Dagbladet eksklusivt:

Dette er spion­siktedes CV

Dagbladet har fått tilgang til CV-en den spionsiktede gjesteforskeren sendte for å få innpass som forsker i Norge.

DISTINKSJON: Den spionsiktede gjesteforskeren fikk diplom for sin oppnådde bachelorgrad ved Carleton University i Canada. Foto: Privat
DISTINKSJON: Den spionsiktede gjesteforskeren fikk diplom for sin oppnådde bachelorgrad ved Carleton University i Canada. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Vedlagt er kopi av min CV, mine diplomer og bekreftelsesbrevet på masteren min», skrev spionsiktede José Assis Giammaria (37) i en e-post til Nord universitet da han spurte om å få drive som en selvfinansiert gjesteforsker der.

Forespørselen ble sendt november 2021, og han spurte om å få komme allerede måneden etter eller januar 2022.

Det viser dokumenter Dagbladet har fått innsyn i.

Forskeren, som Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener er den russiske etterretningsagenten Mikhail Valerijevitsj Mikusjin (44), fikk nei til svar, men han ble bedt om å holde øynene oppe for relevante forskerstillinger i framtida.

«Jeg vil absolutt være på utkikk etter disse. Ditt råd øker faktisk selvtilliten min for at dette er en aktuell rute for meg å gå», svarte han til kontaktpersonen ved universitetet.

Seinere fikk han jobb som gjesteforsker ved Universitetet i Tromsø (UiT) – hvor han var tilknyttet helt fram til han ble pågrepet i oktober.

Nord Universitet er kjent med at saken omtales.

SIKTET: PST mener mannen er russisk spion. Selv sier han at han er den brasilianske forskeren José Assis Giammaria. Her avbildet da han drev valgkamp i Canada. Foto: Privat
SIKTET: PST mener mannen er russisk spion. Selv sier han at han er den brasilianske forskeren José Assis Giammaria. Her avbildet da han drev valgkamp i Canada. Foto: Privat Vis mer

Ekte grader

Dagbladet har videre fått tilgang til CV-en José la ved i den åpne søknaden sin.

Her oppgir han utdanning ved tre konkrete institusjoner:

  • Master i strategiske studier fra Universitetet i Calgary fra 2018.
  • Bachelor i statsvitenskap – med fokus på internasjonale relasjoner – fra Carleton University i Ottawa fra 2015.
  • American Degree Transfer Program (ADP) fra Taylors University College i Selangor i Malaysia i 2011.

Begge gradene fra de kanadiske universitetene er ekte. Siktedes bachelorgrad er en såkalt «honours»-grad, som tyder på at han har utmerket seg særlig.

Giammaria skriver også at han har god kjennskap til «informasjonsteknologi og produksjonsprogrammer», både på PC og Mac, i sin CV.

Dagbladet har vært i kontakt med Giammarias forsvarer, Marijana Lozic. Hun er kjent med at materialet omtales.

Crack-tale

I tillegg til gradene har Giammaria oppgitt en rekke artikler han har skrevet. Flere av disse handler om sikkerhetspolitikk i nordområdene.

Blant disse er:

  • «Our way in Norway: The Norwegian seapower and geopolitics in the Arctic» fra 2018.
  • «Conflict or Cooperation: Arctic Strategies, Capabilities, and Visions» fra 2017.

Allerede i 2013 forfattet José også en falsk tale basert på uttalelsene til den nå avdøde Toronto-ordføreren Rob Ford, som vakte oppsikt da det kom for dage at han hadde røyket det kjemisk fremstilte kokainet «crack».

I 2013 analyserte derfor Giammaria talene og den retoriske stilen til ordføreren og skrev den «falske» talen «Rob Ford admits to smoking crack cocaine».

AVDØD: Tidligere Toronto-ordfører Rob Ford gikk bort i 2016. Foto: Mark Blinch / Reuters
AVDØD: Tidligere Toronto-ordfører Rob Ford gikk bort i 2016. Foto: Mark Blinch / Reuters Vis mer

Drev valgkamp

I tillegg til den retoriske øvelsen med Fords taler, skriver Giammaria også at han holdt egne taler gjennom organisasjonen Carleton Toastmasters club. Han skal blant annet ha «holdt taler for opp til 20 personer», ifølge CV-en.

I det politiske sporet oppgir han også å ha jobbet som valgkampmedarbeider i lokalvalg i Ontaria i 2013 og 2014. I 2015 jobbet Giammaria som valgkampmedarbeider for den kanadiske politikeren Sean Dewine i Ottawa. Devine fattet ikke mistanke for Giammaria, som meldte seg frivillig til hans kampanje. Giammaria har oppført valgkampen på sin CV.

ETTERFORSKER: Politiadvokat Thomas Blom i PST sier at tjenesten mener den spionsiktede har opererte under falsk dekke og at de står overfor store beslag i saken. Video: Dagbladet TV Vis mer

Sparsom med detaljene

Dagbladet har tidligere avslørt at Giammaria har listet opp en mor ved navn «Jane De Assis Ramalho» i sin brasilianske selvangivelse. Hun skal bo på en adresse i storbyen Rio de Janeiro.

Det var imidlertid ingen kvinne med dette navnet på adressen da Dagbladet oppsøkte den tidligere i november.

Generelt er det svært lite informasjon knyttet til navnet «José Assis Giammaria» i det brasilianske systemet, har Dagbladet funnet.

I likhet med mange andres CV-er, er den utsendte CV-en til Giammaria også sparsom med detaljer om privatlivet.

Under punktet interesser har den spionsiktede forskeren imidlertid listet opp:

«Musikk- og lydproduksjonsteknologi».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer