Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapet på Olof Palme:

Dette er «Skandiamannen»

Stig Engström pekt ut som Olof Palmes drapsmann.

SKANDIAMANNEN: Det svenske politiet har pekt ut Stig Engström som Olof Palmes drapsmann. Vis mer

Helt siden Sveriges statsminister Olof Palme ble skutt og drept på åpen gate i Stockholm i 1986, har det florert rykter rundt hvem som tok livet av ham.

Palme ble, med sin kone Lisbet som vitne, skutt og drept på åpen gate i Stockholm sentrum om kvelden 28. februar 1986. På tross av en enormt omfattende etterforskning har politiet ikke klart å avdekke hvem som sto bak, og saken er et stort nasjonalt traume for svenskene.

Feilaktig dømt

Rusmisbrukeren Christer Pettersson ble i 1989 dømt i tingsrätten, men frikjent av ankedomstolen hovrätten seinere samme år. Han nektet skyld, men på den annen side har rundt 130 personer tilstått å ha drept den sosialdemokratiske og tidvis kontroversielle statsministeren.

Stig Engström, eller «Skandiamannen», er et av sporene det har blitt spekulert mest rundt de siste åra.

I dag pekte sjefetterforsker Krister Petersson ut nettopp Skandiamannen som Palmes drapsmann.

- Ettersom Stig Engström er død, kan jeg ikke tiltale ham eller avhøre ham. Jeg velger derfor å legge ned etterforskningen, sa Petersson på pressekonferansen.

LANSERES SOM DRAPSMANN: Stig Engström, kjent som Skandia-mannen siden han jobbet for firmaet Skandia like ved drapsåstedet, har blitt pekt ut som Olof Palmes drapsmann. Foto: Weine Lexius /Expressen
LANSERES SOM DRAPSMANN: Stig Engström, kjent som Skandia-mannen siden han jobbet for firmaet Skandia like ved drapsåstedet, har blitt pekt ut som Olof Palmes drapsmann. Foto: Weine Lexius /Expressen Vis mer

Engström var et av de første vitnene som meldte seg for politiet etter Olof Palme-drapet i 1986. Han sto også fram i media som vitne.

Ryktene om Skandiamannen skjøt fart etter at det svenske magasinet Filter i 2018 kom med oppsiktsvekkende informasjon om hvem de hevder har drept den daværende statsministeren.

Engström jobbet for forsikringsselskapet Skandia like ved drapsåstedet, og ble av Filter pekt ut som Olof Palmes drapsmann.

Engström stemplet ut fra jobben klokka 23.19 28. februar 1986. To minutter seinere ble Palme skutt og drept like ved mannens arbeidsplass.

MANNEN: Engström døde i 2000. Foto: Gran rnbck / Expressen
MANNEN: Engström døde i 2000. Foto: Gran rnbck / Expressen Vis mer

- Store mangler

Filter-journalistens etterforskning avdekket blant annet at Engström vanket i miljøer der hatet mot Olof Palme var sterkt, at han var våpenkyndig og hadde en bakgrunn som fallskjermjeger i USA.

Våpenkunnskapen var ukjent for hans nærmeste familie. Ekskona hans har tidligere stilt seg uforstående til at den avdøde mannen kan ha stått bak Palme-drapet, fordi «han var for feig» til å kunne ha gjort noe slikt.

Han kan også, via sin våpeninteresserte venn og nabo, ha hatt tilgang på revolvere med samme kaliber som drapskula.

MORD: Mordet på statsminister Olof Palme er en av tidenes største drapsetterforskninger. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Selv om opplysningene om Engström, som selv døde i 2000, kan stemme godt overens med en drapsmann, har den svenske forfatteren Gunnar Wall tidligere uttalt til Dagbladet at det finnes flere hull i bevismaterialet.

- Filter peker på at vedkommendes omgangskrets mislikte Palme, og at han hadde befatning med samme type våpen som statsministeren ble drept med. Men det er langt derfra og til et drap, sa Wall rett etter at magasinet hadde offentliggjort sin informasjon.

- I tillegg kommer spørsmål som hvorfor han skulle ha med seg et våpen på jobb, og ikke minst hvordan han visste at Palme, som gikk hjem fra kino denne kvelden, ville gå til fots og befinne seg der han var akkurat på dette tidspunktet. Det er klart at det Filter skriver er interessant og et spor i saken, men det er kanskje ikke så mye mer enn det, fortsatte han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!