- Dette er spennende, det er trolig noe skriftlig

Nedtellingen til den store åpenbaringen har startet i Fjære kirke. Hemmeligheten kommer før klokka 13.

 SEREMONIMESTEREN ER KLAR:  Kateket Kjell Olav Haugen vokter røret med det rare i under gudstjenesten i formiddag. - Jeg håper den ikke inneholder noe som kan bringe folk i forlegenhet, sier han. FOTO: PER FLÅTHE/DAGBLADET.
SEREMONIMESTEREN ER KLAR: Kateket Kjell Olav Haugen vokter røret med det rare i under gudstjenesten i formiddag. - Jeg håper den ikke inneholder noe som kan bringe folk i forlegenhet, sier han. FOTO: PER FLÅTHE/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FJÆRE/OSLO (Dagbladet): Her er røret med det rare i.

Etter formiddagens gudstjeneste i tradisjonsrike Fjære kirke kommer åpenbaringen av den hundre år gamle hemmeligheten som har skjult seg i den rødmalte metallsylinderen siden 17. mai 1914.

Terje Vigen, mannen som rodde til Danmark for å hente brødkorn under Napoleonskrigen, skal ligge gravlagt her.

Datoen peker mot forrige store grunnlovsjubileet.

Nå er tiden overmoden for å sprette forseglingen på tidskapselen som har hengt på veggen i kirketårnet med det påmalte budskapet «Minne Fraa Fjære Kyrkje 17. Mai 1914. maa ikkje aapnas fyr næste Jubilæum.»

Og seremonimester Kjell Olav Haugen er spent under nedtellingen. Kateketen med 38 års ansiennitet har fått det ærefull oppdraget.

Fullsatt kirke

- Venter dere fullsatt kirke i dag?

- Ja, men ikke bare på grunn av dette. Vi feirer jo et grunnlovsjubileum og biskop Stein Reinertsen er her. Men det kommer nok noen nysgjerrige også, sier Haugen til Dagbladet like før gudstjenesten. - Hva tror du det er inne i beholderen?
- Antakelig noe skriftlig, og kanskje bilder. Historiske ting, ja, dette er spennende.

- Håper ikke forlegenhet
- Kan det være noe som er viktig for historien her i Fjære?
- Ja, det kan det være. Vi får se.

Sylinderen blir i alle fall åpnet når gudstjenesten er over.

 SNART IKKE LENGER HEMMELIG:  I hundre år har det forseglede metallrøret hengt på kirketårnveggen med påskrifrten «Minne Fraa Fjære Kyrkje 17. Mai 1914. maa ikkje aapnas fyr næste Jubilæum.» Etter den store jubileumsgudstjenesten, som startet klokka 11 i formiddag, kommer  åpenbaringen for en fullsatt Fjære kirke. Foto: Børre Olsen.
SNART IKKE LENGER HEMMELIG: I hundre år har det forseglede metallrøret hengt på kirketårnveggen med påskrifrten «Minne Fraa Fjære Kyrkje 17. Mai 1914. maa ikkje aapnas fyr næste Jubilæum.» Etter den store jubileumsgudstjenesten, som startet klokka 11 i formiddag, kommer åpenbaringen for en fullsatt Fjære kirke. Foto: Børre Olsen. Vis mer

På spørsmål om innholdet kan sette folk i forlegenhet, håper Haugen ikke der er noe slikt.

 SNART 900 ÅR:  Fjære kirke ble bygd i 1150, og sånn sett er en hundre år gammel hemmelighet en liten flik av tiden. FOTO: PER FLÅTHE/DAGBLADET.
SNART 900 ÅR: Fjære kirke ble bygd i 1150, og sånn sett er en hundre år gammel hemmelighet en liten flik av tiden. FOTO: PER FLÅTHE/DAGBLADET. Vis mer