KAN BLI BLODIG: Prorussiske demonstranter deltar i en aksjon utenfor en politistasjon øst i Ukraina. Flere byer har i går og i dag blitt stormet av prorussiske grupperinger. Samtidig med at ukrainske myndigheter advarer prorussiske grupper mot å slå til militært stormet minst 100 prorussiske aktivister politihovedkvarteret i Horlivka øst i Ukraina, melder Reuters. Foto: Scanpix/ Reuters
KAN BLI BLODIG: Prorussiske demonstranter deltar i en aksjon utenfor en politistasjon øst i Ukraina. Flere byer har i går og i dag blitt stormet av prorussiske grupperinger. Samtidig med at ukrainske myndigheter advarer prorussiske grupper mot å slå til militært stormet minst 100 prorussiske aktivister politihovedkvarteret i Horlivka øst i Ukraina, melder Reuters. Foto: Scanpix/ ReutersVis mer

- Dette er skummelt, og kan bli veldig blodig

Ekspert frykter gårsdagens og dagens utvikling i Ukraina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går og i dag har prorussiske grupper tatt kontroll over stadig flere byer i Donetsk-området øst i Ukraina.

 - Dette er veldig skummelt. Det kan eskalere til å bli enda mer voldelig, sier seniorforsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt om de siste to dagenes utvikling i Ukraina.

Minst 100 prorussiske aktivister stormet i dag politihovedkvarteret i Horlivka øst i Ukraina. Søndag tok prorussiske grupper kontroll over flere andre politihovedkvarter øst i Ukraina.

- Alle vil tape Bukkvoll er ekspert på russisk og ukrainsk politikk, og har fulgt landene tett siden 90-tallet. I tillegg til å snakke både russisk og ukrainsk, har han tilbrakt mye tid der.

Han er ikke i tvil om at det raskt kan bli en svært blodig konflikt. Ukrainske myndigheter har truet med å gripe inn mot de prorussiske gruppene, som nå forsøker å ta over by for by i Øst-Ukraina.

- Situasjonen er beklagelig. Russere og ukrainere har alltid levd bra sammen, og tror nok de kunne fortsatt med det. Det er ikke snakk om en etnisk konflikt. Men på lang sikt vil dette bidra til et dårlig forhold. Alle vil tape på dette, sier han.

- Kan bli blodig En krig mellom Russland og Ukraina vil ha stor betydning østover.

- Det kan bli veldig blodig om det blir en åpen krig mellom separatister og ukrainske myndigheter nå går inn og bruker både militæret og politi.

- Hvorfor skjer denne opptrappingen med annektering av flere byer øst i Ukraina akkurat nå?

- Dette skjer for å legge press mot Ukraina fram mot torsdagens forhandlinger som skal være i Geneve. Det kan virke som om Russland ønsker å oppnå en hel del ved forhandlingene. Desto svakere ukrainske myndigheter er nå, desto bedre for Russland.

- Finansiert av Russland Bukkvoll mener flere av de voldelige prorussiske gruppene øst i landet er betalt og koordinert av russisk etterretning.

- De gruppene som har okkupert flere byer de siste dagene er en blanding av mange forskjellige grupper. En knapp femtedel Øst i Ukraina ønsker å bli en del av Russland. Det er sikkert en del av dem. En viktig del er antakelig også fra det nå oppløste opprørspolitiet Berkut, sier han og legger til:

TOK NY BY:  Prorussiske væpnede styrker holdt i går vakt utenfor politihovedkvartere i Slavjansk øst i Ukraina etter sammenstøt søndag. Foto: Reuters
TOK NY BY: Prorussiske væpnede styrker holdt i går vakt utenfor politihovedkvartere i Slavjansk øst i Ukraina etter sammenstøt søndag. Foto: Reuters Vis mer

- Det er sannsynlig at Russland organisatorisk og finansielt står bak mange av dem.

Forhandlinger torsdag Torsdag møtes ukrainske myndigheter og Russland med USA og EU til stedet. På agendaen vil spørsmål som russisk anerkjennelse av den nye ledelsen i Kiev stå. I tillegg til selve krigshissingen vil en føderalisering av Ukraina og russisk som annet språk høyst sannsynlig bli tema.

- Ukrainske myndigheter har antydet kompromissvillighet på flere områder. Presidenten har jo allerede åpnet opp for en folkeavstemning. Han frykter at Russland skal fortsette å oppildne til konflikt.

- Ukraina vet med andre ord hvem de har å hamle opp med?

- Ja, det kan du si. Putin utnytter de regionale spenningene til å svekke den ukrainske ledelsen. Mest sannsynligvis skjer dette fordi Putin ønsker å forhindre at Ukraina integrerer seg vestover.

EKSPERT:  Seniorforsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt. Foto: FFI
EKSPERT: Seniorforsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt. Foto: FFI Vis mer