- Dette er skammelig

Beboer Helga Berntsen (92) ved Ammerudlunden sykehjem synes det er fælt hvordan Adecco har behandlet sine ansatte.

TRIST BEBOER: Beboer Helga Berntsen (92) og avdelingssykepleier Ludy Eala snakker om hvordan Ammerudlunden sykehjems ansatte har blitt behandlet av sin arbeidsgiver, Adecco Helse. Nå bryter Oslo kommune sin kontrakt med Adecco etter en rekke brudd på arbeidsmiljøloven. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TRIST BEBOER: Beboer Helga Berntsen (92) og avdelingssykepleier Ludy Eala snakker om hvordan Ammerudlunden sykehjems ansatte har blitt behandlet av sin arbeidsgiver, Adecco Helse. Nå bryter Oslo kommune sin kontrakt med Adecco etter en rekke brudd på arbeidsmiljøloven. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fagforbundet hadde i dag et krisemøte med sine medlemmer etter at det ble kjent at Oslo kommune bryter sin avtale med Adecco Helse etter NRKs avdekking av flere brudd på arbeidsmiljøloven ved Ammerudlunden sykehjem.

For ugyldige arbeidskontrakter og arbeidsplaner, ingen overtidsbetaling, ingen arbeidsmiljøutvalg, valgfri turnus, doble vakter og en bostedadresse i bomberommet på sykehjemmet, har lenge vært en del av de ansattes hverdag på Ammerudlunden sykehjem.

De verste tilfellene viser at ansatte ikke har fått overtidsbetalt selv om de har jobbet i opptil 84 timer i uka. Nå skal også Oslo kommune granske Midtåsen sykehjem, der de ansatte skal ha jobbet dobbeltvakter uten overtidsbetaling med arbeidsuker på inntil 75 timer.

Men at flere av de ansatte i lengre tid skal ha jobbet doble vakter, skal ikke ha påvirket beboerene på Ammerudlunden. 92 år gamle Helga Berntsen fra Flekkefjord, er strålende fornøyd med sine pleiere. Men, hun kjenner sinnet bre seg når hun tenker igjennom hva de ansatte har blitt uttsatt for av Adecco Helse.

- Det er skammelig. Jeg var lei meg i to døgn etter at nyheten om forholdene på sykehjemmet ble kjent.

- Hvis jeg bare hadde hatt mer krefter, skulle jeg skrevet et brev og klaget over forholdene for lenge siden, sier 92-åringen til Dagbladet.

Ingen med gyldig kontrakt
Adecco innrømmer å ha drevet ulovlig ved alle sykehjemmene sine etter NRKs avsløringer om brudd på arbeidsmiljøloven ved Ammerudlunden sykehjem i Oslo. Nå vil sykehjemmet bli overtatt av det kommunale foretaket Omsorg Oslo KF, et kommunalt foretak som er etablert for å konkurrere med private når sykehjem legges ut på anbud. Omsorg Oslo KF driver ingen sykehjem fra før, og de 105 ansatte ved sykehjemet står nå overfor en stor forandring ved virksomhetsoverdragelsen som er ventet å skje i løpet av uken.

- Akkurat nå er de ansatte urolige og bekymret. De må snart forholde seg til en ny ledelse, og skal begynne å følge deres pensjons-og lønnsordning, og det er noe de må innstille seg etter, sier nestleder i Sykehjemsetatens fagforening, Per Egil Johansen.

Klokka 15 i dag innkalte fagforbundet til medlemsmøte, der de åpnet for at de ansatte kunne få spørre om alt de måtte lure på om avviklingen og hva det vil bety for dem.

- Jeg skjønner at noen av dere er fornøyde og andre ikke, dere vil miste det en av del dere ser på som «godene» som at den tidligere ledelsen ikke har fulgt ferieloven, men dere vil også få en ny hverdag med en ledelse som faktisk følger norsk lov som også vil servere dere en forutsigbar hverdag med vesentlig økning i lønn og en anstending pensjonsordning, sa Johansen på medlemsmøtet.

- Vi vet at mange av dere ikke har gyldig arbeidskontrakt, men hvor mange av dere gjelder dette? Rekk opp en hånd.

FÅR IKKE SOVE: Her er det ikke lenger mulig å sove for ansatte ved sykehjemmet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FÅR IKKE SOVE: Her er det ikke lenger mulig å sove for ansatte ved sykehjemmet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Samtlige i rommet løfter forsiktig hånden høyt i luften, og ser på hverandre med forsiktige smil.

- Har hatt full tillit til ledelsen - Dette er alvorlig. De ansatte har gått så mange år med doble vakter uten overtidsbetaling, ledelsen har ikke fulgt tariff og har brutt norsk lov på flere punkter. Ledelsen har visst hva som har foregått, og det skremmer meg at det har fått pågått så lenge uten at noen har grepet inn, det er beklagelig overfor både beboere og de ansatte, sier Johansen.

- Hvorfor har ikke de ansatte klaget over forholdene?

- Jeg tror flere har hatt full tillit til deres arbeidsgiver, sier han.

Tillitsvalgt på sykehjemmet, Kingsley Ampomah, har selv blitt truet med å miste jobben ved bare å nevne de dårlige forholdene på arbeidsplassen og ved å melde seg inn i fagforbundet.

- Jeg fikk en skriftlig melding om at jeg kunne risikere å miste jobben på grunn av dette, sier han.

Selv har han ingen gyldig arbeidskontrakt.

- Det har vært en lang kamp, men vi er nå på vei mot en ny ordning, der de ansatte ikke vil bli behandlet på en urimelig og urrettferdig måte, sier han.

- Ingen plass å bo Etter at det ble kjent at mellom 10-15 ukependlere av de ansatte har bodd i bomberommet i kjelleren, har det blitt totalforbud på overnattingstilbudet. Nå mangler flere ansatte et sted å bo.

- Akkurat nå bor jeg hos en venn, men neste uke står jeg uten tak over hodet. Det er skremmende, og ledelsen har ikke gitt meg noen alternativ, sier Annelie Hertzberg som pendler hver uke mellom Norge og Sverige for å jobbe på sykehjemmet i Oslo. Hun er bekymret fordi hun ikke aner hvilken turnus hun nå skal forholde seg til.

I tillegg til de allerede offentlige bruddene, skylder Adecco Helse de ansatte både for etterbetaling.
- Vi har blitt trukket penger hver lønning, hvor blir de pengene av? spurte de ansatte på medlemsmøtet i dag.

-HVA SKJER NÅ?: Medlemmene i fagforbundet ble informert av Per Egil Johansen om hva som vil skje framover. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
-HVA SKJER NÅ?: Medlemmene i fagforbundet ble informert av Per Egil Johansen om hva som vil skje framover. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Nå gjenstår det store, og dog ubesvarte spørsmålet, hvem betaler de ansatte pengene de har krav på? Oslo kommune eller Adecco Helse?

Kanskje det spørsmålet vil bli besvart på møtet med Oslo kommune og Adecco helse i morgen.

UTEN TAK OVER HODET: Ukependleren Annelie Hetzberg vet ikke hvor hun skal sove framover etter at tilbudet i bomberommet ble fjernet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
UTEN TAK OVER HODET: Ukependleren Annelie Hetzberg vet ikke hvor hun skal sove framover etter at tilbudet i bomberommet ble fjernet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer