- Dette er sju minutter med skrekk

Se NASAs «galskaps»-landing på Mars.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Seks ganger har NASA greid å sette et romfartøy trygt ned på Mars. Men ved det sjuende forsøket 6. august i år er spillereglene endret dramatisk.

Milliarder av kroner, nesten ti års arbeid, karrierer og framtida til planetutforskningen avhenger av et uprøvd system; en skremmende «Flåklypa-innretning» som skal bremse den nye Mars Science Laboratory-roveren «Curiosity» fra en hastighet høyere enn en geværkule til null.

- Når folk ser på det, ser det ut som galskap. Det er naturlig. Det er resultatet av fornuftig ingeniørarbeid, men det ser fortsatt ut som galskap, sier JPL-ingeniør Adam Steltzner i videoen over.

«Himmelkran» Kortet NASA satser på heter «sky-crane», eller «himmelkran» på norsk, og er utviklet ved deres Jet Propulsion Laboratory (JPL). Etter at fallskjermen har bremset kapselen tilstrekkelig i den tynne Mars-atmosfæren, slippes krana og roveren ut i fritt fall.

Et sett retroraketter fyres opp, og skal deretter forsøke bremse fallet fullstendig. Om dette går som planlagt, senkes roveren sakte ned til bakken ved hjelp av en «navlestreng». Vaierene kuttes, og Mars-bilen skal nå i teorien kunne starte på det to år lange oppdraget.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer