«Dette er Røkke-saken om igjen»

Professor med kritikk av Jens P. Heyerdahls rolle i Dagbladet-investeringer.

TAUS: Styreformann og hovedeier i Berner-gruppen, Jens P. Heyerdahl d.y. under feiringen av Dagbladets 140-års jubileum 5. januar i år. Her i samtale med magasinredaktør Jane Throndsen og kulturredaktør i NRK Hege Duckert. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
TAUS: Styreformann og hovedeier i Berner-gruppen, Jens P. Heyerdahl d.y. under feiringen av Dagbladets 140-års jubileum 5. januar i år. Her i samtale med magasinredaktør Jane Throndsen og kulturredaktør i NRK Hege Duckert. Foto: Lars Eivind Bones/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| De siste dagene har Dagens Næringsliv (DN) skrevet om det de mener er en sammenblanding av Berner Gruppens penger og
Heyerdahl-familiens privatøkonomi.

Berner Gruppen eier blant annet Dagbladet, og Jens P. Heyerdahl d.y. er styreformann og hovedeier i Berner Gruppen.

DN skriver at investeringer som per i dag har ført til tap for Dagbladet har ført til gevinst for Heyerdahl d.y. og hans sønn, Jens P. Heyerdahl d.a.y.

Sentralt i sakskomplekset står kjøpet av Oslo ridehus høsten 2007. Berner Gruppen kjøpte eiendommen for 130 millioner kroner av Heyerdahl d.y.

Kjøpet ga Heyerdahl en gevinst på 100 millioner kroner. I tillegg betalte Berner Gruppen ifølge DN 180000 kroner i renter til
Lyche Eiendom as, som eies av Jens P. Heyerdahls barn, Jens P. Heyerdahl d.a.y og Marianne Heyerdahl.

Professor ved Institutt for finansiell økonomi på BI, Øyvind Bøhren, sier saken går helt parallellt med Kjell Inge Røkkes Aker-sak tidligere i vår.

- Tunnelldrift
—Dette er økonomisk sett Røkke-saken om igjen. Det er det vi kaller tunneldrift, og er samme fenomen som vi så i Aker-saken, sier Bøhren til Dagbladet.

Han legger til grunn at Berner Gruppen da har betalt styreleder Jens P Heyerdahl overpris for bygget Ridestallen på Skøyen i Oslo.

- For hver krone Berner Gruppen har betalt i overpris, tjener Heyerdahl 60 øre. Han får en krone, samtidig som hans eierandel i Berner Gruppen taper 40 øre per krone, dermed kommer han ut med gevinst. Dette kaller vi tunnelfinansiering, og er å selge varer eller tjenester, ikke til markedspris, med én person på begge sider av bordet.

- Denne saken er slik sett verre enn Røkke-tilfellet, men Heyerdahl var vel Røkkes mentor i sin tid, jeg vet ikke om de har snakket sammen nå, sier Bøhren, og viser til da Kreditkassen og Storebrand i 1997 var blitt enige om å fusjonere og danne en større enhet til det som skulle bli storbanken Christiania.

Heyerdahl blokkerte hele fusjonen i samarbeid med Kjell Inge Røkke.

- Det er et klassisk problem der den store eieren forsyner seg på bekostning av de små, sier Bøhren.

- Heyerdahl må på banen
I tillegg til kjøpet av Ridehuset, nevner DN en rekke mindre kjøp og transaksjoner der det tilsynelatende er uklart om Heyerdahl representerer seg selv eller Berner Gruppen.

Lederen i Dagbladets stiftelse, jusprofessor Eivind Smith, mener Jens P. Heyerdahl nå selv må komme på banen og forklare seg om de omstridte transaksjonene.

- Det bildet Dagens Næringsliv tegner gjør det ønskelig at Heyerdahl uttaler seg, sier Smith.

Dagbladets stiftelse  har til formål å verne om avisens uavhengighet, og har totalt mellom seks og syv prosent av aksjene i Berner Gruppen.

- Truer de omtalte eiendoms- og aksjeinvesteringene Dagbladets uavhengighet?

- Nei, investeringene truer ikke uavhengigheten. Men avisens eksistens har noe med penger å gjøre. Hvis den finansielle bufferen forsvinner, blir det ikke mye Dagblad, sier Smith.

SOLGT AV STYREFORMANNEN: Oslo ridehus i Drammensveien ble i 2007 solgt til Berner Gruppen for 130 millioner kroner i 2007. Selger var Jens P. Heyerdahl. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
SOLGT AV STYREFORMANNEN: Oslo ridehus i Drammensveien ble i 2007 solgt til Berner Gruppen for 130 millioner kroner i 2007. Selger var Jens P. Heyerdahl. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

Han kom selv hjem fra ferie, og har diskutert omtalen med enkeltmedlemmer i Dagbladets stiftelse. Han har ikke tatt stilling til om han mener stiftelsen bør be om en granskning av saken.

- Jeg venter til Jens P. Heyerdahl har lagt fram sitt syn før jeg tar endelig standpunkt i denne saken, sier Smith.

- Merkelig hastverk
- Jeg kjenner ikke detaljene i diskusjonen som gikk forut for vedtaket om å kjøpe Ridehuset, ettersom jeg ikke var tilstede på det styremøtet hvor beslutningen ble tatt, sier Redaksjonsklubbens styremedlem i Berner Gruppen Mentz Tor Amundsen.

Han mener det bør redegjøres for hvorfor saken ble hastebehandlet i ekstraordinært styremøte midt på sommeren.

- I den diskusjonen som har oppstått etter Dagens Næringslivs reportasjer om saken har jeg merket meg at mange spør om hvorfor det hastet med å få tatt en beslutning i et ekstraordinært styremøte midt på sommeren, og det vil være rimelig å få en avklaring på det. Når det gjelder om dette var et godt eller dårlig prosjekt bør man ha i mente at det i Berner Gruppens styre er en betydelig kompetanse på eiendom og eiendomsutvikling, sier Amundsen.

Amundsen synes ikke det er merkelig at det stilles spørsmål rundt Heyerdahls dobbeltrolle under kjøpet av Ridehuset.

-Jeg finner det ikke underlig at det stilles spørsmål rundt dette når forholdet mellom Berner Gruppen, og gruppens største aksjonær er så tette, aier Amundsen.

- Ryddig behandlet
Konsernsjef i Berner Gruppen, Tore Stangebye, insisterer på at saken er blitt ryddig behandlet i Berner Gruppen.

- All denne støyen er uheldig. Jeg er ikke glad for denne saken, men det er ikke noe nytt i det Dagens Næringsliv bringer på banen, sier Stangebye.

Han avviser at Berner Gruppen har betalt overpris for Ridehuset, til tross for at eiendommen fortsatt ikke har de nødvendige tillatelser til den planlagte utbyggingen.

- Denne saken er behandlet med varsomhet og aktsomhet. Jeg aner ikke hvor mye Jens P. Heyerdahl har tjent, men han har ikke vært med på styrebehandlingen av saken. Han var nøye på at han ikke skulle være del av sakbehandlingen, sier Stangebye.

Blir i familien
Dagbladet har forsøkt å få Jens P. Heyerdahl d.y. i tale i saken. Han har til nå ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Heyerdahl omtalte imidlertid salget i en pressemelding 19. oktober 2007:

- Eiendommen selges fordi vi i dag ikke har en prosjektorganisasjon som er tilstrekkelig trenet for en utbygging av denne størrelsesorden, svarte Heyerdahl på spørsmål om hvorfor han solgte Ridehuset.

- Hvorfor selge til Berner Gruppen?

- Det er knyttet mange følelser til eiendommen. Ved å selge til Dagbladets eiendomsselskap selges ikke eiendommen helt ut av familien — rent følelsesmessig.

- Synes du ikke det er problematisk å selge eiendommen til selskap der du selv er hovedeier?

- Egentlig ikke. Dette er en transaksjon initiert av Berner Gruppen, og hvor saksbehandlingen, inkludert habilitetshensyn er blitt nøye
ivaretatt, sier Heyerdahl.

RYDDIG: Konsernsjef i Berner Gruppen Tore Stangebye pusser bysten av Dagbladets grunnlegger, Hagbard Emanuel Berner. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
RYDDIG: Konsernsjef i Berner Gruppen Tore Stangebye pusser bysten av Dagbladets grunnlegger, Hagbard Emanuel Berner. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer