- Dette er skummelt

Norske Russland-eksperter frykter storkrig i Kaukasus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FFI-forsker Tor Bukkvoll svarer på dine spørsmål om konflikten fra klokka 14. Se nederst i artikkelen.

(Dagbladet.no): Det pågår akkurat nå svært kraftige kamper mellom georgiske styrker og sørossetiske, russisk-støttede separatister i utbryterrepublikkens hovedstad Tskhinvali. Samtidig har Georgia varslet full mobilisering av landets militære. Vladimir Putin har sendt stridsvogner mot Sør-Ossetia, og georgierne hevder at russiske fly allerede har sluppet bomber over georgiske posisjoner.

De siste nyhetsmeldingene fra regionen tyder på en stadig forverring av situasjonen, og norske eksperter på konflikten frykter den skal utvikle seg til å bli en storkrig.

- Startet som lokal eskalering
- Rapportene vi får inn går ut på at det er direkte kamper i Tskhinvali med betydelige tap. Det ser ut til at Georgia ikke gir seg før de har tatt hele byen, sier forsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt.

Han er bekymret over meldingene om at russerne skal ha gått til aksjon med bombefly.


- Det er skummelt. Foreløpig vet vi ikke om dette stemmer, men hvis så er tilfelle er konflikten inne på et nytt nivå, sier Bukkvoll, som mener Georgia gikk til aksjon i Sør-Ossetia fordi volden fra separatistenes side har økt jevnt den siste tida.

- Mitt inntrykk er at det som nå skjer har sammenheng med væpnede sammenstøt på lokalt plan, for eksempel stridene parter i ulike landsbyer som har skutt på hverandre. Det har vært en stadig opptrapping, som også spilte inn i Georgia. Det kan ikke et land leve med.

Frykter paramilitære

- Dette er skummelt

Russland-eksperten ser alvorlig på at Georgias president Mikhail Saakasjvili har beordret full mobilisering.

- Det gjør situasjonen enda mer alvorlig. Det kan være et skremmeskudd, men det er en eskalering av konflikten når et land går til det skrittet.

Bukkvoll mener det nå er kritisk at henholdsvis Georgia og Russland klarer å holde ulike kampvillige grupperinger i regionene i tøylene. Alternativet kan være en lokal kjedereaksjon med helt uforutsigbare konsekvenser.

- Den største faren for eskalering er at det er bevæpnede formasjoner, sørlig inne i Russland, som russerne ikke har full kontroll over. Vi hører blant annet at russiske kosakker samler frivillige som skal sendes til Sør-Ossetia for å sloss. En slik utvikling kan gjøre at ledelsen i Russland og Georgia blir dratt inn mer enn de ønsker, sier FFI-forskeren.

Parallellt med den akutte situasjonen i Tskhinvali pågår det nå et politisk spill om vestligorienterte Georgias forsøk på å bli medlem av NATO:

- Om dette blir en konflikt som vedvarer, vil det gjøre det vanskeligere for Georgia å bli medlem. Samtidig vet NATO at Russland også er klar over dette, og Russland har åpenbart interesse av å holde Georgia utenfor NATO, sier Bukkvoll, som ikke tror løsningen er veldig nært forestående.

- Dette er ikke over i dag.

- Dette er skummelt
<B>- ESKALERING: </B> FFI-forsker og russlandsekspert Tor Bukkvoll følger situasjonen i Kaukasus time for time.