Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette er smålig. En veldig lite hyggelig hilsen på en slik festdag

Langer ut mot Frp-Leirsteins same-melding.

 SAMETINGKRITIKER:  Stortingsrepresentant og medlem av justiskomiteen, Ulf Leirstein (Frp) liker verken nasjonalistiske maktstrukturer eller NRKs navngivelse av 6. februar. ARKIVFOTO: GUNNAR HULTGREEN/DAGBLADET.
SAMETINGKRITIKER: Stortingsrepresentant og medlem av justiskomiteen, Ulf Leirstein (Frp) liker verken nasjonalistiske maktstrukturer eller NRKs navngivelse av 6. februar. ARKIVFOTO: GUNNAR HULTGREEN/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Medlem av Stortingets justiskomite, Ulf Leirstein (42), bor så langt unna Finnmark som det er mulig å komme i kongeriket.

Men den frittalende Frp-representanten fra Østfold greide å slenge såpass med leppa lørdag kveld at han fikk helt noen dråper malurt i glassene og utløst noen skarpe gloser i sosiale medier på det som har vært samenes festdag - 6. februar - i Norge, Finland, Sverige og Russland siden 1993.

Midt under Lørdagsrevyen og da festen var godt i gang blant annet i Sametingets hjemsted Karasjok, tok stortingsrepresentant Leirstein bladet  fra munnen, og kom med følgende melding på Twitter:

«Samenes NASJONALdag... Visste ikke at samene hadde eget land. Da kan sikkert det landet betale for Sametinget, støtte til samisk kultur osv».

Det tok ikke lang tid før reaksjonene begynte å tikke inn.

- Dette er smålig. En veldig lite hyggelig hilsen på en slik festdag. Og det er synd at en myndighetsperson som han legitimerer hatefulle ytringer mot en hel folkegruppe. Men jeg ser at vi har fått minst like mange støtteerklæringer, sier sametingets president Aili Keskitalo til Dagbladet dagen derpå.

Og legger til:

- Jeg kan jo håpe at det skyldes uvitenhet fra Leirsteins side. Men jeg sitter med en liten mistanke om at han bruker anledningen om at han bruker anledningen til å komme med noen politiske stikk, sier Keskitalo, som er valgt inn for den største grupperingen i Sametinget, partipolitisk uavhengige Norske Samers Riksforbund.

Overfor Dagbladet lørdag anklaget sametingspresidenten Høyre-Frp-regjeringen for «systematisk diskrimering».

Av de tradisjonelle partiene, er det bare Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet som er representert på Sametinget.

Og hva sier så festbremsen selv, Ulf Leirstein, dagen derpå ?

«Jeg reagerte på at man i NRK i går brukte betegnelsen Samenes Nasjonaldag. Det er Samenes Dag. Derfor sendte jeg en tweet. Dette er forøvrig en velkjent debatt, som også media har omtalt ved flere anledninger. Utover det så har jeg ingen kommentarer», skriver Frps Østfold-representant blant de rettvise i justiskomiteen i en sms til Dagbladet.

 PRESIDENTEN OG STATSMINISTEREN:  
Statsminister Erna Solberg fikk velkomstgave - et samisk sjal - av sametingspresident Aili Keskitalo under et besøk på Sametinget i Karasjok i juni 2015. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix.
PRESIDENTEN OG STATSMINISTEREN: Statsminister Erna Solberg fikk velkomstgave - et samisk sjal - av sametingspresident Aili Keskitalo under et besøk på Sametinget i Karasjok i juni 2015. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix. Vis mer

Aili Keskitalo er også Sametingets talskvinne for språk.

Hun er krystallklar i navnet på dagen.

- Det nordsamiske navnet er «sámi álbmotbeaivi». Og det betyr «samenes nasjonaldag». Og «nasjon» er ett av mange synonymer for «folk». Det er ikke det samme som nasjonalstat. Men det er like greit for meg om andre bruker navnet «samefolkets dag».

Vi sender stafetten videre til Frps to representanter i Sametinget, som begge minner om at Fremskrittspartiet er prinsipiell motstander av Sametinget som institusjon.

Aud Helene Martinsen, Kåfjord: - Jeg er født i 1967, og det var lenge før en slik dag ble innstiftet. 17. mai er og blir nasjonaldagen. 6. februar er samfolkets dag.
 
Arthur Tørfoss, Nordreisa: - Leirstein har rett. Dette er ingen nasjonaldag.

Ingen av de to representantene feiret forøvrig 6. februar.

Og så har vi statsminister Erna Solberg.

I en kronikk lørdag, blant annet i VG, peker hun på at hun var kommunalminister med ansvar for samiske spørsmål da 6. februar ble innført som offisiell flaggdag fra 6. februar 2004. Hun bruker begrepet «samefolkets dag» fire ganger - og bare det.

Dette er statsministerens samiske versjon av kronikken.

Og her er hilsenen fra dagens sameminister, Jan Tore Sanner, i forbindelse med dagen.

Samefolkets dag er hans versjon.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media