Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette er restene etter «verdens første massakre»

Over 10 000 år gamle rester av brutalt massedrap i Kenya.

 URGAMMEL VOLD:  I 2012 ble levningene etter 27 steinaldermennesker, derav minst seks barn, funnet under åpen himmel langs Turkana-sjøen i Kenya. Tre år etter kan arkeologene som har forsket på dem konkludere med en ting - menneskets ondskap er urgammel. Foto: REUTERS/Marta Mirazon Lahr/Cambridge University
URGAMMEL VOLD: I 2012 ble levningene etter 27 steinaldermennesker, derav minst seks barn, funnet under åpen himmel langs Turkana-sjøen i Kenya. Tre år etter kan arkeologene som har forsket på dem konkludere med en ting - menneskets ondskap er urgammel. Foto: REUTERS/Marta Mirazon Lahr/Cambridge University Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2012 ble levningene etter 27 steinaldermennesker, derav minst seks barn, funnet under åpen himmel langs Turkana-sjøen i Kenya.

Tre år etter kan arkeologene som har forsket på dem konkludere med en ting - menneskets ondskap er urgammel.

De rundt 10 000 år gamle skjelettene viser nemlig det som trolig er verdens eldste kjente massakre ifølge en nypublisert studie, tidligere omtalt av The Telegraph.

Bandt og drepte gravid kvinne Ifølge den britiske avisa har flere av menneskene rester av stikk og kraftige hodeskader, mens en av dem trolig var en gravid kvinne som hadde fått hender og armer bundet sammen før hun ble henrettet.

Science Magazine skriver at stikkskadene trolig kom som følge av piler og kniver,og at mye tyder på at dette var en organisert massakre. 

Hvorvidt slike hendelser fant sted i det jeger- og sankersamfunn har lenge vært debattert blant forskere.

- Naturlig å være aggressiv Professor Robert Foley er blant dem som tolker det nye funnet som en bevis for at ikke mye har forandret seg, teknologiske- og sosiale framskritt til tross.

- Jeg er ikke i tvil om at det ligger i vår biologi å være aggressive. Dette er like naturlig for oss som det å vise kjærlighet, sier Foley, ifølge Telegraph, som forsker på menneskelig evolusjon ved universitetet i Oxford. 

- Dette er to sider av samme mynt, legger han til.

Arkeologene som har undersøkt levningene mener på sin side at funnet er et viktig prov på hvordan forhistorisk krigføring foregikk.

Kamp om land De regner med at den ekstreme volden kom som følge av rivaliseringen mellom to forskjellige storfamilier.

- Disse levningene er unike beviser på hvordan krig var en viktig del av samhandlingen mellom mennesker som levde i et jeger- og samler-samfunn. Her har vi en gruppe som har massakrert en annen, helt uten noen som helst begravelse eller noen annen seremoni, sier doktor Marta Mirazón Lahr som har ledet studien på de 27 skjelettene, ifølge Telegraph.

Hun forteller at massakren trolig inntraff rundt begynnelsen av tidsepoken Holocen, et tidspunkt der området rundt innsjøen var et fruktbart land der det var rikelig med tilgang på vann og fisk.

- Massakren kom antageligvis som et resultat av kamp om ressurser, enten det var landområder, mat eller mennesker, sker Marta Mirazón Lahr om funnet som kan være 5000 år eldre enn den hittil eldste krigsgraven funnet i den tyske byen Darmstadt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media