UTEN TILLIT:  Bygdelista og Frp i Vågå mener ordfører Rune Øygard må trekke seg fra sin stilling. - Han har det største tillitsvervet en person kan ha i en kommune, og denne type oppførsel er usømmelig og dette får folk til å reagere, sier kommunestyrerepresentant Tor Valdevik i Vågå.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
UTEN TILLIT: Bygdelista og Frp i Vågå mener ordfører Rune Øygard må trekke seg fra sin stilling. - Han har det største tillitsvervet en person kan ha i en kommune, og denne type oppførsel er usømmelig og dette får folk til å reagere, sier kommunestyrerepresentant Tor Valdevik i Vågå. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

- Dette er rystende. Denne chatten er nok for meg, en slik ordfører trenger vi ikke

Rune Øygards «usømmelig oppførsel» er uforenelig med ordfører-vervet, mener opposisjonen i Vågå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag ble overgrepstiltalte Rune Øygard konfrontert med Skype-samtaler han har hatt med den fornærmede jenta (16). 

Det fikk begeret til å renne over for det største opposisjonspartiet i Vågå, Bygdelista. De mener nå at Øygard må trekke seg fra sin stilling som ordfører, en stilling han har hatt i 16 år - siden 1995.  

- Han har det største tillitsvervet en person kan ha i en kommune. Den type oppførsel som har kommet fram i retten i dag er usømmelig og dette får folk til å reagere, sier kommunestyrerepresentant Tor Valdevik i Bygdelista i Vågå til Dagbladet. 

På ordførerkontoret Øygard har blant annet skrevet på Skype: «Orker ikke se på deg og vite at jeg ikke får ta på deg» til jenta, noe han sjøl forklarte at skyldes den «spesielle sjargongen» de to hadde utviklet. 

- Jeg føler på mange måter at han har sviktet i måten han har forvaltet vervet sitt. Deler av denne samtalen skjedde også på ordførerkontoret, sier Valdevik. 

Han understreket at det bare har gått fire dager av i alt fire uker i rettssaken, og at det fremdeles er flere ting som ikke har kommet fram. 

- Usømmelig Vågå-ordføreren sjøl har tidligere beklaget deler av denne Skype-chatten, og medgir at deler av innholdet kan oppfattes som «seksualisert».

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det som har kommet fram så langt er tilstrekkelig til å si at oppførselen er usømmelig, sier Valdevik videre.

Leder i Vågå Frp, Line Aabakken, mener også at Øygard må trekke seg som ordfører. Hun mener det mest negative så langt er at ordføreren har chattet på en slik måte fra ordførerstolen. 

- Dette er rystende. Denne chatten er nok for meg, en slik ordfører trenger vi ikke, og han innrømmer jo sjøl at han har gjort det. Dette er uverdig for Vågå-bygda, og svært alvorlig. Sjøl om dette ikke beviser skyld i saken kan han ikke fortsette som ordfører uansett, sier Aabakken, som forteller at hun både kjenner jenta og Rune Øygard.

Full lønn Etter at jentas familie anmeldte Øygard i september i fjor ble han først sykemeldt før han ble innvilget permisjon med full lønn fra mai i år - til saken mot ham er over - av et enstemmig kommunestyre. 

- Jeg reagerer også på at han har hatt full lønn hele tida, sier Aabakken. 

- En voksen person har 100 prosent ansvar for at slike samtaler ikke skal forekomme, det er helt uakseptabelt. Han har dette hele og fulle ansvaret, sier hun videre.

- Denne bygda er råtten fra innsida. 

- Ikke forenelig Også kommunestyrerepresentant Anders Gustav Bjørnsen i Sp i Vågå reagerer også på informasjonen som kom fram i retten i dag. 

- Den typen kontakt han har hatt med en 14-åring, sett i sammenheng med at han har sagt at han har hatt et far-datter-forhold til henne, er ikke i tråd med det en forventer av en ordfører, sier Bjørnsen. 

- Det er ikke forenelig med ordførerstolen eller andre yrker i det hele tatt, sier han. 

Sp i Vågå vil ikke kommentere om de mener Øygard burde trekke seg før etter alle bevis er lagt fram i retten. 

SVs eneste kommunestyrerepresentant i Vågå, Anne Sjetne, vil ikke uttale seg om Øygard. 

- Nå får retten gjøre det de skal, sier hun til Dagbladet. 

Skamfull Dagbladet har vært i kontakt med kommunestyrerepresentant Odd Erik Sveen i Vågå Arbeiderparti. Han sier at partiet ikke vil kommentere saken før en dom foreligger. 

- Han er fortsatt en permittert ordfører, sier Sveen. 

Varaordfører Jehans Storvik, som også er innkalt som vitne i saken, vil heller ikke kommentere saken og viser til leder for Vågå Ap, Live Langøygard. 

Det har ikke lyktes Dagbladet i å få tak i henne. 

Sjøl har Øygard sagt dette om chatten fra vitneboksen: 

- Jeg er skamfull over kontakten på Skype, der gikk jeg over en grense. Jeg skulle ha sagt fra tidligere at jeg ville sette en stopper for det.

Siden Øygard ikke er tillitsvalgt i partiet, men en folkevalgt ordfører er det kommunestyret i Våga som avgjør hans fremtidige skjebne som ordfører.