«Dette er starten på slutten»

Palestinerne i Gaza var opptatt av en ting i går: Hevn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GAZA BY (Dagbladet): Nyheten om sjeik Ahmed Yassins død spredde seg som ild i tørt gress i Gaza i går morges: Hamas' åndelige leder, sjeik Ahmed Yassin, er drept av israelerne på vei fra moskeen. Sju andre palestinere er også døde i et israelsk rakettangrep.

Sørgende og sinte palestinere strømmet ut i gatene.

Kvinner stormet ut

Ikke bare menn og barn, som er vanlig etter henrettelsesaksjoner i Gaza. I går stormet også Gazas kvinner ut i gatene. For aller første gang. Vi møtte rundt 20 kvinner like ved grava til Ahmed Yassin.

- Vi er her for å gravlegge Yassin og de andre martyrene. Yassin var vår leder og vår far, forteller Soad al Mbishar (27).

Rundt henne står et titall kvinner. Mange er for sinte til å stå stille og høre. De roper i stedet:

- Terrorister, terrorister. Sharon og de andre israelske lederne er terrorister. Det er de som skal dø. Ikke vi.

Men Soad al Mbishar lar seg ikke stoppe:

- Jeg håper dette er starten på slutten til Israels eksistens. Vi er nå i full krig med jødene, og vi nekter å gi oss før vi er framme i Jerusalem.

- Jeg vil se hodene til Bush og Sharon på fat, roper en annen kvinne.

Ny intifada

Begravelsesprosesjoner med sinte palestinere som roper på hevn over israelerne er dagligdags i Gaza. Men det er lenge siden så mange rasende mennesker har gått side om side som under Yassins gravfølge i går. Hamas-militante og kvinnelige lærere. Fatah-medlemmer og små barn.

- Yassin var vårt fremste symbol. Ikke bare i Palestina, men i den islamske nasjonen. Sharon ønsker å splitte oss palestinere med dagens henrettelse, men han vil betale en veldig høy pris for dette. Alle israelere vil skjønne at Sharon nå leder dem mot katastrofe, raser Hamas' talsmann og politiske leder, Abdel Aziz Rantisi.

Dagbladet møtte ham og følgende ettersøkte ledere under sørgestunden i går: Hamas-lederne Ismail Hanyyie og Ahmad Baher, Fatah-lederen Ahmad Helles og lederen av Islamsk jihad Muhammad Hindi.

- Vi er alle samlet om en sak. Dagens henrettelse er starten på en ny og mye verre intifada, forteller Muhammad Hindi.

Gårsdagens begravelse blir omtalt som vakker av en rekke palestinere Dagbladet snakket med.

- Det fløy mange fugler over prosesjonen, og det luktet så godt, sier en palestiner.

Ifølge muslimsk tradisjon, er dette tegn på at den døde er blitt martyr. Det vil si at han eller hun er på vei til Gud etter sin død.

Flere kilder sier at Israel i tida som kommer kan vente seg kraftige angrep. Ikke bare selvmordsaksjoner, men også uventede aksjoner. Hva disse innebærer, ønsker ikke noen å utdype. Men tidligere har Hamas ymtet om å angripe israelske boligblokker.

Klar for å dø

Alle butikker og kontorer i Gaza og på Vestbredden ble i går stengt etter oppfordring fra palestinernes president, Yassir Arafat. De tre nærmeste dagene er nå erklært som sørgeperiode etter drapet.

Hamas-leder Abdel Aziz Rantisi tror imidlertid at dagens henrettelse ikke kom overraskende på Yassin sjøl.

- Jeg snakket med ham for tre dager siden. Da snakket han veldig mye om martyrer og døden. Jeg følte at noe kunne skje, fortalte Rantisi til Dagbladet i morgentimene i går.

- I forgårs spurte jeg Yassin hvorfor han ikke går i skjul slik andre Hamas-ledere nå gjør. Ved å gjøre de samme tingene hver dag, er det jo lett for israelerne å drepe ham. Da svarte Yassin som følger, sier Rantisi:

- Jeg vil dø som martyr. Jeg vil ikke dø i senga mi.

HENRETTET: Sjeik Ahmed Yassin ble drept i et israelsk rakettangrep på vei hjem fra moskeen i Gaza by i går. Sju andre palestinere døde også i angrepet. Under sees restene av rullestolen til Yassin.