KOLLIDERTE: KNM «Helge Ingstad» kolliderte med et tankskip i Øygarden i Hordaland i morgentimene torsdag. Foto: NTB Scanpix
KOLLIDERTE: KNM «Helge Ingstad» kolliderte med et tankskip i Øygarden i Hordaland i morgentimene torsdag. Foto: NTB ScanpixVis mer

Kollisjonen mellom fregatten og tankskipet:

Dette er spørsmålene Havarikommisjonen ønsker svar på

Jobber på spreng for å få oversikt over hendelsesforløpet.

Sju personer kom lettere til skade da fregatten KNM «Helge Ingstad» og tankbåten Sola TS kolliderte ved Stureterminalen i Øygarden kommune i Hordaland rett eter klokka 04 natt il torsdag.

Det er foreløpig uklart hva som førte til kollisjonen mellom de to skipene.

Fregatten hadde det 137 mann om bord, mens det var 23 mann i tankbåten. Først ble 127 mann fra fregatten evakuert over i et annet fartøy, mens ti av mannskapet ble igjen på skipet. Ved 6.30-tiden besluttet kapteinen om bord på kapteinen at også de siste ti om bord skulle forlate skipet.

Det var 625.000 fat råolje om bord på tankskipet.

STORE ØDELEGGELESER: Slik ser fergatten ut etter kollisjonen. Foto: KV Bergen / Forsvaret
STORE ØDELEGGELESER: Slik ser fergatten ut etter kollisjonen. Foto: KV Bergen / Forsvaret Vis mer

Hva gikk galt?

Dag Sverre Liseth, avdelingsdirektør i Havarikommisjonen, sier til Dagbladet torsdag ettermiddag at Havarikommisjonen jobber på spreng for å finne ut hva som gikk galt da tankbåten Sola TS og fregatten KNM Helge Ingstad fra Sjøforsvaret kolliderte i 04-tida i natt. Ulykken fant sted ved Stureterminalen i Øygarden kommune i Hordaland.

Dag Sverre Liseth, avdelingsdirektør i Havarikommisjonen. Foto: SHT
Dag Sverre Liseth, avdelingsdirektør i Havarikommisjonen. Foto: SHT Vis mer

- Per nå sitter vi ikke med et bilde av forløpet. Det er denne informasjonen vi nå søker etter, og vi er ennå i en innledende fase. Vi vet ikke hvorfor skipet kolliderte, eller hvorfor det befant seg der, sier Liseth.

FERGATTEN: Fregatten har kraftig slagside. Foto: Kystverket, NCA / Forsvaret
FERGATTEN: Fregatten har kraftig slagside. Foto: Kystverket, NCA / Forsvaret Vis mer

Mistet styring

Flere personer er skadd og 10 000 liter drivstoff har lekket ut i sjøen.

Klokka 13.00 holdt Forsvaret en kort pressekonferanse der sa noe om hva som skjedde etter kollisjonen:

- «Helge Ingstad» tok inn vann, mistet styring og drev deretter på grunn, sier sjefen for Sjøforsvaret, Nils Andreas Stensønes.

- Fartøyet manglet styreevne rett etter hendelsen, utdyper Sigurd Smith i Sjøforsvarsstaben, og la til at de har grunn til å tro at styreevnen forsvant etter, og som følge av, kollisjonen.

Forsvaret ønsker ikke å svare på spørsmål knyttet til selve hendelsesforløpet, og viser til at Havarikommisjonen skal undersøke hendelsen, som de gjør nå, ifølge Liseth i Havarikommisjonen.

Smith i Sjøforsvarsstaben sier at de etter kollisjonen kjørte fregatten på grunn med vilje, fordi den verken var stabil eller hadde flyteevne.

HER KOLLIDERTE FARTØYENE: De to fartøyene kolliderte ved Stureterminalen i Øygarden. Kart: Equinor
HER KOLLIDERTE FARTØYENE: De to fartøyene kolliderte ved Stureterminalen i Øygarden. Kart: Equinor Vis mer

Fullt bevæpnet

Et annet sentralt spørsmål gjelder bevæpningen på fergatten.

For er båten bevæpnet, og hva vil det i så fall bety hvis den kommer under vann?

- Denne fregatten var en del av NATOs styrke, var kampklar, operativ og fullt bevæpnet, sier sier kapteinløytnant i Sjøforsvaret, Thomas Gjesdal til Dagbladet.

Fregatten KNM Helge Ingstad har en verdi av nesten fire milliarder kroner.

Kapteinløytnant i Sjøforsvaret, Thomas Gjesdal. Foto: Sjøforsvaret
Kapteinløytnant i Sjøforsvaret, Thomas Gjesdal. Foto: Sjøforsvaret Vis mer

- Det er en grunn til at krigsskipene har den prislappen de har. Det er kostbart materiell om bord, sier han.

Fregatten er utstyrt med flere våpen både på og inni, ifølge Gjesdal.

- Norge trenger fregattene for kontroll av de store havområdene vi har, sier han, og legger til at det er for tidlig å si noe om våpen har gått tapt.

Sjøforsvaret er først og fremst glade for at alt står bra til med besetningen. Hovedredningssentralen opplyste klokka 07.00 at samtlige 137 personer om bord i fregatten hadde forlatt fartøyet. Åtte av dem med lettere skader.

- Nå som det er på plass vil vi gjøre alt for å berge fartøyet på best mulig måte, og få oversikt over hendelsesforløpet og omfanget av skaden, sier han.

Forsvaret opplyste tidligere i dag at selve redningsoperasjonen var avsluttet ved 8-tiden og at det nå er snakk om å berge fregatten.

- Fregatten er en del av NATOS stående maritime styrke og hadde vært med i øvelsen Trident Juncture som ble avsluttet onsdag, opplyser oberstløytnant Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter til NTB.

Han sier videre at alle tilgjengelige militære ressurser vil bli satt inn i bergingen av fregatten.

STOR REDNINGSAKSJON: - Hovedredningssentralen har ledet redningsaksjonen, som har gått bra, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. Foto: NTB scanpix
STOR REDNINGSAKSJON: - Hovedredningssentralen har ledet redningsaksjonen, som har gått bra, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. Foto: NTB scanpix Vis mer

- For tidlig å si noe om årsak eller konsekvenser

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sier det er for tidlig å si noe om årsaken til kollisjonen, og at det er viktig å få klargjort hendelsesforløpet.

- Hovedredningssentralen har ledet redningsaksjonen, som har gått bra. Jeg er lettet over at det kun var mindre personskader. Alle ble evakuert på en sikker og god måte, og fokus nå er på sikring og berging av fartøy og utstyr, sier forsvarsministeren til NTB.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen sier det er viktig å få klargjort hva som skjedde da de to skipene kolliderte natt til torsdag utenfor Stureterminalen ved Øygarden i Hordaland. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen sier det er viktig å få klargjort hva som skjedde da de to skipene kolliderte natt til torsdag utenfor Stureterminalen ved Øygarden i Hordaland. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Vis mer

Fregatten KNM Helge Ingstad havarerte etter å ha kollidert med det fullastede tankskipet Sola natt til torsdag. Åtte personer fra fregatten kom lettere til skade i sammenstøtet, og militærskipet ligger nå med kraftig slagside inntil land og er boltet fast i grunnen for å unngå å synke.

Det er foreløpig uklart hva som førte til kollisjonen mellom de to skipene, og Bakke-Jensen sier det nå er viktig å få klargjort hendelsesforløpet.

- Som sjefen i Sjøforsvaret har understreket i sin pressekonferanse i ettermiddag, så er etterforskningen i en tidlig fase. Nå må havarikommisjonene få gjennomføre sine tekniske undersøkelser i samarbeid med Forsvaret og politiet. Det er altfor tidlig å si noe om årsakssammenheng eller konsekvenser, sier han.

GRUNNSTØTT: Fregatten KNM Helge Ingstad fikk omfattende skader etter sammenstøtet. Foto: NTB Scanpix
GRUNNSTØTT: Fregatten KNM Helge Ingstad fikk omfattende skader etter sammenstøtet. Foto: NTB Scanpix Vis mer