Dette er romdrakta som tar mennesket nærmere Mars

NASA lot folket stemme frem Z-2.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dette er NASAs nye romdrakt. Prototypen utvikles nå, og skal testes allerede i november 2014.

Fargedesignen er det «folket» som har bestemt. Gjennom en avstemning på romfartsorganisasjonens hjemmesider, kunne du og jeg stemme over tre ulike varianter. I dag ble det kungjort at 63 prosent, eller 233 431 stemmer, ble gitt til designet «Technology».

Neste generasjon Romdrakten, som har fått typebetegnelsen Z-2, skiller seg tydelig fra den klassiske romdraktdesignen som har preget astronaut- og kosmonautmoten siden Jurij Gagarin tok den aller første romturen i 1961.

Z-serien utvikles spesielt for en framtidig reise til Mars, og er således laget for planetutforskning. NASA kaller det for neste generasjons romdrakter, som skal inneha teknologien astronautene trenger den dagen de skal bo og jobbe på Mars.

Forbedringer I to år har romfartsorganisasjonen jobbet med forgjengeren, Z-1. Testingen og erfaringene har ført til en rekke forandringer som nå skal inn i Z-2. Den største forandringen er at Z-1 hadde en myk overdel, mens Z-2 får en i hardt komposittmateriale. NASA mener det er nødvendig for at drakta og astronauten skal tåle den ekstra langtidspåkjenningen planetutforskning innebærer.

Også skulder- og hofteledd på den nye drakta blir en forbedring av den gamle. Z-1 ga rett og slett ikke nok mobilitet, mener designerne. Støvlene er også forbedret, og i større grad tilpasset romfart. Hele drakta skal fungere i verdensrommets vakuum.

Derfor skal den også testes i trykkammer for å simulere mangelen på atmosfære i verdensrommet. På Johnson Space Center i Houston skal den også testes i det store bassenget hvor man i dag trener astronautene på romvandring. Man skal også teste den på steingrunn som simulerer overflaten på Mars, og til slutt evaluere resultatet slik at man kan begynne på designen av nok en ny drakt, Z-3.

Blir på jorda Det er nemlig ikke slik at Z-1, Z-2 eller Z-3 noen gang vil finne veien ut i verdensrommet. De skal forbli prototyper frem til man er klare til å dra til Mars. Eller tilbake til månen. Derfor er heller ikke overflatematerialet tilpasset ekte romreiser. Nå er det selve designet og teknologien som skal puttes inn i drakta som testes. Ikke minst hvordan den skal se ut rent estetisk.

VINNER: Denne designen vant avstemningen, og blir den nye prototypen Z-2. Illustrasjon: NASA
KANDIDATENE: Det er selve lyseffektene med et electroluminescenslag som skilte de tre variantene av Z-2. Illustrasjon: NASA
LYSER: Forskjellen ses best i mørket. Illustrasjon: NASA
BLÅ: Denne varianten har navnet «Technology» og vant. Illustrasjon: NASA
STAMFAR: Dette er Z-1, som har vært under utvikling i to år. Z-2 får en rekke forbedringer basert på erfaringene med Z-1. Foto: NASA
HELT NY: Z-serien skiller seg markant fra de tradisjonelle romdraktene, og er laget med tanke på å bo og jobbe på Mars. Foto: NASA

Prototypene skal naturlig nok tåle testinga de utsettes for på jorda, inkludert vacuumkamre, bassengvandring og trasking på steinete overflate. Men andre overflatedetaljer som beskyttelse mot stråling, mikrometeoritter og ekstreme temperaturer, er ikke prioritert i denne omgang.

Men overflatedesignen med electroluminescens-elementer er en detalj som er ment å bli med videre. Denne type lysende merking av romdrakter er helt ny. Og ganske stilig.

Z-2 De nye romdraktene skiller seg markant i design fra de gamle, og utvikles først og fremst for planetutforskning. Illustrasjon: NASA
Z-2 De nye romdraktene skiller seg markant i design fra de gamle, og utvikles først og fremst for planetutforskning. Illustrasjon: NASA Vis mer
LYSER: For første gang blir lyselementer lagt inn i draktdesignen. Illustrasjon: NASA.
LYSER: For første gang blir lyselementer lagt inn i draktdesignen. Illustrasjon: NASA. Vis mer