Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette er samfunnets erkjennelse av hvilke lidelser ofrene har vært igjennom

Bistandsadvokat Christian Lundin mener størrelsen på voldsoffererstatningen til 22. juli-ofre bør vise hva de har vært utsatt for.

VIL HA HØYERE VOLDSOFFERERSTATNING: Bistandsadvokatene Christian Lundin og Nadia Hall presenterte mandag klagebehandlingen av 22. juli-ofrenes oppreisningsbeløp for Erstatningsnemnda for voldsofre. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
VIL HA HØYERE VOLDSOFFERERSTATNING: Bistandsadvokatene Christian Lundin og Nadia Hall presenterte mandag klagebehandlingen av 22. juli-ofrenes oppreisningsbeløp for Erstatningsnemnda for voldsofre. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Erstatningsnemda for voldsofre startet mandag sin to uker lange muntlige høring, som skal avgjøre den endelige voldsoffererstatningen til berørte etter 22. juli.

På høringens første dag gikk bistandsadvokat Christian Lundin og Nadia Hall detaljert inn på Breiviks planlegging av terrorangrepene, bomben i regjeringskvartalet og massedrapene på Utøya. I de to ukene som følger vil fjorten pilotsaker gjennomgås, som skal danne grunnlag for voldsoffererstatning til alle de fornærmede etter terroren.

- I åpenbar livsfare Bistandsadvokatene brukte mye tid på å skildre grusomhetene i terrorangrepene på den første høringsdagen. Blant annet hva slags skade forskjellig type ammunisjon lager på en menneskekropp, og at våpnene som ble benyttet på øya kunne ha nådd personer på landsiden.

-Personene på landsiden var i åpenbar livsfare, da de reddet ungdommene, sa Hall under høringen.

- Det var foretatt nøye forberedelser og en komplisert prosess over tid. Det viser grovheten i dette, uttalte hun.

Forventer at beløpet økes Til Dagbladet sier Christian Lundin at de forventer at beløpene økes drastisk.

- Forventningen er at beløpene til alle økes. Det er forskjellige krav i hver enkeltkategori, men vi forventer at det blir tilkjent vesentlig mer enn det som tidligere er foreslått. Dette er samfunnets erkjennelse av hvilke lidelser ofrene har vært igjennom, sier han.

-Størrelsen på beløpet viser hva de har vært utsatt for, mener Lundin.

- Summen av grovheten, skadevirkningene og hvert enkelt offer tilsier at den bør være høy. Her er skadevolders skyld så ekstrem og har hatt så store virkninger i etterkant. Han har valgt seg et mål der man ikke kan rømme, og kalkulert at de skal drukne.

Til tross for at det ikke ser sånn ut på flyfoto, så er terrenget på Utøya åpent og det er vanskelig å finne gjemmesteder på øya, påpeker han.

Utfordring Lundin innrømmer at det er enklere å forholde seg til ofrene med fysiske skader.

- Det er en større utfordring med psykiske belastninger og ungdom som har slitt etter å ha blitt jaktet på og henrettet en etter en. 

Av de fjorten testsakene er det seks personer med tilknytning til regjeringskvartalet og åtte med tilknytning til Utøya.