- Dette er som å dele et snøflak i to like deler med bare fingrene

Mer nøyaktig pinsett finner du ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Her er beviset på at teknologi basert på kvantefysikk kan strekkes enda litt lenger.

Fysikere ved Universitetet i Otago har utviklet en laserpinsett som kan dele en atomsky på midten, og spre det ut over et stort område.

Se video av atomene øverst i saken!

Nedkjølt Metoden hjelper forskerne til å forstå bedre hvordan atomer oppfører seg når man kjøler dem ned til en milliondel av en grad over det absolutte nullpunkt (minus 273, 15 grader celsius).

Studien er publisert i aprilutgaven av US Journal Optics Letters og har blitt gjengitt av en rekke forskningsnettsteder, blant annet Science Daily.

- Dette er så presist at det blir som å dele et snøflak i to helt like deler med fingrene. Det er ganske utrolig at vi har klart å manipulere ørsmå og skjøre prøver, og flytte dem over et forholdsvis stort område, sier leder av studien, Dr. Niels Kjærgaard i en pressemelding.

Presist Ved å bruke en horisontal og en vertikal laserståle, som styres ved hjelp av lydbølger, kan forskerne bevege atomene rundt.

Laserstrålene flytter atomene nærmere hverandre, for så å spitte atomskyen, og få dem til å støte sammen igjen.

- Dette kan poteniselt føre til nye måter å sondere mikroskopiske strukturer på, eller utvikle sensorer som kan kartlegge ørsmå variasjoner i magnetiske felt, sier Kjærgaard.