- Dette er slikt en helst vil slippe å oppleve

Her ankommer sønnen sykehuset i Lerwick etter «Bourbon Dolphin»-ulykken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Øystein Sjursen (24) fra Sykkylven er en av de sju som overlevde «Bourbon Dolphin»-ulykken.

Mor, far og lillesøster gikk i uvisse i flere timer i går kveld, før de fikk vite at sønnen var blant dem som hadde klart seg.

- Vi fikk beskjed om ulykken via rederiet i 19.30-tida. Da visste vi ikke hvor mange som var savnet, eller hvem, og fra mediene kom det motstridende opplysninger. De timene er slike en helst vil slippe å oppleve. Du gjør deg mange tanker, og det føles uvirkelig. Man er jo realist, og vet at når en båt velter på havet, så er det ikke mulig å redde alle. Det var ikke enkelt, sier faren Kjartan Sjursen til Dagbladet.no.

Hadde bare et minutt på seg

Først i 23-24-tida ringte Øystein hjem og fortalte at han var i god behold, at han levde. Han var da kommet trygt til Lerwick på Shetland.

- Han og noen andre kom seg ut idet båten begynte å kantre, fikk på seg vester og hoppet i vannet. De hadde bare et minutt eller to å gjøre det på. Det var mange båter rundt, og de fikk raskt hjelp, men de lå vel i vannet i 20-30 minutter, forteller Sjursen.

- Vi er selvsagt glade og lettet over at han overlevde, men vi tenker også på de andre som ikke får tilbake sine, sier Sjursen, som er takknemlig for den støtten som naboer og venner har vist familien.

Les flere historier fra de overlevende etter kantringen her.

 TIL SYKEHUS: Øystein Sjursen og kollegaene føres over fra ambulansen til sykehuset i Lerwick, bildet er fra i går kveld. Foto: SCANPIX
TIL SYKEHUS: Øystein Sjursen og kollegaene føres over fra ambulansen til sykehuset i Lerwick, bildet er fra i går kveld. Foto: SCANPIX Vis mer

Får støtte

Sammen med de andre får 24-åringen nå hjelp og støtte fra rederi og sjømannsprest på hotellet i Lerwick der han og de seks andre overlevende og flere pårørende oppholder seg. Når de skal hjem, er foreløpig usikkert.

- Jeg kan ikke si noe om hvordan de har det. De er alle utskrevet fra sykehuset, og de har de bra fysisk. Men det som har hendt, er en stor og dyp tragedie. Venner og kjente har følt det tøft. Vår oppgave er å assistere de pårørende den nærmeste tida, sa Erhard Hermansen fra rederiets personalavdeling da han møtte pressen tidligere i kveld.

Hermansen sier at de har håp om å finne overlevende, men det har ikke den britiske kystvakta.

I 18-19-tida i kveld ble redningsaksjonen avsluttet, og det som videre skal skje med havaristen «Bourbon Dolphin», blir nå omtalt som en bergingsaksjon.

- Vi har dessverre ikke lenger noe håp om å finne overlevende om bord i vraket, sa pressetalskvinne Sophie Turner i den britiske kystvakta til Dagbladet.no i kveld. Ifølge Turner er det nå det nederlandske selskapet Smit-Lloyd som har ansvaret for bergingen.

Det har vært avholdt flere minnemarkeringer for de savnede og deres pårørende i dag, både i Herøy kyrkje og på Ytre Herøy ungdomsskule. I kveld er det en spontan lysmarkering i Fosnavåg.

HER LIGGER SKIPET: Med kjølen i været, 75 nautiske mil vest for Shetland.
- HAR HÅP: Erhard Hermansen fra rederiet er på Shetland for å støtte de overlevende og pårørende. Nekter å gi opp håpet.
OVERLEVDE: Øysteins kollega, Thomas André Arnesen (18) er en av de andre unge om bord som overlevde kantringen i går kveld.