- Dette er snømåking med livet som innsats

Setter seg selv og fotgjengerne i livsfare, mener Arbeidstilsynet. Se den utrolige videoen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Videoen du kan se øverst i denne saken viser hasardiøs fjerning av is fra et hustak i Bernt Ankers gate i Oslo tidligere i dag.

- Han hadde ingen form for sikring. Han dyttet isen fra taket uten varsling eller kontroll på hvor den falt. Det var folk og biler nede på gaten, sier personen som filmet videoen til Dagbladet.no.

Har du eksempler på graverende brudd på sikkerhetsrutiner? Tips oss på sms/mms 2400, epost 2400@db.no eller telefon 24 00 00 00.

- Kriminelt
Sjokkerte tilskuere tok affære og ropte til mannen mens de stanset fotgjengere.

- Tilslutt kom det en fyr som ropte at han måtte komme seg ned. Han stoppet også dem som kom gående på fortauet. Mannen forsvant da ned i en luke, sier vitnet.

I videoen kan en se hvordan to personer er få meter unna når isen deiser i bakken, og at en av dem advarer en annen fotgjenger.

Dagbladet.no har vist videoen til Per Granerød, seniorinspektør i Arbeidstilsynet i Oslo. Han mener mannens takmanøvrer er livsfarlige.

- Dette er snømåking med livet som innsats. Og det gjelder ikke bare for mannen på taket, men også de som går på bakken, sier Granerød til Dagbladet.no.

- Det virker som om personen verken har kunnskap om hvordan slik arbeid skal gjøres eller noe verneutstyr i det hele tatt. For meg ser det direkte kriminelt ut, sier Granerød.

Han mener mannens bevegelser viser at han er redd, og at han må forstå at det han gjør er farlig.

- Jeg begynner å lure på hvem som kan sette folk til å gjøre noe som det her, sier han.

- Uakseptabelt
Bygården eies av Ebba borettslag, og styreleder Ivar Vågen sier den uforsvarlige isfjerningen ble utført av en ansatt i selskapet Bolig & Næringsservice, som har ansvaret for vaktmestertjenestene.

Styreleder Vågen er rystet over videoen, og sier at han har vært i kontakt med de ansvarlige.

 - Dette var helt uforsvarlig, og det har jeg snakket med vaktmester om. Dette kan vi ikke akseptere. Han kjenner sikkerhetsrutinene, og beklager nå dette like sterkt som meg, sier Vågen til Dagbladet.no.

Etter å ha sett videoen sier daglig leder i Bolig & Næringsservice, Sigve Wikheim, at han tar sterk avstand til hendelsen, som han anser for å være «svært alvorlig». Selskapet varsler nå gjennomgang av sine sikkerhetsrutiner.
 
- Vi skal se hva som har skjedd, og hvem som har gjort hva, sier Wikheim, og opplyser om at selskapet har klare retningslinjer om at lift eller seler skal brukes ved slikt arbeid.

- Vedkommende som var på taket vil bli stilt en del kritiske spørsmål, så får vi høre hva han sier. Vi skal gjøre det klart for ham at slikt ikke aksepteres under noen omstendigheter, sier Wikheim til Dagbladet.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer