STATSBUDSJETT: Finansminister Siv Jensen presenterte i dag regjeringas forslag til statsbudsjett 2016. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
STATSBUDSJETT: Finansminister Siv Jensen presenterte i dag regjeringas forslag til statsbudsjett 2016. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Dette er stats­budsjettet på 1-2-3

Skattelette til «ni av ti».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Få siste nytt om statsbudsjettet i Dagbladets livestudio

(Dagbladet): Klokka 10 redegjorde finansminister Siv Jensen for regjeringens forslag til statsbudsjett 2016, og i tråd med lekkasjene er det skattelette som er det store flaggskipet.

Regjeringen senker personskatt og selskapsskatt med 3,1 milliarder kroner bokført og 9,1 milliarder påløpt. Det betyr at den samlede skattereduksjonen vil utgjøre 3,1 milliarder på 2016-budsjettet og få en virkning på 9,1 milliarder kroner i 2017.

Den akter å kutte inntekts- og selskapsskatten med 2 prosentpoeng til 25 poeng. Denne skal etter planen reduseres ytterligere til 22 prosent innen 2018.

- Ni av ti vil få skattereduksjoner, det er jeg veldig godt fornøyd med. Industriarbeiderne skal ikke måtte betale for omstillingen i næringslivet, sier Siv Jensen.

I gjennomsnitt reduseres skatten for alle med om lag 1 000 kroner, hevder regjeringa.

Samtidig vil oljepengebruken øke med 23 milliarder kroner i 2016 - det vil gi en samlet bruk på 194 milliarder kroner, noe som igjen tilsvarer omlag 37 000 kroner per innbygger og 2,8 prosent av fondet som helhet.

Samferdsel Det er også en stor satsing på samferdsel i årets budsjett. Regjeringa foreslår en økning til slike formål på næmere fem milliarder kroner, derav 3,6 milliarder til Statens vegvesen.

Det er også satt av 1,4 milliarder til vedlikehold av jernbanen.

Lisensen går opp Statsbudsjettet foreslår alltid lisensnivået for følgende år. I fjor frøs kulturminister Thorhild Widvey (H) lisensen, og ga ikke NRK ei krone ekstra i lisensinntekter. 

For 2016 får NRK en lisensøkning på 25 kroner, cirka en tredjedel av hva kringkasteren ba om

Lisensen for 2016 blir dermed på 2577 kroner per lisens, pluss moms.

Widvey fikk hun kraftig kritikk for lisenskuttet ifjor, og etter forhandlinger med samarbeidspartiene KrF og Venstre ble lisensen økt med 25 kroner for i år.

Økt bostøtte I sitt forslag til statsbudsjett, foreslår regjeringa også å styrke bostøtten med 60 millioner kroner for at ordningen skal bli bedre for barnefamilier med lave inntekter.

Det er i dag om lag 84 000 barn som lever i en familie med vedvarende lav inntekt, en økning fra året før. Forslaget innebærer at mer enn 20 000 familier vil få økt bostøtte i 2016.

En familie på fire med boutgifter over boutgiftstaket vil for eksempel få en økning i bostøtten på 5085 kroner i året, og en familie på to vil få en økning på 2137 kroner.

Klima Klima- og energifondet (OED) får bevilget 14,25 milliarder kroner i neste års statsbudsjett.

Med dette innskuddet vil fondet, som arbeider med å «stimulere til miljøvennlig energiomlegging» og «fremming av ny energi- og klimteknologi», være på 67,75 milliarder kroner.

To av de største endringene på miljø og klima er 80 millioner kroner videre planlegging av et demo-anlegg for CO2-håndtering og 116 millioner kroner til opprydding av forurensing på sjøbunnen i Puddefjorden i Bergen.

Bistand I statsbudsjettet er det satt av 1,9 milliarder til å dekke kostnadene til mottak av flyktninger det første året de er i Norge, skriver Adresseavisen. Det utgjør 0,63 prosent av det totale bistandsbudsjettet, melder NTB.

- Enkelte utgifter knyttet til mottak av flyktninger i Norge det første året klassifiseres som offisiell utviklingshjelp (såkalte ODA-godkjente utgifter). I budsjettet for 2016 er utgiftene til ODA-godkjente flyktningutgifter i Norge antatt å øke med 227,4 millioner kroner og utgjør i forslag til statsbudsjett 1,917 milliarder kroner, bekrefter Utenriksdepartementet i en pressemelding.

I pressmeldingen fra Regjeringen sies det at de akutte krisene i Midtøsten og Afrika gjør det nødvendig å prioritere humanitær innsats i 2016-budsjettet.

Omsorgsplasser I statsbudsjettet er det også satt av midler til tilskudd til bygging av 2500 nye heldøgns pleie- og omsorgsboliger. Aktivitetsveksten i sykehusene økes med 2,5 prosent i statsbudsjettet, det vil si 2,9 milliarder kroner.   

Siv Jensen mener budsjettet innebærer en kraftsatsing på helse og omsorg. 

- Vi viderefører prioriteringen av behandling av rus, psykiatri og psykiske lidelser, for å ivareta de som har litt større utfordringer enn oss andre, sier finansministeren.

Få siste nytt om statsbudsjettet i Dagbladets livestudio

Dagbladet oppdaterer saken

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer