- Dette er spill for galleriet

Sier Rafto-prisvinner Rebiya Kadeer til Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Dagen etter at kinesiske myndigheter kunngjorde at de hadde drept og arrestert terrorister og avverget en mulig terrorhandling, var alt tilsynelatende ved det normale i vertsnasjonen for sommerens olympiske leker.

Og Kina forsikret verden om at sommerlekene vil bli trygge for både publikum og utøvere. Men bak den glatte fasaden som kinesiske myndigheter forsøker å opprettholde, ulmer det.

- Kinesiske myndigheter har fabrikert disse terroranklagene. Det internasjonale presset mot menneskerettighets-situasjonen i Kina, gjør at myndighetene skaper denne terrorfaren for å trekke oppmerksomheten bort fra de egentlige spørsmålene, sier Rebiya Kadeer til Dagbladet.no på telefon fra Washington.

Ute etter uighurene

Raftoprisvinneren fra 2004 ble selv stemplet som terrorist av kinesiske myndigheter, da navnet hennes var på bookmakernes lepper i forkant av utdelingen av Nobels fredspris høsten 2006.

Rebiya Kadeer, som har sittet fem år i kinesisk fengsel og som nå lever i eksil i USA, hevder kinesiske myndigheter er ute etter å sverte uighurene i forkant av OL.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer