TØFT VALG: Knut Arild Hareide rådet partiet til å inngå samarbeid med Ap og Sp. Ikke alle er fornøyd med det. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TØFT VALG: Knut Arild Hareide rådet partiet til å inngå samarbeid med Ap og Sp. Ikke alle er fornøyd med det. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

- Dette er slutten, enten for KrF eller for Hareide

Kraftige reaksjoner på Hareides veivalg i dag.

Knut Arild Hareide har nå bestemt seg: KrF-lederen råder partiet sitt til å vurdere et regjeringssamarbeid med Ap og Sp, uten SV.

- Mitt råd til dere er at nå er det tid for å undersøke muligheten for hvilke muligheter for gjennomslag det er mulig å få med Arbeiderpartiet, Senterpartiet og KrF, uten SV, sier Hareide.

Se de historiske ordene i videoen øverst i saken!

Det vil medføre et historisk linjeskifte for KrF og åpner for en intern maktkamp mellom fløyene i KrF. SV-leder Audun Lysbakken melder at han ikke er tilgjengelig for å kommentere saken foreløpig.

Sp og Ap positive

Senterpartiet ble skamrost av Hareide i dag, og hauset fram som partiet som har stått KrF nærmest i alle år.

- Senterpartiet er et parti vi alltid har stått svært nære. Sp har støttet KrF i mange viktige saker, sa Hareide.

Han møtes nå med åpne Sp-armer:

- Vi vil selvfølgelig snakke med KrF, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet.

DIREKTE: KrF-leder Knut Arild Hareide redegjorde fredag ettermiddag for partiets mye omtalte veivalg i norsk politikk. Video: NTB Scanpix Vis mer

Også Jonas Gahr Støre sier til Dagbladet at han er positiv til et forpliktende samarbeid med KrF:

- Begge partier har et sterk sosialt engasjement, og vi finner ofte sammen i saker som rettferdig fordeling, bistand og fattigdomsbekjempelse. Derfor ser jeg positivt på de mulighetene et forpliktende samarbeid mellom våre to partier åpner for, sier Støre.

Selbekk spår slutten

Redaktøren for den kristne avisa Dagen er derimot ikke nådig i sin vurdering av Hareides veivalg i dag:

- Jeg er redd dette var slutten enten for KrF som stortingsparti eller for Hareide som partileder, skriver han på Twitter.

Åshild Mathisen, tidligere redaktør i Vårt Land, har en annen oppfatning:

- Hareide siterte Lilletun som løftet fellestrekkene mellom arbeiderbevegelse og kristenfolk. Partilederens tydelige råd vil provosere det smale grunnfjellet KrF sitter igjen med. Men ambisjonen er et bredere folkeparti. Den dype krisen i partiet kan faktisk gi ham viljen sin, tvitrer hun.

Dagbaldet oppdaterer saken.