-  Dette er skremmende

Eksperter på ADHD, asperger og autisme blir skremt og lattermilde over teksten Steinerskoleforbundet har sendt sine lærere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

-  Henvisningen til Rudolf Steiner som en enorm guru skremmer meg. Verden går videre. Når en omtaler ADHD som en «tilbøyelighet», knytter det til sjelevandring, så blir dette vanskelig å skjønne, sier Knut Bronder, leder av AD/HD-foreningen i Norge.

Dagbladet har forelagt Eugene Schwartz foredrag for norske eksperter på de aktuelle diagnosene.

De finner opplagte feil, manglende oppdatering på nyere forskning, men tar forbehold om foredraget som sjanger og at de ikke kjenner antroposofien.

Vi vet at AD/HD har en hjerneorganisk årsak. Ved å påstå at det har en psykologisk årsak, kan man legge til rette for skyld-deling og dårlig samvittighet hos foreldre og de rundt barnet, sier Gerd Strand, leder av Nasjonalt kompetansesenter for AD/HD.

-  Det ser ikke ut som foredragsholderen har særlig greie på asperger, sier Jon Magne Tellevik, professor ved Institutt for spesialpedagogikk.

Han har «vanskelig for å forholde seg til» en tekst som ser faget gjennom antroposofiens briller.

-  Holdningen i teksten stammer fra ei tid da man mente at årsaken til autisme var mangel på oppmerksomhet og kjærlighet, og kalde foreldre, sier Torill Fjæran, spesialpedagog ved Nordvoll skole, landets eneste rene spesialskole for autister.

-  Et gufs fra fortida, sier hun om påstanden om at vitenskapsmenn og jøder har større risiko for å utvikle asperger. Hun reagerer på generaliseringer som at asperger-barna er preget av antipati.

Gerd Strand har fulgt flere ADHD-barn ved steinerskoler gjennom åra.

-  For noen er Steinerskolen absolutt utmerket. Men for de fleste ADHD-barn er det ikke så utmerket. Én grunn er at de i for stor grad blir overlatt til seg selv. Men mye avhenger av hva slags lærer de får - akkurat som i den offentlige skolen, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer