-  Dette er skremmende

Eksperter på ADHD, asperger og autisme blir skremt og lattermilde over teksten Steinerskoleforbundet har sendt sine lærere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

-  Henvisningen til Rudolf Steiner som en enorm guru skremmer meg. Verden går videre. Når en omtaler ADHD som en «tilbøyelighet», knytter det til sjelevandring, så blir dette vanskelig å skjønne, sier Knut Bronder, leder av AD/HD-foreningen i Norge.

Dagbladet har forelagt Eugene Schwartz foredrag for norske eksperter på de aktuelle diagnosene.

De finner opplagte feil, manglende oppdatering på nyere forskning, men tar forbehold om foredraget som sjanger og at de ikke kjenner antroposofien.

Vi vet at AD/HD har en hjerneorganisk årsak. Ved å påstå at det har en psykologisk årsak, kan man legge til rette for skyld-deling og dårlig samvittighet hos foreldre og de rundt barnet, sier Gerd Strand, leder av Nasjonalt kompetansesenter for AD/HD.

-  Det ser ikke ut som foredragsholderen har særlig greie på asperger, sier Jon Magne Tellevik, professor ved Institutt for spesialpedagogikk.

Han har «vanskelig for å forholde seg til» en tekst som ser faget gjennom antroposofiens briller.

-  Holdningen i teksten stammer fra ei tid da man mente at årsaken til autisme var mangel på oppmerksomhet og kjærlighet, og kalde foreldre, sier Torill Fjæran, spesialpedagog ved Nordvoll skole, landets eneste rene spesialskole for autister.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer