Dette er sporene

KRISTIANSAND (Dagbladet): En uke er gått. Politiet mener de er i ferd med å sirkle inn drapsmannen, og jobber nå intensivt med en rekke viktige etterforskningsskritt. Dette jobber etterforskerne med:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BIOLOGISKE SPOR: I går fikk politiet negativt svar på den første DNA-delprøven. Men fremdeles sitter etterforskerne med biologisk materiale som er funnet på åstedet. Dette materialet er vanskeligere å analysere, og politiet venter svar i løpet av neste uke. Dersom ekspertene i Oslo klarer å lage en DNA-profil av det biologiske materialet, sitter politiet med et avgjørende og fellende bevis i saken.

Dette biologiske materialet skal være funnet på jentenes klær. Politiet har imidlertid også sikret seg andre typer biologiske spor på åstedet. Dette kan være hud, hår, sæd, og spytt.

MOBILTELEFON: Politiet har startet arbeidet for å sikre seg såkalte elektroniske spor. Disse sporene har vært en viktig del av et bevismateriale i en rekke andre kriminalsaker. Men arbeidet er vanskelig og omfattende.

- Kristiansand er en av de byene som er kommet lengst med å ha såkalte lave basestasjoner. Vi har et ekstremt tett nett og bare for dekningen i Baneheia er det 30 basestasjoner, sier dekningssjef i Telenor mobil, Bjørn Amundsen til Dagbladet.

Det betyr at politiet kan få problemer med å plotte inn riktig posisjon for en gjerningsmann. Telenor kan foreta målinger på ett bestemt område, for eksempel drapsåstedet i Baneheia, for å se hvilke basestasjoner som slår inn på det konkrete stedet. Men når gjerningsmannen flytter seg, slår andre basestasjoner inn langs fluktruten. Samtidig kan en mobilsamtale bli tatt hånd om av høytliggende basestasjoner over hele byen, om det er trafikk på de nærmeste lave.

I praksis betyr dette at Telenor må hente ut samtlige telefonsamtaler i Kristiansand by på det aktuelle tidspunktet.

- Det er ikke noe teknisk problem å finne ut hvem som har brukt mobiltelefon i Kristiansand. Det er en stor jobb for oss, men en vanvittig stor jobb for politiet å analysere alle dataene, sier Amundsen.

FOTAVTRYKK: Politiet skal ha sikret seg fotavtrykk på åstedet. I nærheten av funnstedet fant politiet jentenes klær og badehåndkle tråkket ned i den bløte skogbunnen. Dette er et av stedene kriminalteknikerne skal ha sikret seg fotavtrykk. Politiet vil ikke kommentere om de sitter med fotavtrykk, og om de har funnet andre avtrykk i området.

FINGERAVTRYKK: Etterforskerne har funnet gjenstander i området rundt drapsstedet. Det er sannsynlig at det er fingeravtrykk på disse gjenstandene, men usikkert om disse kan knyttes til drapsmannen.

GREINER: De to jentene ble funnet under et lag med granbar og kvister. Funnstedet ligger i et skogsområde. Politiet har sikret seg en rekke greiner, som gjerningsmannen kan ha kuttet av for å dekke til jentene. På greinene som politiet har beslaglagt, ble det også funnet blod. Ved å analysere hvordan greiene er kuttet, kan politiet komme nærmere hvilken knivtype som er brukt.

OBDUKSJON: Den foreløpige obduksjonsrapporten viser at begge jentene med stor sannsynlighet ble seksuelt misbrukt og knivdrept. Det kan ta lang tid før den endelige obduksjonsrapporten foreligger. Den endelige rapporten kan gi politiet svar på hvilken type kniv som er brukt. Politiet har fremdeles ikke det nøyaktige drapstidspunktet. Drapsvåpenet skal heller ikke være funnet.

- Vi har ikke noe som helst opplysninger om at det er brukt to kniver, sier kriminalsjef Arne Pedersen.

VITNER/RUNDSPØRRING/TIPS: To analytikere fra Kripos jobber med å plotte inn de mange observasjonene som ble gjort i Baneheia fra fredag ettermiddag. Vel 100 personer skal ha vært i det populære turområdet da drapene skjedde. I løpet av helgen har politiet vært i kontakt med 1000 personer i rundspørringen i nabolagene til Baneheia. En rekke av disse har kommet med svært viktige observasjoner. 150 vitner er avhørt, og flere av vitneavhørene skal være så viktige at de, samme med de tekniske sporene, kan bli avgjørende for å felle drapsmannen. Rundt ti personer har sett Stine Sofie og Lena i Baneheia før de ble drept. Mange har observert personer som har oppført seg merkelig og har gitt signalement på disse. 600 tips har kommet inn i saken.

VIDEO: En rekke videokassetter fra bensinstasjoner er beslaglagt. Etterforskerne går nå gjennom opptakene for blant annet å se om personer de allerede har fått tips om, har vært innom stasjonene. Drapsmannen kan også ha blitt filmet på tur opp eller ned fra Baneheia. Hærens sambandssenter har et overvåkningskamera ved en av de mest populære stiene. Disse opptakene er også beslaglagt.

KORT: Etterforskerne jobber også med å få oversikt over bruk av betalingskort på butikkene i nærheten av Baneheia.