Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette er spill for galleriet

Sier Rafto-prisvinner Rebiya Kadeer til Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dagen etter at kinesiske myndigheter kunngjorde at de hadde drept og arrestert terrorister og avverget en mulig terrorhandling, var alt tilsynelatende ved det normale i vertsnasjonen for sommerens olympiske leker.

Og Kina forsikret verden om at sommerlekene vil bli trygge for både publikum og utøvere. Men bak den glatte fasaden som kinesiske myndigheter forsøker å opprettholde, ulmer det.

- Kinesiske myndigheter har fabrikert disse terroranklagene. Det internasjonale presset mot menneskerettighets-situasjonen i Kina, gjør at myndighetene skaper denne terrorfaren for å trekke oppmerksomheten bort fra de egentlige spørsmålene, sier Rebiya Kadeer til Dagbladet.no på telefon fra Washington.

Ute etter uighurene

Raftoprisvinneren fra 2004 ble selv stemplet som terrorist av kinesiske myndigheter, da navnet hennes var på bookmakernes lepper i forkant av utdelingen av Nobels fredspris høsten 2006.

Rebiya Kadeer, som har sittet fem år i kinesisk fengsel og som nå lever i eksil i USA, hevder kinesiske myndigheter er ute etter å sverte uighurene i forkant av OL.

Uighurene er en muslimsk folkegruppe av tyrkisk avstamming, som bor lengst vest i regionen Xinjiang. Uighurene har siden de ble innlemmet i Folkerepublikken Kina i 1949 blitt utsatt for en hard assimileringspolitikk fra kinesiske myndigheters side. 

Både forskere og ikke-statlige organisasjoner mener befolkningen på rundt åtte millioner blir utsatt for overgrep og undertrykkelse. 

DE ENESTE BILDENE: Det er ikke kommet bilder eller detaljer fra helgas anti-terroraksjoner. Dette er bilder fra en øvelse i Harbin. Foto: AP Photo/EyePress/SCANPIX
DE ENESTE BILDENE: Det er ikke kommet bilder eller detaljer fra helgas anti-terroraksjoner. Dette er bilder fra en øvelse i Harbin. Foto: AP Photo/EyePress/SCANPIX Vis mer

- Vi er lette å angripe. Vi er muslimer. Tibetanerne derimot er kjent ute i verden, og de har sin Dalai Lama, sier Kadeer.

Den spede 61 år gamle kvinnen lever i vissheten om at to av hennes sønner sitter fengslet.

Sønnene sitter fengslet

I desember fikk faren og en av døtrene lov til å besøke en av sønnene, Ablikim Adiryim (33). Det var første gang de fikk treffe han siden han ble arrestert i august året før.

- Han kjente ikke igjen verken faren eller søsteren. Han hadde mistet alt håret til tross for at han bare er 33. Han kan nesten ikke gå og han så svært dårlig ut, forteller leder av Den norske uighurkomité, Semet Abla, til Dagbladet.no.

I likhet med et tjuetalls andre deltok også han i en demonstrasjon utenfor den kinesiske ambassaden i Oslo i ettermiddag, dagen for den tibetanske nasjonaldagen.

«Frihet!» og «Kina ut av Tibet!» ropte demonstrantene utenfor ambassaden på Oslos vestkant. De fikk ingen respons.

- Vi er i samme situasjon. Vi er undertrykket i Kina, og vi må stå sammen for demokrati og frihet, sier Semet Abla til Dagbladet.no.

- Dette er spill for galleriet

Heller ikke eksiluighurer i Norge fester lit til nyhetene som kommer fra statskontrollerte kinesiske medier. Dette er ikke første gang kineserne hevder de har slått til mot terrorister.

- De drepte 18 «terrorister» i fjor. De drepte to i januar. Men vi får aldri se bilder eller navn på disse angivelige terroristene. Vi får aldri vite hvem de er og hva de hadde tenkt å gjøre. Hvor er dokumentasjonen? spør Semet.

Hevder terrorgruppe står bak

Kommunistpartiets mann i Xinjiang, Wang Lequan, sa søndag at det var beslaglagt materiale som viste at noen planla sabotasje mot OL i Beijing. To ble drept og 15 arrestert. I tillegg ble våpen og ekstremistlitteratur beslaglagt, ifølge Wang.

Han sa også at de arresterte og drepte hadde fått trening og handlet på ordre fra separatistgruppen East Turkestan Islamic Movement (ETIM).

ETIM står både på FNs og USAs terrorliste, men lite er kjent om gruppas omfang og kapasitet.

Kinesiske luftfartsmyndigheter opplyste mandag at et fly fra China Southern Airlines på vei fra Urumqi i Xinjiang til Beijing måtte nødlande i Lanzhou etter at det ble oppdaget mistenkelig væske om bord. Heller ikke her det sluppet nærmere opplysninger om hva som skjedde.

- Det som myndighetene til nå har lagt fram er inntil videre ikke nok til å bedømme om det virkelig dreier seg om terrorangrep. Spørsmålet er om vi kommer til å få flere og mer overbevisende fakta! sier Kina-forsker ved Norsk senter for menneskerettigheter i Oslo, Koen Wellens, til Dagbladet.no.

RAFTOPRISVINNER: Rebiya Kadeer vant Raftoprisen i 2004. Nå lever «alle uighurers mor» i eksil i USA.
-STÅR SAMMEN: Både tibetanere og uighurer står sammen i kampen for demokrati og frihet, sier Semet Abla, leder i Den norske uighurkomité.
PROTEST: Over hele verden har eksiltibetanere markert Tibets nasjonaldag, som her utenfor den kinesiske ambassaden i Oslo.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling