Former U.S. National Security Adviser Michael Flynn departs U.S. District Court, where he was expected to plead guilty to lying to the FBI about his contacts with Russia's ambassador to the United States, in Washington, U.S., December 1, 2017. REUTERS/Jonathan Ernst
Former U.S. National Security Adviser Michael Flynn departs U.S. District Court, where he was expected to plead guilty to lying to the FBI about his contacts with Russia's ambassador to the United States, in Washington, U.S., December 1, 2017. REUTERS/Jonathan ErnstVis mer

Dette er samtalene Flynn løy om: Snakket om sanksjoner og Israel-resolusjon

Vill ha Russland til å stemme mot FN-resolusjon.

(Dagbladet): Fredag innrømmet USAs tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn at han løy om sin kontakt med Russlands ambassadør Sergej Kisljak.

Innrømmelsen kom etter at spesialetterforsker Robert Muellers granskning av Trump-leirens kontakt med Russland har ført til at Flynn er siktet for å ha løyet om sin Russland-kontakt.

Flynn løy da han ble kontaktet av FBI og spurt ut om møtene.

Snakket om sanksjoner

Løgnene knytter seg til samtaler fra november og fram til 20. januar, dagen Trump ble tatt i ed som president.

Ifølge nyhetsbyrået AP peker aktoratet på en samtale 29. desember 2016. Da skal Flynn ha snakket med et ikke navngitt medlem av Trumps overgangsteam.

Den ikke navngitte personen skal være KT McFarland, som tidligere var assisterende nasjonal sikkerhetsrådgiver.

De skal ha snakket om hva, om noe, som burde bli sagt om sanksjonene Obama-administrasjonen innførte samme dag.

Da utviste Barack Obama 35 russiske diplomater, og førte opp to russiske etterretningsbyråer og fire russiske etterretningssjefer på USAs sanksjonsliste.

Flynn skal i etterkant av samtalen ha snakket med den russiske ambassadøren og bedt om at han «ikke eskalerer situasjonen». Samtalen skal ha blitt rapportert tilbake til overgangsteamet.

Rettspapirene påstår ikke at Flynn gjorde noe ulovlig ved å snakke med russerne, det er først og fremst løgnene om samtalene som er problematisk.

Men, dersom Trumps overgangsteam hadde en hemmelig bakdør for å snakke med russiske diplomater så kan det være i strid med the Logan Act, en lov fra 1799 som forbyr amerikanske borgere i å forsøke å gripe inn i «tvister eller kontroverser» mellom USA og utenlandske makter uten myndighetenes godkjenning.

Israel-politikk

En uke seinere skal en framstående person i Trumps overgangsteam, som har blitt identifisert som Trumps svigersønn Jared Kushner, ha bedt Flynn om å ta kontakt med utenlandske tjenestemenn, inkludert russiske, for å snakke med dem om en resolusjon i FNs sikkerhetsråd vedrørende israelske bosettinger.

Under samtalen med ambassadør Kisljak skal Flynn ha bedt Russland om å stemme mot eller forsinke resolusjonen. Da han ble avhørt av FBI skal Flynn ha sagt at han ikke kom med denne forespørselen, men han har nå innrømmet at det var en løgn.

Obama-administrasjonen avsto fra å legge ned veto mot resolusjonen, noe som er et brudd med tidligere politikk. Resten av de 15 landene i Sikkerhetsrådet stemte mot Israel. Trumps overgangsteam snakket Israels sak, og israelerne var svært irriterte over resolusjonen.

Siktelsen mot Flynn går ut på at han begikk mened da han overfor FBI forklarte seg om denne kontakten med Russland. Han erkjente seg skyldig i en rettshøring kort tid etter at siktelsen ble kjent, og offentliggjorde deretter en uttalelse.

Flynn kan straffes med opp til tre år i fengsel.

Vil etterforsker Trump

Siktelsen mot Flynn, og hans forklaring, får demokrat og kongressmedlem Jarrold Nadler til å ta til orde for en kongressetterforskning mot Trump, som han hevder har hindret spesialetterforsker Mueller granskning.

«Denne utviklingen styrker vår mistanke om president Trumps motiver da han henvendte seg til FBI-sjef Comey om Flynn-etterforskningen og ga ham beskjed om å gå slipp på den. Det er nå mer enn nok bevis til å utarbeide en etterforskning av presidentens hindringer av etterforskningen, heter det i en uttalelse fra Nadler.

Det hvite hus avviser at Flynns tilståelse vil ramme dem.

- Dette impliserer ikke andre enn Flynn selv, sier advokat Ty Cobb, som er ansatt av president Trump for å rådgi om Russland-saken og ta seg av mediehenvendelser.

Han toner dessuten ned Flynns rolle i Trumps administrasjon. Flynn fikk sparken bare uker etter å ha blitt utpekt til nasjonal sikkerhetsrådgiver da det ble avslørt at han ikke hadde informert om sin kontakt med russiske myndigheter.

Han var i valgkampen en profilert støttespiller for Trump, og sto bak Trumps slagord «America First», skriver NTB.