Dette er Røkkes scenarier

Kjell Inge Røkke er ingen passiv investor. Foreløpig sitter han ikke med aksjer nok i Kværner til å sjonglere som han vil med selskapet. Men det kan bare være et tidsspørsmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allerede lukter det fusjon, eller iallfall en tettere integrering av de Kværner og Aker Maritimes virksomheter. Men skal så skje, må eierne ville det. Aker Maritime-sjef Sverre Skogen avviser ikke muligheten for å kjøpe seg ytterligere opp i Kværner. Men det er det til syvende og sist Kjell Inge Røkke som bestemmer. Flere muligheter ligger i øyeblikket åpne:

1. Oppkjøp:

Røkke kan fortsette oppkjøpene i selskapet, med det mål for øyet å få full kontroll og raide selskapet. Kopiere Aker-raidet, med andre ord. Med et mulig unntak av Folketrygdfondet vil nok ikke storaksjonærene ha noe mot å selge til Røkke, bare prisen er akseptabel. Dette anses som det mest sannsynlige framtidsscenariet.

2. Fusjon:

Røkke kan jobbe med å få i stand en fusjon mellom Aker Maritime og Kværners olje og gassvirksomhet. Men dette kunne Røkke like gjerne fått til uten å kjøpe aksjer i Kværner på forhånd, slik som Orkla og Carsberg. Det er godt mulig at Røkke og Almskog har diskutert en eventuell fusjon, uten å komme til enighet.

3. Investor:

Aker Maritime kan bli sittende som storaksjonær i Kværner, og glede seg over gevinst ved en eventuell vellykket snuoperasjon i selskapet. Men dette er lite sannsynlig. Røkke går så og si aldri inn i et selskap som passiv aksjonær. Særlig ikke når prislappen er tre milliarder kroner.