SKUER UTOVER: Pårørende skuer utover havet etter de savnede.  Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
SKUER UTOVER: Pårørende skuer utover havet etter de savnede. Foto: Erling Hægeland/DagbladetVis mer

- Dette er så surrealistisk

Nær familie og venner deltok i dag i søket etter produsent Daniel Henriksbø og b-fotograf Mats Bjarg, som ble tatt av kjempebølge utenfor Egersund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EIGERSUND/STAPNES (Dagbladet): - Dette er så surrealistisk, at det er vanskelig å fatte, forteller en nær pårørende.

Daniel (27) og Mats (25) var sammen med fotograf Henning Høifødt (23) på klippene utenfor Egersund under stormen søndag. De var der for å fange noe spesielle scener til spillefilmen «Skumringslandet».

Det var et forrykende vær, og farlig å bevege seg i nærheten av sjøen. Bølgehøyden ble målt til opp mot 20 meter på det verste. En ekstra stor bølge tok alle tre. Bare Henning klarte å komme seg i sikkerhet.

Måtte bare Mandag morgen deltok pårørende og kamerater av Daniel, Mats og Henning i letingen etter de to savnede, som antas å være omkommet.

- Hvorfor kom dere?

- Vi måtte bare. Det er viktig for oss å være til stede, forklarer en av de pårørende.

SAVNET: Mats Bjarg (t.v) og Daniel Henriksbø (t.h) er savnet, og Henning Høifødt (i midten) berget livet. Foto: Fotograf: Mari Torvanger Knap, Gunnvor Krone og Dagbladet
SAVNET: Mats Bjarg (t.v) og Daniel Henriksbø (t.h) er savnet, og Henning Høifødt (i midten) berget livet. Foto: Fotograf: Mari Torvanger Knap, Gunnvor Krone og Dagbladet Vis mer

Karene var på plassen fra tidlig morgen og fram til redningsledelsen besluttet å avslutte søket, da mørket falt på.

Retningslinjer Det var allmenn tilfredshet med at også pårørende og kamerater av de savnede meldte seg til tjeneste. Men på grunn av bølgene og såpeglatte klipper, ble både pårørende og kamerater tildelt retningslinjer for letingen, som holdt dem på god avstand fra bølgene som slo innover.

- De ville vel ikke ha noen ny tragedie her, forklarer kameratene.

Letingen etter de savnede var svært farefull. Kun mannskaper med kompetanse fra klatring og det å gå i sikringstau, fikk delta i letingen helt ute ved havkanten. Og selv de som var der, snakker om meget utfordrende letearbeid. Klatreseler og hjelm var påbudt. Enkelte iførte seg dykkerdrakt, slik at de kunne forbli flytende om de skulle havne i sjøen.

- Da vil jeg klare meg. I stedet for 15 minutter, har jeg to timer, om jeg skulle falle i vannet, sa en redningsmann til Dagbladet.

KRONGLETE: Det var kronglete for letemannskapene å ta seg fram langs vannkanten. Foto: Erling Hægeland
KRONGLETE: Det var kronglete for letemannskapene å ta seg fram langs vannkanten. Foto: Erling Hægeland Vis mer

Temperaturen i sjøen er på snaut 10 grader.

Ikke funnet noe Totalt deltok 42 personer fra ymse Røde Kors hjelpekorps, Norsk Folkehjelp Jæren og Eigersund brann- og redningstjeneste, samt fem hunder fra Norske Redningshunder. Til sammen søkte disse tett innpå fem kilometer med strandlinje. Så langt er det ikke funnet noe som kan stamme fra de savnede. Redningsmannskapene forteller at det ikke er så rart, for det er nærmest umulig å se noe nede i vannet. Innsatsleder Leif Seglem forteller til Dagbladet det ble rekvirert helikopter for å får til et grundig overflatesøk i vannet, og på holmer som ligger vanskelig til.

Verken redningstjenestens Sea King eller politiets helikopter kunne fly på grunn av vedlikehold.

Seglem er ikke imponert over dette.

- Det er i alle fall grunn til undre seg etter de erfaringene det var med slikt tidligere i år, sier han.

INNE PÅ LAND:. Pårørende og kamerater deltok i letingen ved å sjekke områdene innenfor tidevannsbeltet.  Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
INNE PÅ LAND:. Pårørende og kamerater deltok i letingen ved å sjekke områdene innenfor tidevannsbeltet. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet Vis mer

Det dukket likevel opp et helikopter mot slutten av dagen. Politiet kjenner ikke til rollen det hadde, men ting tydet på at det ble foretatt søk. På sjøen deltok det også etter hvert flere båter.

Kystvakta stilte med KV Bergen. Den to hurtiggående lettbåter ble benyttet. I tillegg var brann- og redningsvesenet ute med sin båt og også Redningsselskapets krysser bidro.

GODT UTRUSTET: . Ingen ting ble overlatt til tilfeldighetene da letemannskapene sjekket ut kystlinjen ved Stapnes. Foruten line, klatreseler og hjelm, hadde enkelte også på seg tørrdrakt.
Foto: Kent Skibstad / Scanpix
GODT UTRUSTET: . Ingen ting ble overlatt til tilfeldighetene da letemannskapene sjekket ut kystlinjen ved Stapnes. Foruten line, klatreseler og hjelm, hadde enkelte også på seg tørrdrakt. Foto: Kent Skibstad / Scanpix Vis mer