Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Dette er slett ikke hyggelig»

Kjell Inge Røkke kan tape enorme beløp etter at Rasmus Trads forfalsket bankgarantier for 845 millioner kroner. Men Røkke gir seg ikke uten kamp. Slik ble han lurt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg vet ikke om jeg er lurt, men støyen er jo der og det er slett ikke hyggelig, sier Røkke.

I hele går kveld satt han i møte med sine nærmeste rådgivere og advokater i Aker RGIs hovedkvarter på Aker Brygge i Oslo. Salget av aksjene i det danske selskapet Gefion er gjort på sviktende premisser.

Nå gjelder det å komme ut av uføret på best mulig måte.

- Her i landet er det vel nærmest bare du som har trodd at dette skulle gå bra, Røkke?

- Det finnes ingen bedre fotballspillere enn dem du treffer på mandag. Sånn er dere i pressen også, dere gjør lite og skriver mye. Skulle jeg lyttet til alt det dere sier, så hadde jeg vært fisker den dag i dag.

Ikke flat

Garantien som skulle sikre Røkke nesten 850 millioner kroner, en fjær i hatten og en pen gevinst knapt noen på forhånd trodde han ville oppnå, er forfalsket. Men Røkke har likevel ingen planer om å legge seg flat for kritikerne som allerede har begynt å summe:

«Hva var det vi sa!»

Dagbladet møtte i går kveld en meget offensiv og energisk Kjell Inge Røkke som mener han har gjort alt som står i hans makt for å unngå å bli lurt:

- Når vi får en garanti som er underskrevet av administrerende direktør i et seriøst dansk selskap, bevitnet av en advokat, da syns jeg vi har gjort det vi skal. I et moderne samfunn må man kunne forholde seg til at en signatur er korrekt. Dette er både notariusbekreftet og bevitnet av en advokat.

- Men dere burde tydeligvis sjekket enda bedre?

- Men hva skal jeg gjøre, da? Når for eksempel noen i Kreditkassen skriver ut en garanti til meg, skal jeg da ta kontakt med Tom Ruud for å sjekke den? Det høres dumt ut! Jeg arbeider ut fra at man har gitt opp sverdet for pennen. Hvordan kunne jeg da tro at dette er dokumentforfalskning?

Ingen erkjennelse

Men finansakrobaten Kjell Inge Røkke er slett ikke uten videre villig til å erkjenne at sikkerhetsnettet er fjernet. En falsk underskrift gjør ifølge Røkke ikke garantien ugyldig:

- Den er fremdeles god som noen. Uansett!

- Men den såkalte garantisten er ikke enig i det og dermed ender vel saken i rettssalen?

- Hvis dette er en forfalskning, så er det i hvert fall gjort et godt stykke arbeid med mange involverte. Juristene får gå gjennom dette. Jeg vet ikke hva som vil skje ennå - det er jo bare noen timer gammelt.

- Hvis det er forfalsket, sier du. Det er jo erkjent at underskriften er falsk?

- Altså: Når en jurist har bevitnet to signaturer, hva skal vi da tro? Når man har ansatte som begår en feil så har arbeidsgiveren fremdeles et ansvar, ikke sant?

Taper 200 mill.

Helt siden Aker RGI underskrev avtalen om salg av Gefion- aksjene til det ukjente selskapet De Soto, med den risikogale danske entreprenøren Kurt Thorsen i spissen, har kritikerne etterlyst garantier for at kjøperen kan betale. Pengene skulle etter planen betales i mars, men det var før gårsdagens finansbombe gikk av.

Røkke vil ikke svare på om han nå vil lete etter andre kjøpere. At den beregnede gevinsten på mer enn 200 millioner kroner kan gå tapt, erkjenner han likevel.

- Men vi har jo fremdeles aksjene og kan selge dem for mer eller mindre enn det vi har gjort. Pengene er ikke tapt.

- Hva tenker du når sånt skjer?

- Jeg har ikke opplevd det før. Men hva skulle jeg gjøre? Hvis du går i banken og får en garanti, så ringer du jo ikke for å spørre om dette er OK så lenge uavhengige personer har bekreftet det.

- Men når jeg går i banken dreier det seg sjelden om summer på 850 millioner kroner?

- Summen spiller ingen rolle.

Folketrygdfondets leder Tore Lindholt er den som kraftigst har kritisert at Aker RGI i fjor kjøpte Gefion-posten fra Kjell Inge Røkke.

- Regner du med at han nå vil kritisere deg igjen?

- Mitt ansvar er å gjøre en best mulig jobb for mine aksjonærer. Jeg gir blanke f... i Lindholt. Jeg kjenner ham ikke.

DEN GANG DA:</B> Kjell Inge Røkke (t.h.) hilste på den danske entrepenøren Kurt Thorsen under generalforsamlingen i Gefion nylig. I går var Thorsen utilgjengelig.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling