«Dette er som å gå ei femmil»

For Thorbjørn Jagland ble dagen en slitsom marsj mellom UD, Stortinget og pressen. - Dette er som å gå ei femmil, sa Jagland etter tredje valgomgang. Først etter fjerde valgomgang var det klart at Norge får plass i Sikkerhetsrådet i FN, og utenriksministeren kunne slippe jubelen løs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om utenriksministeren hele dagen i går uttalte seg med nøktern optimisme, var et samlet UD bomsikre på at Norge var sikret plass i Sikkerhetsrådet. Sammen hadde de talt, og talt alle de landene som hadde lovet å stemme på Norge, og regnet med å ha klar margin ut over de 116 stemmene de trengte for å sikre plassen.

Men så slo «løgnfaktoren» inn. I UD betyr «løgnfaktoren» rett og slett at noen land lyver om hva de vil stemme, og i dette tilfellet betyr det at minst to land som hadde lovet å stemme på Norge stemte på et annet land.

Slitsom marsj

For Thorbjørn Jagland ble ettermiddagen en slitsom marsj mellom UD, Statstrådssalen i Stortinget, og pressen.

- Jeg har vært i tvil hele tida, sa han etter andre valgomgang og minnet om at Gro Harlem Brundtland måtte gjennom fem omganger før hun ble valgt til sjef for Verdens helseorganisasjon.

- Dette er som å gå ei femmil, sa Jagland til Dagbladet etter tredje valgomgang.

Men da fjerde valgomgang ga Norge plass i Sikkerhetsrådet kom smilet, og humøret. Ja, han tillot seg til og med å spøke med NRK da teknikken sviktet i et forsøk på direktesending fra Stortinget.

- Hvordan står det til oppe på Marienlyst? Er dere i koma? Må dere forhandle om overtid før der kan komme i gang? sa han med et bredt smil. En tydelig stolt Jagland karakteriserte i går plassen i Sikkerhetsrådet som en nasjonal oppgave, og en seier for Norges brede utenrikspolitikk.

Fredskapende arbeid

- Og Norges plass i Sikkerhetsrådet vil spisse den brede utenrikspolitikk Norge har stått for, det understrekes av at to tredeler av FNs generalforsamling har gitt Norge sin stemme, sa Jagland.

- Har Norge spesielle saker som man vil å rette fokus mot i Sikkerhetsrådet?

- Vi har ikke noe i Sikkerhetsrådet å gjøre hvis vi skal kjæle om vårt eget. Men i samarbeid med andre kan vi få til mye, sier Jagland, som likevel trekker fram Norges engasjement for fredsskapende arbeid, og ønsket om et sterkere mandat for fredsstyrker i konfliktområder rundt om i verden.

- Noen spår at Norge vil dilte etter USA i sentrale saker?

- Hvis FNs medlemsland hadde trodd det, ville ikke to tredeler av landene stemt på oss, sier Jagland.

Jubel i UD

Da valgresultatet var klart sto jubelen i taket i den interne valgvaken i Utenriksdepartementet. Også der var alle overbevist om at plassen i Sikkerhetsrådet ville være sikret allerede i første valgomgang.

- Nei, ingen tippet riktig, men den som vant hadde riktig stemmetall, sier Åge Grutle i UD til Dagbladet.

JUBEL: Telefonen fra departementsråd Bjarne Lindstrøm i FN-hovedkvarteret i New York om at Norge hadde fått plass i Sikkerhetsrådet fikk Thorbjørn Jagland til å knytte neven og løfte armen mot taken.