Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette er skremmende

For fulle fengsler og for få ansatte øker sjansen for at innsatte kan angripe hverandre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ILA(Dagbladet.no): Sist fredag sa Ila-direktør Knut Bjarkeid til Dagbladet.no at han frykter liv skal gå tapt i fengselet. Det skyhøye kravet om belegg setter fangene og de ansattes liv i fare.

Nå krever de ansatte handling.

- Skremmende

- Det er skremmende at fengselsdirektøren mener det ikke er usannsynlig at liv kan gå tapt. Vi kan ikke leve med det. Vi må ha tiltak som sikrer at vi føler oss trygge på jobb, sier Gry Gustavsen, leder av Ila fengselsforening, til Dagbladet.no.

Hun har tidligere sagt at sikkerheten på Ila må rustes opp i forbindelse med at fengselet nå trolig skal ta imot de forvaringsdømte i NOKAS-saken.

- Vi kan ikke vente

Leder for Stortingets justiskomité, Anne Marit Bjørnflaten (Ap), lovte sist fredag overfor Dagbladet.no at forholdene ved norske fengsler vil være vesentlig bedre og problemet løst innen 2009.

Dette provoserer de tillitsvalgte, som mener det er helt uforsvarlig at de må vente to år før situasjonen skal bli bra nok.

image: - Dette er skremmende

- Dette er en akutt situasjon som det må gjøres noe med . Vi kan ikke vente, sier forbundsleder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF), Geir Bjørkli, til Dagbladet.no.

Ila har opplevd et drap på en betjent før, i 1989. Fengselet har siden 1976 hatt et spesielt ansvar for innsatte med de lengste dommene i Norge.

Bjørkli sier at de skal ha et møte med Justisdepartementet i morgen hvor de skal drøfte situasjonen. I tillegg har NFF sendt et brev til regiondirektør Alf Raaum hvor de krever en redegjørelse for den sikkerhetsmessige situasjonen ved Ila.

- Det er svært alvorlig når fengselsdirektøren sier at han har forsøkt å si fra flere ganger. Det må være den første gangen en fengselsdirektør går så hardt ut, sier Rune Bergene, som er regionleder for forbundet.

- Ikke forsvarlig

Det er det harde politiske presset for kutte ned soningskøen som har ført til at fengslene har blitt fylt til randen med fanger.

Ifølge Kriminalomsorgens offisielle statistikk hadde norske fengsler i 2005 et gjennomsnittlig belegg på 96 prosent. I tillegg skal de kunne ta imot nye fanger på kort varsel, siden det har vært et mål at varetektsfengsling skal skje innen 24 timer fra avsagt fengslingsdom.

- Det er ikke sikkerhetsmessig forsvarlig å ha nesten hundre prosents belegg. Vi bør ned til 90 prosent eller mindre. De gjør sjansen for at de innsatte skal angripe hverandre betydelig større. Vi har aldri en ledig celle, dermed får vi heller aldri satt sammen de innsatte på en faglig forsvarlig måte, sa Ila-direktør Bjarkeid til Dagbladet.no sist fredag.

Forvaringskø

Ila fengsel er det eneste stedet i Norge som tar imot mannlige forvaringsdømte. En stor andel av klientellet har alvorlige personlighetsforstyrrelser, og vold er både en trussel og en realitet innenfor murene.

Nå er alle de 64 forvaringsplassene fulle. Det betyr at forvaringsdømte kan risikere å bli plassert i fengsler som ikke har det rette tilbudet.

De tillitsvalgte mener også at bemanningen er for liten.

- Ofte må en fengselsbetjent ha ansvar for over tolv forvaringsdømte. Det vanlige skal være tre fengslesbetjenter, sier Gustavsen.

AKUTT SITUASJON:- Dette er en akutt situasjon som det må gjøres noe med nå. Vi kan ikke vente, sier forbundsleder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund, Geir Bjørkli, til Dagbladet.no.
TRENGER TILTAK: - Vi må ha tiltak som sikrer at vi føler oss trygge på jobb, sier Gry Gustavsen, leder av Ila fengselsforening, til Dagbladet.no.
SVÆRT ALVORLIG: - Det er svært alvorlig når fengselsdirektøren sier at han har forsøkt å si fra flere ganger, sier Rune Bergene, regionsleder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund.
- LIV KAN GÅ TAPT: Sist fredag sa Ila-direktør Knut Bjarkeid til Dagbladet.no at han frykter liv skal gå tapt i fengselet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!