ISOLERTE SEG OG JOBBET MED SIN GRUSOMME PLAN: Anders Behring Breivik begynte med pistoltrening i 2005. Siden engasjerte han seg mer og mer for å oppfylle sin plan. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ISOLERTE SEG OG JOBBET MED SIN GRUSOMME PLAN: Anders Behring Breivik begynte med pistoltrening i 2005. Siden engasjerte han seg mer og mer for å oppfylle sin plan. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Dette er sporene Breivik har lagt igjen etter seg

Begynte med våpentrening i 2005. Besøkte nasjonalister i Hviterussland. Deltok på høyreekstreme nettsider. Handlet svovel, beskyttelsesdrakt og eksplosiv væske på nett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Anders Behring Breiviks eget manifest har han brukt ni år på å planlegge og forberede angrepet på regjeringskvartalet og Utøya. Politiet mener han har brukt deler av de siste tre årene på angrepene. Han var i perioden arbeidsledig og bodde mesteparten av tiden hjemme hos moren.

Sporene han har lagt igjen etter seg viser at han besøkte nasjonalister i Hviterussland og fikk skyteopplæring i Norge i 2005. I 2008 finnes de første registrerte hatytringene på høyreekstreme sider på nettet. I 2010 handlet han mye våpenutstyr på nett.

Her er oversikten:

DRAR TIL HVITERUSSLAND:

4. til 11. mars 2005: Hviterussiske myndigheter bekrefter at Breivik var i landet disse datoene, og ifølge Mikhail Reshetnikov, leder av et nasjonalistisk parti, har han vært der flere ganger, ifølge Gazeta. Tidligere i 2011 skal han ha deltatt på militærtrening i en lukket leir. Reshetnikov hevder Breiviks kodenavn i Hviterussland var «Viking».

MELDER SEG INN I PISTOLKLUBB:

KJØPTE SVOVELPULVER I STORBRITANNIA: Stoffet kan kjøpes lovlig, brukes blant annet i akvarium. Foto: WIKIMEDIA
KJØPTE SVOVELPULVER I STORBRITANNIA: Stoffet kan kjøpes lovlig, brukes blant annet i akvarium. Foto: WIKIMEDIA Vis mer

• 2005: Oslo pistolklubb har opplyst at Anders Behring Breivik har vært medlem av klubben fra 2005 til 2007 og siden juni 2010. Breivik deltok på 13 organiserte fellestreninger og én konkurranse siden juni 2010.

I manifestet skriver Breivik at han meldte seg inn i klubben for å få tillatelse til å kjøpe våpen.

MELDER SEG INN I FRIMURERLOSJEN:

• Februar 2007: Breivik blir opptatt som frimurer i første grad. Siden fikk han andre og tredje grad, ifølge en pressemelding fra Den Norske Frimurerorden.

Han deltok i følge protokollen på fire møter, og er nå ekskludert.

SKRIVER INNLEGG PÅ STORMFRONT:

KJØPT LOVLIG: Breivik skjøt i Oslo pistolklubb, og fikk etter hvert nok trening til å kunne søke om løyve for våpen. Breivik skal blant annet vært utstyrt med en pistol av type Glock 17 da han gjennomførte massakren. Politiet har ikke bekreftet dette, men han står oppført i våpenregisteret med et slikt våpen.
KJØPT LOVLIG: Breivik skjøt i Oslo pistolklubb, og fikk etter hvert nok trening til å kunne søke om løyve for våpen. Breivik skal blant annet vært utstyrt med en pistol av type Glock 17 da han gjennomførte massakren. Politiet har ikke bekreftet dette, men han står oppført i våpenregisteret med et slikt våpen. Vis mer

• 2008: Ifølge det britiske antifascistiske magasinet Searchlight skriver Breivik nå innlegg på det rasistiske internettforumet Stormfront.

— Det er nokså klart ut fra det vi ser nå at han var en aktiv debattant på internettfora hvor det ble diskutert terrorisme, hvor det ble diskutert bilbomber og gjødselbomber som skulle ramme offentlige bygninger, sier redaktør Nick Lowles til TV2.

Ifølge manifestet ble Breivik kastet ut av Stormfront og «andre nasjonalsosialistiske forum», som han kaller det.

DELTAR PÅ GATES OF VIENNA:

• 2008: Breivik tar til orde for å deportere muslimer på det islamfiendtlige forumet Gates of Vienna, hvor også hans hovedinspirasjon Fjordman blogger. Ifølge TV2 har administratorene funnet det de mener er Breivik i to innlegg fra 2008, han skrev under navnet «Year2183». Han skriver at han poster utdrag fra boka si. Disse utdragene er identiske med utdrag fra det såkalte manifestet.

Han skriver også at han mener måten russerne deporterte muslimer fra det sørlige Ukraina til Usbekistan etter andre verdenskrig var en glimrende løsning.

SKRØT AV Å HA EN RIFLE: I manifestet skriver Behring Brevik at han har en Ruger Mini 14. Foto: WIKIMEDIA
SKRØT AV Å HA EN RIFLE: I manifestet skriver Behring Brevik at han har en Ruger Mini 14. Foto: WIKIMEDIA Vis mer

I 2008 skal Behring Breivik ifølge TV 2 ha opplyst på forumene at han bodde i Sverige, og skrev på en bok om «islamiseringen av Europa og hvordan de kommende problemene kan takles».

OPPRETTER ENKELTMANNSFORETAK:

• 8. mai 2009: Breivik oppretter Breivik Geofarm, en virksomhet med formål «dyrking av grønnsaker, meloner, rot- og knollvekster». Dette gir ham tilgang til å kjøpe kunstgjødsel. Han registrerer firmaet som en jordbruksbedrift knyttet til næringskoden til selskapet, men i stiftelsesdokumentet skriver han ikke noe om jordbruk, men derimot aksjeinvesteringer og konsulenttjenester. To svensker er nå under etterforskning av svensk politi fordi de oppga Breiviks firma som arbeidsgiver på Facebook. De to har lenker til kjente krigsforbrytere og gamle nazister.

Tidligere drev Breivik firmaene Media Group AS fra 2000 og 2003 og E-Commerce Group AS fra 2006 til 2008.

REGISTRERER SEG PÅ NORDISK.NU

• 2009: Ifølge Expo.se registrerer Breivik seg nå på det høyreekstreme nettstedet Nordisk.nu. Det svenske nettstedet har rundt 22.000 medlemmer. Her oppfordres det jevnlig til vold, som å sprenge regjeringsbygninger.

BLIR MEDLEM I FRIMURERLOSJEN: I februar 2007 ble Breivik medlem. Han er nå ekskludert. 
Foto: Lise Åserud / SCANPIX
BLIR MEDLEM I FRIMURERLOSJEN: I februar 2007 ble Breivik medlem. Han er nå ekskludert. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer

I mars 2010 skriver en anonym bruker på forumet følgende: «Biler parkert ved store bygninger med gjødsel + diesel gir et fint smell. (...) Jeg har ikke sagt noe om drap. Du håper bygningene er tomme, og hvis ikke, så er det jo synd... Jeg forstår ikke hvorfor folk ikke skjønner at vi må føre krig.»

- Nordisk.nu er et slags høyreekstremt Facebook, de skriver om musikk, mat, kroppsbygging, at Holocaust ikke fant sted og hvordan man bygger bombe. Det er en effektiv måte å rekruttere unge på. Det er skummelt å se hvordan ungdommer legger ut lett gjenkjennbare bilder av seg selv på dette forumet. Disse høyerekstreme miljøene er veldig små i Norge og Sverige. Om du er høyreekstrem må du bevege deg i miljøer du ikke nødvedigvis har så mye til felles med, nazister er også høyreekstreme, men på en annen måte enn det Brevik var, sier Didrik Søderlind til Dagbladet. Han er rådgiver i Humanetisk forbund og har fulgt det høyekstreme miljøet i en årrekke.

KNYTTER SEG TIL HØYREEKSTREME PÅ FACEBOOK:

• 2009: Breivik begynner å sende ut venneforespørsler til English Defence League-medlemmer på Facebook, ifølge en anonym kilde i den høyreekstreme organisasjonen som Telegraph har snakket med. Kilden sier Breivik kjente 3 - 4 folk i EDL. I manifestet skriver Breivik at han hadde mer enn 600 venner fra EDL og at han hadde snakket med flere enn 10 medlemmer og ledere.

Searchlight skriver at Breivik hadde kontakt med EDL og en del medlemmer i British National Party BNP. Han skal ha brukt pseudonymet Sigurd Jorsalfare i kontakten med EDL.

Breivik har ifølge Searchlight vært i dialog med en person som brukte pseudonymet UJAC. Denne personen er ifølge tidsskriftet administrator for en av EDLs Facebook-sider.

DEBATTERER PÅ STORMFRONT: Nettforumet kaller seg White Nationalist Community. I 2008 la han ut innlegg her.
DEBATTERER PÅ STORMFRONT: Nettforumet kaller seg White Nationalist Community. I 2008 la han ut innlegg her. Vis mer

Andre aktører på EDLs forum skal ha ønsker Breivik hjertelig velkommen i organisasjonen. Til dette skal Breivik ha svart: «Jeg håpet det:) Det er vår felles kamp mot islamfascistene.»

ER AKTIV I NETTDEBATTEN PÅ DOCUMENT.NO:

7. september 2009: Breivik begynner å poste innlegg på det norske, islamkritiske nettstedet Document.no. Dette holder han på med i et drøyt år. Hans siste innlegg er fra 29. oktober 2010.

28. oktober 2009 sender han mail til redaktør Hans Rustad og kommer med anbefalinger for hvordan man øker trafikken. Det førte ikke til noe.

Redaktør Hans Rustad har offentliggjort Breiviks innlegg på nettstedet. Breivik ønsket å lage nettstedet om til noe større, men Rustad skriver på Document.no at Breiviks planer var luftige, og at ikke hadde tiltro til ham etter å ha sjekket bakgrunnen hans.

DRAR PÅ DOCUMENT.NO-MØTE:

• 11. februar 2010: Møter opp på møte arrangert av Document.no, ifølge redaktør Hans Rustad. Tema er Israel og Norge, daværende førstesekretæren ved den israelske ambassade, Aviad Ivri holder foredrag.

DELTOK PÅ GATES OF VIENNA: I 2008 diskuterer en som antakelig er Breivik på dette islamkritiske nettstedet. Han tar til orde for å deportere muslimer.
DELTOK PÅ GATES OF VIENNA: I 2008 diskuterer en som antakelig er Breivik på dette islamkritiske nettstedet. Han tar til orde for å deportere muslimer. Vis mer

Breivik har nå skrevet innlegg på nettstedet om hvordan Document.no kan bli større. På møtet tar han ordet og nevner disse planene.

- Dette var et av de første møtene. Jeg husker det godt, det var god stemning, sier Hans Rustad til Dagbladet.

MØTER ENGLISH DEFENCE LEAGUE
:

• 5. mars 2010:  Ifølge Daryl Hobson i English Defence League som har snakket med britiske Telegraph, er Breivik til stede under den nederlandske høyreradikale politikeren Geert Wilders' besøk i London. EDL arrangerer støttedemonstrasjon for Wilders denne dagen med rundt 300 deltakere. Denne skal Breivik ha deltatt i. Ifølge Hobson møter Breivik samtidig EDLs leder på denne reisen. Han skal ha vært kjenning av «et par» av EDLs medlemmer. Et anonymt EDL-medlem bekrefter dette.

• 29. mai 2010: English Defence League marsjerer i Newcastle. Mellom 1500 og 2000 deltok utenfor sentralstasjonen i byen. De ropte «Ingen overgivelse til Taliban», «Dere er ikke engelske lenger» og «We're going to go mental, chicken oriental.» Familier med barn deltok. Brevik etterforskes av britisk politi for å ha deltatt i denne demonstrasjonen.

KJØPER FALSKE POLITIMERKER I PRAHA:

• August 2010 drar Breivik ifølge ham selv til Praha for å kjøpe våpen. Dette etterforskes nå av tsjekkisk politi.

HØYREEKSTREM FACEBOOK-VARIANT: I 2009 registrerer Breivik seg på Nordisk.nu.
HØYREEKSTREM FACEBOOK-VARIANT: I 2009 registrerer Breivik seg på Nordisk.nu. Vis mer

- Jeg hadde opprinnelig tenkt å etablere kontakt med Hells Angels, enten i Praha, Berlin eller København, skriver han i sitt manifest. Han skriver at han huler ut baksetet på bilen sin, en Hyundai Atos, og tar Kiel-ferga fra Oslo. Fra Kiel kjørte han i ni timer til Praha, der han tok inn på pensjonat.

De neste dagene får han ifølge seg selv laget falske politimerker, men lykkes ikke i å få tak i våpen.

- Jeg oppsøkte to bordeller og et par klubber. Folkene jeg kontaktet ble skikkelig nervøse og trodde at jeg enten var politimann eller komplett gal, skriver han.

HANDLER EKSPLOSIV VÆSKE PÅ NETT:

• 24. september 2010: Handler eksplosiv væske fra nettbutikk i Ålesund.

- Han bestilte og betalte over nett fire ganger 3,8 liter, sier innehaveren til Dagbladet.

SAMLER KONTAKTER PÅ FACEBOOK: Anders Behring Breivik påstår i manifestet at han får «7000 patriotiske venner» via Facebook.
SAMLER KONTAKTER PÅ FACEBOOK: Anders Behring Breivik påstår i manifestet at han får «7000 patriotiske venner» via Facebook. Vis mer

Her fikk han tak i «Rapicon RC Fuel», et drivstoff som brukes i blant annet modellfly. Drivstoffet inneholder 30 prosent nitrometan som sammen med andre komponenter, deriblant ammoniumnitrat (kunstgjødsel), blir til en kraftig bombe.

KJØPER SVOVEL OVER NETT:

• November 2010: Breivik handler ifølge Sunday Telegraph på Ebay under navnet «andrewbrei» 200 gram svovel av en forhandler i London. Briten Andrew Christou har ifølge avisa opptrådt som en mellommann, og fått tak i stoffet fra en kjemisk forhandler. Han uttrykker overfor avisa fortvilelse over at han har vært involvert i Breiviks plan, som han ikke har kjent til.

På Ebay finnes oversikten over alt han har kjøpt.

KJØPER SEG BESKYTTELSESDRAKT OG ANNET UTSTYR:

• 2010/2011: Breivik kjøper ifølge Sunday Telegraph beskyttelsesdrakt. Professor Bernie Harris bekrefter at han har solgt ham drakten.

DISKUTERER PÅ DOCUMENT.NO: Breivik begynner å delta i debatten på det islamkritiske, norske nettstedet i 2009.
DISKUTERER PÅ DOCUMENT.NO: Breivik begynner å delta i debatten på det islamkritiske, norske nettstedet i 2009. Vis mer

Breivik kjøper ifølge den britiske avisa også en LaserLyte-pistol bajonett fra USA via Ebay, en 3M heldekkende ansiktsmasse med filter for 700 kroner, et håndgrep til rifle fra Hong Kong og et teleskopsett med zoom fra Kina. Fra Tool Timez i Sheffield kjøper han en innreting for drill, ifølge ham selv skal han bruke drillen til å holde patronene på plass mens han driller en del av blyet ut av kulene.

KJØPER KJEMIKALIER I POLEN:

• 2010: Ifølge polsk presse kjøper Breivik via nett kjemikalier fra «KETEN» Instytut Syntezy Chemicznej («KETEN» det kjemiske institutt i Wroclaw.) Selgeren er nå siktet av polsk politi.

I manifestet skriver han at han bestiller 0,3 kilo natriumnitritt til 10 euro. Natriumnitritt (NaNO2) er et salt, og et relativt vanlig tilsetningsstoff som blant annet brukes til å bevare kjøttprodukter. Men det kan gjennomgå en kjemisk reaksjon og bli svært giftig. I manifestet sitt skriver Breivik at han kjøper kjemikalier som kan gjøre bomba kraftigere herfra, samt ingredienser til utløsermekanismen av den polske forhandleren.

Behring Breivik skriver at han også bestiller aluminiumspulver fra det firmaet. Han skal ha betalt for tre 50 kilos containere med dette stoffet. Senere i manifestet skriver han at han angrer på bestillingen, fordi han frykter at det polske firmaet kan være overvåket av både polske og europeiske etterretningstjenester.

KJØPER SEG HALVAUTOMATISK RIFLE:

September 2010: Breivik gir opp å skaffe seg våpen i utlandet. Han skriver i manifestet at han har tatt jaktkurs og at han har sendt inn søknad for en Ruger Mini 14 halv-automatisk rifle.

HANDER RC FUEL PÅ NETT: En butikk i Ålesund selger den høyeksplosive væsken til Breivik. Den brukes blant annet i modellfly.
HANDER RC FUEL PÅ NETT: En butikk i Ålesund selger den høyeksplosive væsken til Breivik. Den brukes blant annet i modellfly. Vis mer

Våpenet står på den såkalte «jaktlisten», og man trenger kun jegerprøve og kjøpsgodkjennelse fra det lokale politiet.

- På søknaden skrev jeg «hjortejakt», skriver Breivik. Ifølge manifestet koster rifla 1400 euro.

Måneden etter får han tilsynelatende innvilget løyve til å kjøpe Ruger-geværet, som han får våpenhandleren til å utstyre med ekstra lett avtrekker. Han bestiller deretter lyddemper, kikkertsikte, ekstra magasiner samt annet utstyr, men måtte nøye seg uten lyddemper fordi Intersport-butikken i Bogstadveien i Oslo får problemer med leverandøren, ifølge BT. 

HANDLER VÅPENUTSTYR PÅ NETT:

• November og desember 2010: Breivik kjøper våpenutstyr av Capsicum Solutions i Skien i to omganger, ifølge NRK. Herfra kjøper han en såkalt easyloader, en plastgjenstand som gjør det enklere å lage magasiner. Han kjøper også fire 30-skudds pistolmagasiner. Han kjøper varene via nett.

SKAFFER SEG PISTOL:

• Januar 2011: Etter å ha trent regelmessig i Oslo pistolklubb oppfyller Breivik kravene til å søke om løyve til å kjøpe en 9 mm Glock 17-pistol, skriver han selv. Han får etter alt å dømme dette innvilget.

KNYTTER KONTAKTER I ENGLISH DEFENCE LEAGUE: Ifølge kilder i det høyerekstreme miljøet kom Breivik på besøk til Storbritannia og deltok i organisasjonens demonstrasjon. Bildet er fra en demonstrasjon EDL arrangerte i mai i år. Foto: AP/Sang Tan
KNYTTER KONTAKTER I ENGLISH DEFENCE LEAGUE: Ifølge kilder i det høyerekstreme miljøet kom Breivik på besøk til Storbritannia og deltok i organisasjonens demonstrasjon. Bildet er fra en demonstrasjon EDL arrangerte i mai i år. Foto: AP/Sang Tan Vis mer

Ammunisjon til de to våpnene skaffer han også på lovlig vis.

Ifølge politiet brukte Breivik ett håndvåpen og ett automatvåpen i massakren på Utøya.

- All informasjon vi har så langt tyder på at de våpnene han hadde var lovlig ervervet, sa politiaktor Pål Hjort Kraby under en pressekonferanse nylig.

BLIR MED I NORWEGIAN DEFENCE LEAGUE:

• Våren 2011: Breivik blir ifølge Lena Andreassen, som overtok som leder 19. mars i år, kastet ut fordi han er for ekstrem. Organisasjonen er i dag aktiv på Facebook. Andreassen har gått ut, hun hevder NDL er kuppet av nynazister.

Breivik blir også medlem av Norwegian Defence Leagues Facebook-side. Den opprettes ifølge Searchlight  av Tønsbergmannen Ronny Alte. I dag har NDL mer enn 2100 medlemmer på to ulike Facebook-sider. Blant medlemmene er straffedømte nynazister og russiske forviste medlemmer av den forbudte, høyreekstreme organisasjonen Slavisk Union, ifølge Searchlight. En av dem er Vjoteslav Datsik, som gikk inn på Oslo politikammer i 2010 og søkte asyl mens han viftet med en pistol.

BLIR MED I NORWEGIAN DEFENCE LEAGUE: Den norske avleggeren av den britiske, høyreekstreme organisasjonen arrangerte demonstrasjon utenfor Akershus festning i april i år. Bare rundt 10 møtte opp. Breivik Foto: Erlend Aas / Scanpix
BLIR MED I NORWEGIAN DEFENCE LEAGUE: Den norske avleggeren av den britiske, høyreekstreme organisasjonen arrangerte demonstrasjon utenfor Akershus festning i april i år. Bare rundt 10 møtte opp. Breivik Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

KOMMER I PSTs SØKELYS:

• Mars 2011: Anders Behring Breivik havner på en liste hos PST over nordmenn som har handlet hos den polske forhandler som selger kjemikalier. Politiets sikkerhetstjeneste får listen av Toll- og avgiftsdirektoratet, ifølge PST-sjef Janne Kristiansen. Kjøpet til Behring Breivik skal ha vært på 121 kroner, og blir funnet etter et søk i valutaregisteret. Ifølge analysesjef hos PST, Jon Fitje, så PST på informasjonen som overskuddsinformasjon.

PST-sjef Janne Kristiansen sier i tillegg at de har registrert Breiviks aktivitet på nettet, men at han var moderat i sine uttalelse her. PST mener Breivik ikke har hatt medhjelpere og at de umulig kunne ha oppdaget ham.

LEIER SEG GÅRD:

• I midten av april 2011: Breivik leier Vålstua gård, som ligger rundt 9 kilometer sør for kommunesenteret Rena på østsida av Glomma.

Han forteller selv i manifestet at han hadde søkt på nettet etter ti potensielle gårder, alt innenfor en radius på tre til fem timers kjøring fra Oslo. Da han inngikk avtalen med gårdeieren, ønsket han å ta over straks, men han måtte vente til 1. mai.

LEIER GÅRD PÅ RENA: Her lager Anders Behring Breivik sin dødelige bombe av kunstgjødsel og annet materiale. Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch
LEIER GÅRD PÅ RENA: Her lager Anders Behring Breivik sin dødelige bombe av kunstgjødsel og annet materiale. Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch Vis mer

Breivik kaller i manifestet sitt perioden fra 1. mai for «Rena-perioden». Han velger å vise seg mye i det offentlige rom, han går på restaurant, handler og klipper seg, ifølge Hamar Arbeiderblad. Han lever på kredittkort, og begynner å få dårlig råd. 7. juni skal han ha kontaktet både Felleskjøpet og gårdeier med ønske om å dele opp det han skyldte. Begge skal, ifølge Breiviks manifest, ha samtykket.

VIL SELGE VÅPEN:

• Våren 2011: Ifølge Bergens Tidene annonserer Anders Behring ved flere anledninger på internett for salg av våpen og ammunisjon i denne perioden. I en av annonsene, hvor et gevær legges ut for salg, forklarer selgeren at han har skaffet seg et annet gevær med kaliber .223. Politiet er nå varslet om annonsene.

KJØPER KUNSTGJØDSEL:

• 4. mai 2011: Breivik kjøper via selskapet sitt seks tonn kunstgjødsel. Han er registrert som kunde hos Felleskjøpet på Rena. Han oppbevarer gjødselsekkene i en garasje på gården på Rena. Ifølge Felleskjøpet er seks tonn et lite, normalt parti for en vanlig gårdbruker.

MELDER FLYTTING:

• 27. juni 2011 melder han flytting fra moren i Oslo og til gården i Rena i Åmot kommune.

SENDER UT MANIFESTET:

• 22. juli 2011 klokka 14.07 sender Anders Behring Breivik ut sitt 1500 sider lange manifest til over 1000 mottakere. Han sender også med en melding til mottakerne som han kaller «Western European patriot». I sitt manifest skriver massedrapsmannen at han sender manifestet til «de mest dedikerte nasjonalistene i Vest-Europa» og at det har tatt ham flere måneder å samle epost-adressene. Blant mottakerne er Frps Mette Hanekamhaug og eks-Frp-er Jan Simonsen.

KJØPER SEKS TONN KUNSTGJØDSEL VIA FELLESKJØPET: Dette er overskuddet som sto igjen på Breiviks gård etter tilvirkningen av bomben. Foto: REUTERS/Cathal McNaughton
KJØPER SEKS TONN KUNSTGJØDSEL VIA FELLESKJØPET: Dette er overskuddet som sto igjen på Breiviks gård etter tilvirkningen av bomben. Foto: REUTERS/Cathal McNaughton Vis mer

ANGRIPER:

• 22. juli 2011 klokka 15.25 angriper Anders Behring Breivik regjeringskvartalet med en bilbombe. Han dreper åtte. 17.08 går han i land på Utøya og dreper 69.

KJØPER SEG GAMLE MILITÆREFFEKTER PÅ NETT: Uniformen til Breivik er satt sammen av gamle amerikanske bånd og billige medaljer kjøpt på nett. Foto: AFP
KJØPER SEG GAMLE MILITÆREFFEKTER PÅ NETT: Uniformen til Breivik er satt sammen av gamle amerikanske bånd og billige medaljer kjøpt på nett. Foto: AFP Vis mer