DERFOR STUPER BØRSEN: Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR Markets mener Papandreous forslag om folkeavstemning er en vinn-vinn-situasjon for statsministerens skjebne, men negativt for markedet.
Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
DERFOR STUPER BØRSEN: Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR Markets mener Papandreous forslag om folkeavstemning er en vinn-vinn-situasjon for statsministerens skjebne, men negativt for markedet. Foto: Stian Lysberg Solum / ScanpixVis mer

- Dette er som å inngå en avtale, og deretter si at den er ugyldig fordi du må spørre kona først

Kraftige børsfall over hele Europa etter at Hellas' statsminister Giorgos Papandreous kom med et forslag om folkeavstemning om EUs nye kriseplan for landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Børsene over hele Europa endte med store fall og røde tall i dag. På Oslo børs fortsatte pila å peke nedover etter et kraftig fall fra start.

Ved stengetid klokka 17.30 hadde hovedindeksen falt 4,24 prosent til 367,94 poeng. Hele 124 selskaper på Oslo Børs hadde nedgang, mange av dem kraftig. Bare 14 selskaper steg.

Oljeprisen falt også i dag. Et fat nordsjøolje kostet tirsdag ettermiddag 107,00 dollar, en nedgang på 2,14 prosent.

Hellas-utspill - Hovedårsaken til dette, er at Giorgos Papandreou har foreslått en folkeavstemning utpå nyåret. Da har vi plutselig skjøvet krisen i Hellas i tre måneder, og da må vi leev i usikkerheten i tre månder til. Det er ikke bra for markedet, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR Markets til Dagbladet.

- Oppå det hele har vi fått svare innkjøpsindekser som forteller at det bremser i industrisektoren rundt om kring i verden, fortsetter han.

Han mener at det ikke er usannsynlig at Hellas kan gå konkurs.

- Flertallet i det greske folket er i mot innstramminger, og om de ender opp med å si nei, blir konsekvensen at regjeringen som har bedt om et tillitsvotum må gå av. Da vil den påtroppende regjeringen reforhandle dette spørsmålet og da kan det hende at de står uten finansering om de andre landene ikke vil være med på dette, sier Dørum.

- Da kan Hellas ende opp med å gå konkurs. Hellas i seg selv er ikke veldig viktig, men dersom Hellas kan gå konkurs, kan land som Spania og Italia også gjøre det. Da kan veksten i Europa bli enda verre.

- Som å måtte spørre kona Markedskommentatoren mener dette vil være et nytt alvorlig tilbakeslag.

- Dette er ikke et usannsynlig scenario. Det at situasjonen fremdeles er uavklart, gjør at mange som skal låne penger til Spania og Italia og bankene der vil kvie seg. Da vil de begynne å slite økonomisk.

- Er folkeavstemning en god idé når man vet at folket er i mot?

- Mange synes folkeavstemning er en dårlig ide, og mange mener det er pussig å legge en fremforhandlet avtale ut. Man har fått nødlån fra EU og IMF med vilkår om budsjettinnstramminger, og det har ikke kommet noe fra Hellas om at de ikke vil innfri.

- Det er litt som å ha vært i banken og skrevet under avtaler om renter og avdragsvilkår og komme tilbake og si at avtalen ikke er gyldig fordi du må høre med kona først, mener Dørum.

Vinn-vinn-situasjon Men markedskommentatoren forstår godt hvorfor Papandreou har valgt å gjøre det sånn, og kaller det en vinn-vinn-situasjon for ham.

- Dersom de sier ja, kan han si at han har folket med seg. Da vil han stå sterkere mot opposisjonen. Dersom de sier nei, kan han gå av og peke på opposisjonen og eventuelt gi dem skylda for at landet går konkurs.

- Jeg kan forstå hans motivasjon, sier Dørum.

Men det spesielle er at dette kommer opp først nå - etter at man har sagt at man står ved avtalen, mener han.

- Hellas var på vei mot konkurs og ble reddet av eurosonelandene og IMF på grunn av nødlån med gunstige vilkår, betinget på at de gjennomfører budsjettkutt.

Kraftig nedgang i Hellas og Italia Også børsen i Hellas falt kraftig og endte opp med et fall på hele 6,9 prosent, og Italia lå like bak med en nedgang på 6,8 prosent.

DAX-indeksen i Frankfurt gikk ned med 5,0 prosent, mens CAC-indeksen i Paris falt 5,38 prosent. FTSE 100-indeksen i London klarte seg noe bedre med en nedgang på 2,21 prosent.

Spesielt dårlig har det gått for bankaksjene, med kraftige fall i kursene.

Våre nordiske naboer har heller ingen god dag på børsen. I Stockholm stengte OMX 30 med en nedgang på 4,50 prosent, i København falt børsen 2,52 prosent, mens i Finland sank aksjekursene 3,83 prosent.

KRAFTIG FALL: Etter et kraftig fall fra start fortsatte pila å peke nedover på det norske aksjemarkedet utover dagen. Ved stengetid klokka 17.30 hadde hovedindeksen falt 4,24 prosent til 367,94 poeng.Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
KRAFTIG FALL: Etter et kraftig fall fra start fortsatte pila å peke nedover på det norske aksjemarkedet utover dagen. Ved stengetid klokka 17.30 hadde hovedindeksen falt 4,24 prosent til 367,94 poeng.Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer