipp i Kanada er kanadiske myndigheters ansvar.

 VIL STOPPE PLANENE: Leder Truls Gulowsen i Greenpeace. Foto: SCANPIX.
VIL STOPPE PLANENE: Leder Truls Gulowsen i Greenpeace. Foto: SCANPIX. Vis mer

- Gigantisk ansvarsfraskrivelse
Truls Gulowsen i Greenpeace reagerer sterkt på Kåss´ holdning.

- Dette er ikke detaljstyring av et enkeltprosjekt. Tjæresand er en del av en viktig strategi for StatoilHydro. Hvis en eier ikke kan si noe om strategier, hva er da vitsen med å være eier? Tjæresandvalget er feil, og det er statens ansvar å påse at Statoil ikke gjør sånne veivalg. Den norske stat har gjort mange klimaresulosjoner i andre selskaper de siste årene, hvorfor kan vi ikke gjøre det i selskapet der vi er største eier? Spør han, og raser videre:

- Det er en gigantisk ansvarsfraskrivelse å forsøke å late som man tror at Kyotoprotokollen alene kan løse klimaproblemene. Når man sier én ting internasjonalt gjennom klimaforhandlinger og stemmegivning i internasjonale selskaper og noe helt annet gjennom manglende styring av StatoilHydro, mister Norge klimatroverdighet. Mange klimabevisste nordmenn mister lysten til å gjøre klimatiltak når ikke staten kan følge opp ordene med handling, sier han.

Uenig i kritikken
StatoilHydros informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad sier at StatoilHydro lever godt med kritikken fra Greenpeace, men er ikke enig i at utvinning av olje fra tjæresand er en skitten form for energiproduksjon.

- Jeg er ikke enig i den karakteristikken. Den kanadiske oljesanden er en stor energiressurs som har vært produsert i 40 år allerede. Den vil være et viktig innslag i energimiksen i framtida, vi satser både på det og på fornybar energi. Det krever mer energi å utvinne tungolje enn å utvinne lettolje, men vi mener ikke at det er skitten energi av den grunn.

Ifølge Aanestad vurderer StatoilHydro hvordan de gjennom teknologiutvikling og nye løsninger kan redusere energiforbruket og CO2-utslippet ved oljesandproduksjon.

Selv om Greenpeace ikke vinner gjennom med sitt forslag i generalforsamlingen i dag, mener Truls Gulowsen at det at mange ønsker å trekke StatoilHydro ut av tjæresandvirksomheten, vil være et sterkt signal.

- Vi vet at det er splid i regjeringa og på Stortinget om dette. En skal være ganske lite lydhør om velger å gå videre med dette prosjektet uendra, sier han.