- Dette er streikebryteri i politiet

Ledelsen vurderer avgjørelsen som riktig.

 Alvorlig:  Leder i Politiets Fellesforbund mener det er svært alvorlig at Politiets utlendingsenhet bryter streikereglene. Foto: Torbjørn Berg/Dagbladet.
Alvorlig: Leder i Politiets Fellesforbund mener det er svært alvorlig at Politiets utlendingsenhet bryter streikereglene. Foto: Torbjørn Berg/Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiets utlendingsenhet (PU) er blant de mange som er tatt ut i streiken som ble satt i gang etter brudd i forhandlingene for ansatte i stat og kommune i natt. Der er blant annet en ansatt ved sentralbordet tatt ut i streik for Norsk Tjenestemannslag (NTL).

Nattmodus
Dersom noen er tatt ut i streik, har ikke andre lov til å gjøre denne personens jobb. I PU har ledelsen allikevel bestemt at sentralbordet skal settes i såkalt nattmodus, noe som gjør at alle telefoner blir omdirigert til desken.

Ifølge leder i Politiets Felleforbund (PF) er dette brudd på streikereglene.

- Dette anser jeg som streikebryteri. Det er selvsagt svært alvorlig, sier han.

- I arbeidslivet har man spilleregler, og både arbeidsgiver og arbeidstaker er ansvarlige for å følge disse. Dette er spesielt viktig under en slik konflikt vi er i nå, fortsetter han.

Kalt inn på teppet
Også tillitsvalgt i PU, Geir Petter Pettersen, er helt klar på at dette er streikebryteri.

- Da jeg ble informert, slo jeg på sentralbordet fra nattmodus til dagmodus. Dette førte til at jeg ble kalt inn på teppet for å svare på hvorfor, sier han.

- Jeg forklarte at dette var streikebryteri, men fikk beskjed om at det var sånn vi skulle gjøre det nå. Jeg fikk ikke oppgitt noen spesiell begrunnelse, og jeg oppfatter det som at ledelsen har vært lite samarbeidsvillige, fortsetter han.

Han sier videre at også NTL anser dette som streikebryteri.

Mads Nilsen, nestleder i NTL, skriver i en epost til Dagbladet at partene har kommet til enighet.

- Sentralbordet skal stå ubetjent og i dagmodus på dagtid, gjeldende fra dagtid i morgen, fredag. NTL har hatt god dialog med ledelsen og er fornøyd med at saken har fått sin løsning. Det er tekniske løsninger på sentralbordet som delvis har vært problemet og NTL anser dialogen med arbeidsgiver som god, skriver han.

Vurderte det som riktig
Fungerende sjef i PU, Geir Bang Danielsen, tar avtand fra måten denne saken er blitt fremstilt.

- De som er tatt ut i streik hos oss er fra NTL, ikke fra PF. Det er derfor uakseptabelt at PF skal blande seg inn i saken slik de har gjort, sier han.

Han er også sterkt uenig i at Pettersen ble "kalt inn på teppet".

- Vi tok en prat i formiddag da han hadde slått av sentralbordet, noe vi mener han ikke har myndighet til. Det er også slik at desken ser hvilke telefoner som kommer fra sentralbordet, og kan la vær og svare på disse, sier han.

- Sentralbordet settes i nattmodus utenom normal arbeidstid frem til arbeidstiden starter neste dag. I denne perioden blir telefonen automatisk satt over til desken. Vi vurderte det derfor som riktig å ikke foreta oss noe i forhold til sentralbordet, men la det fremdeles stå i nattmodus, opplyser Cecilie Johansen, kommunikasjonssjef i PU til Dagbladet.

Danielsen står fast ved at avgjørelsen om å sette sentralbordet i nattmodus er riktig.

- Det viktige for oss er at vi har en god dialog med NTL, og det har vi, avslutter han.