Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette er skuffende

Leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen Anders Anundsen er oppgitt over næringsminister Trond Giske.

OPPGITT: Leder av Stortingets kontrollkomite, Anders Anundsen har allerede skrevet et brev til Giske om Entra-saken. Etter Dagbladets nye avsløringer vurderer han å måtte sende et til. Foto: Jacques Hvistendahl
OPPGITT: Leder av Stortingets kontrollkomite, Anders Anundsen har allerede skrevet et brev til Giske om Entra-saken. Etter Dagbladets nye avsløringer vurderer han å måtte sende et til. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet kan i dag avsløre at tidligere kulturminister Trond Giske (Ap) ga et styreverv i Den Norske Opera & Ballet AS til eks-samboerens bror.

Til Dagbladet sier næringsminister Trond Giske:

- Selv om jeg altså ikke mener at habiliteten er problematisk i akkurat denne saken, ettersom mitt samboerskap lå flere år bak i tid, skal jeg være så ydmyk å innrømme at vi den gangen hadde et mye mindre bevisst forhold til habilitetsspørsmål. Den siste tids oppmerksomhet rundt disse spørsmålene har nok vært en vekker for mange. Det gjelder særlig inhabilitet som følge av vennskapsrelasjoner. Og jeg kan godt innrømme: Som kulturminister burde jeg vært nøyere på å sjekke habiliteten. Det er klokere å sjekke en gang for mye enn en gang for lite.

- Mildt sagt forundret Leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen Anders Anundsen (Frp) synes det er en helt utrolig uttalelse.

- Jeg er mildt sagt forundret. Giske var kulturminister i 2009. Det var ikke noe mindre fokus på habilitet da, og det var nøyaktig de samme reglene som gjaldt da som nå, sier Anundsen til Dagbladet.

Han mener Giskes kommentar kan skade tilliten til Giskes styreoppnevnelser da han var kulturminister.

- Dette er skuffende, sier Anundsen.

- Et interessant spørsmål er om dette er et enkelt tilfelle eller et resultat av et mønster. Er det del av et mønster skaper det et problem når det gjelder tilliten til den jobben Giske tidligere har gjort, sier Anundsen.

- Spesielt å lese Stortinget har nylig gjennomført en granskning av tilskuddsordningene i samtlige departementer med en åpen høring i Kontroll- og konstitusjonskomiteen. I kjølvannet av Dagbladets avsløring av Barne- og likestillingsdepartementets tildeling til det SU-initierte Jenteforsvaret, kom hele regjeringens tilskuddspraksis under lupen.

- Der var nettopp habilitet et av elementene som en skulle sjekke rutinene på i sitt departement. Da er det spesielt å lese at en sittende statsråd si at habilitet ikke har ligget langt fremme i hjernebarken, sier Anundsen.
 
Tirsdag vedtok en enstemmig kontrollkomité å sende et brev til næringsminister Giske angående hans håndtering av Entra. Nå vurderer Anundsen å sende et nytt brev.

- Det er noe vi må vurdere på neste kontrollmøte. Vi i komiteen har ikke andre virkemidler enn å kunne be om en redegjørelse, og det er vanskelig å gjøre med kun denne enkeltsaken, sier han.

- Naturlig kontrollsaken Partifelle Ketil Solvik-Olsen mener det er naturlig at kontrollkomiteen snuser bort i nok en sak som lukter av rødgrønn-ukultur.

- Denne saken bekrefter det inntrykket som har bygd seg opp om en klar ukultur i den rødgrønne-regjeringen, Solvik-Olsen.

Han peker på både tette vennskapsbånd i Entra-saken, Mæland-saken og Lysbakken-saken.

- Denne utnevnelsen Giske har gjort viser at en plukker fra sin indre krets, isteden for å gå etter den beste kompetansen. Det er en slag nepotisme som praktiseres mer og mer, og som virker helt akseptert i Arbeiderpartiet, sier han.

UKULTUR:Finanspolitisk talsmann Ketil Solvik-Olsen (Frp) mener Dagbladets avsløring tegner et bilde av en dyptsittende ukultur i den rødgrønne-regjeringen. 
Foto: Berit Roald / Scanpix
UKULTUR:Finanspolitisk talsmann Ketil Solvik-Olsen (Frp) mener Dagbladets avsløring tegner et bilde av en dyptsittende ukultur i den rødgrønne-regjeringen. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media