- Dette er Støre-røre

Jonas Gahr Støre sier staten fortsatt skal bestemme hvor mange kvoteflyktninger Norge skal ta imot. Høyre skjønner ikke hva som er Arbeiderpartiets politikk.

RØRE? Jonas Gahr Støre avviser at forhandlingene mellom kommunene og staten skal være avgjørende for hvor mange kvoteflyktninger som skal komme til Norge. Høyre mener det er stikk i strid med det som står i Arbeiderpartiets vedtatte politikk. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
RØRE? Jonas Gahr Støre avviser at forhandlingene mellom kommunene og staten skal være avgjørende for hvor mange kvoteflyktninger som skal komme til Norge. Høyre mener det er stikk i strid med det som står i Arbeiderpartiets vedtatte politikk. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

- Dette er Støre-røre. Jeg skjønner rett og slett ikke hva Støre mener. Han spurte Erna Solberg om hun var på Arbeiderparti-landsmøtet, noe hun selvsagt ikke var. Men man kan spørre seg om han var der selv, sier innvandringspolitisk talsperson Ove Trellevik i Høyre til Dagbladet.

Påstanden om «Støre-røre» kommer etter partilederduellen mellom Jonas Gahr Støre (Ap) og Erna Solberg (H) på Politisk kvarter tidligere i uka.

Der kom spørsmålet opp om Arbeiderpartiets nye innvandringspolitikk der det heter at staten skal forhandle med kommunene om antall flyktninger de skal bosette eller om staten, som i dag, skal bestemme dette.

Støre slo fast at staten «helt klart» skal bestemme antall kvoteflyktninger, men etter «en god samtale med kommunene».

Å forhandle eller ikke forhandle

I Arbeiderpartiets nye migrasjonsmanifest står det følgende:

«Dersom asylankomstene er lavere en periode, så skal antallet kvoteflyktninger økes – og omvendt dersom asylankomstene øker, så skal antallet kvoteflyktninger reduseres. Antallet skal settes på bakgrunn av forhandlinger mellom regjeringen og kommunene.»

Innvandringspolitisk talsperson Masud Gharahkhani i Arbeiderpartiet har gjentatte ganger forklart at han ser for seg at disse forhandlingene vil være mellom KS, som skal representere kommunene, og staten.

- Jeg synes ikke det er riktig at et politisk parti alene eller at 169 politikere på Stortinget skal bestemme hvor mange vi skal ta imot, sa Gharahkhani til Dagbladet under Arbeiderpartiets landsmøte.

Ove Trellevik peker på at en rekke kommuner for inneværende år har hatt ønske om å bosette flere flyktninger enn det antallet staten har valgt å bosette. I tillegg står det i Arbeiderpartiets migrasjonsmanifest at FNs høykommissær for flyktningers anmodninger om antall «må vektlegges».

For inneværende år ber FN Norge om å ta imot 5000 kvoteflyktninger, mens Norge etter planen skal ta imot 3000.

- Arbeiderpartiet sier både at de skal forhandle med kommunene og ikke forhandle. Summen av det kommunene nå ber om å få bosette og kvoteflyktningene FN ber oss om å ta imot, vil si at Norge vil doble antall flyktninger, sier Trellevik.

Staten får veto

Masud Gharahkhani (Ap) svarer på e-post på vegne av en reisende Jonas Gahr Støre. Gharahkhani presiserer at med Arbeiderpartiets politikk vil man aldri ta imot flere enn man kan klare å integrere.

Det er også det totale antallet som kommer til Norge som betyr noe. Dette inkluderer kvoteflyktninger, asylsøkere og dem som får familiegjenforening.

- Hva betyr Arbeiderpartiets vedtak? Er det staten som skal bestemme antall kvoteflyktninger eller skal det være en forhandling mellom staten og kommunene?

- Tallet skal man komme fram til gjennom forhandlinger mellom stat og kommune, der det selvfølgelig er staten som vil ta den endelige avgjørelsen om hvor mange Norge som helhet skal ta imot.

- Men som i dag så vil kommunene kunne si nei til å bosette og de kan også få nei til å bosette så mange som de ønsker, forklarer Gharahkhani, som understreker at med Arbeiderpartiet vil kravene til integrering også bli økt.

Og ambisjonene er høye når det gjelder integrering:

- Vi vil aldri være fornøyd før alle som kommer til Norge klarer seg like godt som majoritetsbefolkningen, slår Gharahkhani fast.

- Høyere innvandring med Ap

Gharahkhanis innvandringspolitisk talsperson-kollega Ove Trellevik i Høyre tror konsekvensen av Arbeiderpartiets nye politikk vil bli en betydelig økning i innvandringen til Norge. Ap har som mål å få til en nedgang i antall asylsøkere til Norge, som nettopp vil gi mulighet til å øke antall kvoteflyktninger.

- Det er forskjell på ønsket politikk og det som skjer i praksis. Norge er allerede tett på hvor streng vi kan være når det kommer til asylsøkere. Når folk kommer på grensen og ber om beskyttelse er vi nødt til å behandle søknadene deres.

- Ap-landsmøtet vedtok at de ønsker flere kvoteflyktninger, og vi vet samtidig at antall asylsøkere vanskelig lar regulere. Konsekvensen er betydelig flere innvandrere i sum med AP sin nye politikk.