GÅR TIL ANGREP: Partileder i Høyre Erna Solberg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GÅR TIL ANGREP: Partileder i Høyre Erna Solberg. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- Dette er skremselspropaganda

Høyres leder Erna Solberg angriper Ap for å svartmale eget parti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Høyres leder Erna Solberg er grundig lei av at Arbeiderpartiet tegner et skremmebilde av Høyres politikk ved konsekvent å snakke om Høyre og Frp som en høyreblokk.

- Dette er svartmaling og skremselspropaganda. Ap strør om seg med påstander om at vi skal innføre amerikanske tilstander i helsevesenet med ekstrem privatisering og liten offentlig deltakelse. Hvilket belegg har de for å påstå dette? sa Solberg under en partikonferanse torsdag.

Hele Høyres gruppe på Stortinget, inkludert politiske rådgivere og pressekontakter, skal i to dager legge strategien for det neste stortingsåret. Planene for angrep og motangrep skal finpusses foran neste års kommune- og fylkestingsvalg.

- Vi må regne med at klimaet blir tøffere og at Ap vil rette kanonene sine mot oss. Vi kan bare håpe at de gjør det på en redeligere måte enn til nå, men det virker som om desperasjonen har tatt dem. De bruker til og med skremmebilder fra andre land, sa partilederen.

Hardt arbeid Solberg brukte anledningen til å ta et oppgjør med det hun oppfatter som en bevisst forvrengning av de politiske frontene fra Aps side. Hun tillot seg en forsiktig glede over at meningsmålingene for tiden går Høyres vei, men manet forsamlingen til edruelighet og hardt arbeid.

Dagen etter Rosenborgs nederlag i København grep Høyre-lederen til fotballsjargong for å beskrive situasjonen.

- Gode målinger når valget er langt unna er som å lede ved pause. Da nytter det ikke å rusle rundt på banen og bare håpe at motstanderne ikke skal score. Vi må regne med en tøffere kamp framover og taklinger som på banen både ville gitt gult og rødt kort, sa Solberg.

Hun sa at Ap systematisk snakket om det hun betegnet som «den hypotetiske høyresiden», altså et regjeringssamarbeid mellom Høyre og Frp. Under sin lange innledning kom ikke Solberg en eneste gang inn på forholdet til Frp, ei heller hvem Høyre skal gå sammen med, for å virkeliggjøre det ambisiøse programmet for politisk kursskifte.

Ordre om samarbeid Solberg sa det ikke var noe nytt å melde om forholdet til Frp. Stortingsgruppen har stående ordre om å samarbeide der det er mulig, men ett år ut i den nye perioden er det ikke vesentlige gevinster å vise til.

Partilederen kunne ikke gi noen oppskift på hvordan de to partiene skal forløse det flertallet de i flere måneder har hatt på meningsmålingene.

- Det har aldri vært så stor borgerlig enighet i Norge noen gang, men det er viljen som mangler. Vi har ambisjon om borgerlig flertall i 2013, bygd på et kjerneområde som er samlende og valgbart for alle, sa Solberg.

Hun innrømmer at økonomisk politikk er et vanskelig tema, ettersom Frp har mer penger til alle mulige saker enn det Høyre har.

- Dette er et dilemma, men de sier de vil samarbeide med oss, og vi tar dem på ordet. Nå det blir klart hva vi kan få til på borgerlig side, håper jeg viljen etter hvert vil komme, sier partilederen.

(NTB)